Stie cineva cum se face borsul din tarite? va rog o reteta simpla, fara crengi de visin si alte minuni....care nu se gasesc pe la mine. Am gasit bran wheat- cred ca astea sunt tarite.
Cum fac borsul din tarite
#1
Postat 31 decembrie 2018 - 04:37
#2
Postat 31 decembrie 2018 - 11:04
https://www.lalena.r...s-acru-de-casa/
Gasesti o gramada de retete simple. Pur si simplu daca in reteta apar leustean si funze de visin nu le pui.
Iti mai trebuie malai si paine.
Pasul unul e sa creezi hustile adica drojdia de bors ceea ce e foarte simplu.
#3
Postat 31 decembrie 2018 - 12:18
#4
Postat 31 decembrie 2018 - 14:07
Din experienta mea, reteta de bors autentica e fara lamaie - asta ii schimba gustul si borsul devine acru de la lamaie fara sa mai beneficieze in intregime de gustul ala propriu, original si delicat.
Devine o struto-camila cu gust de lamaie si bors.
Acuma depinde de preferintele si pretentiile fiecaruia. Am facut bors in casa acum vreo 10 ani nu mai tin minte cantitati si alte alea.
Ideea e ca eu sunt o impatimita a borsului, nu exista sa fac ciorba, sarmale in foi de vita sau varza dulce fara bors.
Cand merg in piata il gust si daca are lamaie simt imediat si renunt la el.
Borsul veritabil nu trebuie sa fie foarte acru.
A aparut si bors de baut. Spre bucuria mea. Ca am ajuns sa beau chiar si 1 litru/zi.
#5
Postat 31 decembrie 2018 - 22:29
La mine in familie borsul " se umplea" la fiecare 2-3 saptamani, cand se termina cel vechi.
Noi foloseam crengi de visin din gradina, dar numai vara, in rest se acreste si fara. Important e sa folosesti hustile de la borsul precedent. Mama si bunica fac borsul intr-o galeata smaltuita. Amesteca un castron de malai( faina de porumb) , un castron de tarate de grau, si 1-2 castroane de hustii. Se amesteca bine cu un pic de apa rece apoi se toarna restul de apa clocotita. Se amesteca bine de cateva ori in prima zi. Galeata cu bors o tineam la cald, in bucatarie , acoperira cu un capac, pana se acrea.
Pentru inceput, pentru ca nu ai hustii, se pune un castron de malai, unul de tarate si o paine neagra, poate gasesti organica, fara afanatori, cum era la noi pe vremuri.
#6
Postat 31 decembrie 2018 - 22:30
Acum am citit ca si Viviana le spune hustii, credeam ca e un termen de pe la noi .