Sari la conținut

Sari la conținut


- - - - -

Doliu in statul paralel

doliu romania

Fara raspunsuri la acest subiect

#1
redactor

redactor

    Membru VIP

  • Administrators
  • 14.054 mesaje

Postat 15 decembrie 2017 - 20:31

Desi e doliu, parlementul munceste pe rupte si se grabeste sa termine niste legi esentiale pentru ei, politicienii, 

 

intre timp, e doliu in statul paralel...

 

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 

Zilele acestea România este în doliu. Ţara îşi plânge voievodul. Şi tot în zilele acestea de decembrie, speranţele multora sunt duse pe ultimul drum.

Speranţele puse într-un stat european modern şi loial faţă de cetăţenii săi. Pentru că statul român este paralel cu cerinţele şi nevoile noastre.

Depresia socială este accentuată de tot ceea ce se întâmplă în jur, în realităţi diferite şi paralele: de la atacuri furibunde împotriva sistemului de justiţie date de legiuitori cu percepţii diferite de corectitudine, la crime petrecute în sistemul medical sau cauzate de o infrastructură proastă, de la sărăcia accentuată a unor pături sociale, la urâţenia oraşelor rămase anchilozate în postcomunism.

În urmă cu doi ani, România a mai trecut printr-un doliu naţional: tragedia de la Colectiv. Am fost minţiţi – controalele s-au stins la fel ca focul, autorizaţiile se dau tot pe spaga, 112 funcţionează tot cu personal fără calificare ( am văzut acum ce s-a întâmplat la metrou), spitalele încă nepregătite pentru catastrofe, autorităţile sunt la fel de indolente.

Pe ei îi macina grijă cu puşcăriaşii, cu codul penal, cu legile justiţiei, cu statul paralel.

Ni s-au promis spitale regionale, dar am primit circ pe stadioane. Şi alea prost şi scump făcute.

Statul nu este în stare să construiască, dar nici să-şi protejeze cetăţenii care ajung în spitalele publice, vechi şi periculoase. În 2017, infecţiile intraspitalicesti fac ravagii, dar şi lipsa de instrumentar medical, de personal calificat şi suficient.

Suntem trimişi să ne cumpărăm pe banii noştri un medicament, o faşă, o seringă, imunoglobulina. Şi dacă nu avem cu ce sau de unde le luă, murim. Sau supravieţuim şi trăim într-un stat paralel cu sănătatea noastră.

Acum 2 ani mi-am rupt maşina în gropi nesemnalizate făcute de o companie de apă. Nu era cu victime, era cu daune. Pentru bugetul familiei, mari. Dar mai grav era potenţialul de accident pentru oricine trecea prin zonă.

Cu greu şi după lungi insistente a venit un echipaj de poliţie care mai că m-ar fi scos vinovat pentru craterele din asfalt. A răspuns cineva? Nu. Mă judec pe civil. Poliţiştii au închis ochii, au muşamalizat probe şi au dat neinceperea urmăririi penale pentru decidenţii iresponsabili.

Despre cazul Gigina aţi mai auzit ceva?

Statul român are performante spectaculoase în 2017: 0 km de autostrăzi, 0 km de drumuri naţionale, 0 km de şosele de centură construite. Despre calitatea drumurilor româneşti şi întârzierile pe calea ferată vedem în fiecare zi ştiri îngrijorătoare.

Bugetul schiţat pentru anul viitor la transporturi nu o să ajungă nici măcar pentru întreţinerea drumurilor existente. Probabil că o să mai închidem din ele. Călătorim într-un stat paralel cu necesităţile noastre de transport.

În urmă cu câteva săptămâni mi-am luat liber pentru a-mi radia maşina din circulaţie şi de la Fisc. 2 zile. 3 cozi. O altă experienţă neplăcută prin care trec romanii: relaţia cu funcţionarul.

Sistemul pare că s-a îmbunătăţit, spun pare- pentru că avem parte de cozi ordonate (aveam 131 de persoane în faţa mea!), dar eşti nevoit să completezi “n” formulare (pe unele trebuie să le cumperi de la samsari, pentru că la ghişeu nu există), să duci copii după documente (talon, carte de identitate), deşi originalele sunt în sistem. Sau ar trebui să fie.

Am înţeles de ce domnul Tariceanu a preferat statul paralel şi intrarea din spate.

Statul roman nu ştie pe ce a investit câteva miliarde de euro în informatizarea instituţiilor publice. Sistemele sunt făcute insular, nu comunică între ele şi au mari probleme de funcţionalitate. Administraţia românească este ţinută în picioare de birocraţia excesivă care te pune pe drumuri, te umileşte. Un stat paralel cu timpurile în care trăim.

Fetiţa mea are 8 ani şi în fiecare săptămână mă uit îngrijorat la ce şi cât învaţa la şcoală. O şcoală care mai are nevoie de un videoproiector, de un fond al clasei, de materiale auxiliare…

Exportul de creiere, un sistem subfinantat, lipsa unor modele, miniştri cu probleme de exprimare în limba romană şi lipsiţi de viziune au pus educaţia la pământ.

Zilele acestea se simt sărbătorile în oraş, sunt doar zilele de decembrie în care speranţa ar trebui să existe pentru toţi. Dar parcă mai mult ca niciodată intersecţiile sunt marcate de cerşetori. Tineri, bătrâni, aparent sănătoşi sau cu dizabilităţi. Cer. De la o ţigară, la o bucată de pâine, de la bani, la haine.

Necăjiţii sunt peste tot. Au coborât şi în cartiere. Dacă avem timp, ne oprim, dacă putem, îi ajutăm. Ne intersectam cu ei, fac parte din viaţa noastră, dar nu fac parte din statul paralel care ar trebui să încerce să-i integreze social. Nu să le dea milostenii, ci ajutor real.

Sunt născut optimist, dar îmi vine câteodată să lăcrimez şi să scrâşnesc din dinţi. Pentru infecţiile pe care le iau apropiaţii mei din spitale, pentru frate-miu care a emigrat şi care n-o să mai vină acasă, pentru fiică-mea care nu are viitor în statul ăsta paralel cu realităţile şi nevoile romanilor. Romani care nu au proprietăţi în Brazilia, Monaco sau Madagascar şi care s-au ambiţionat să construiască ceva în ţară.

Statul roman nu funcţionează. Dar funcţionează statul lor paralel, iar asta trebuie să se schimbe!

COSMIN SAVU

ROMÂNIA, TE IUBESC! - de aici





Etichetat si cu doliu, romania

Panic Questions

  • SughiÈ› bebe in burtica

    Mihgaandrei
    - apr 18 2024 16:58

  • Secretie vaginală abundentă

    Mihgaandrei
    - apr 18 2024 16:57

  • Scădere in greutate

    SaraMaria26
    - apr 17 2024 19:00

  • Fată sau băiat

    Nataliaracila
    - apr 06 2024 20:17

  • MiÈ™cările bebeluÈ™ului

    catalinabd
    - apr 04 2024 05:53

Last Blogs

  • Bebe s-a intors deja, 28 saptamani

    marile11
    - Ieri, 22:17

  • Dublu test pozitiv È™i nopÈ›i întregi nedormite!

    Ana1298
    - Ieri, 17:26

  • Gata vacanta!

    Andreeaflore1991
    - Ieri, 16:16

  • Minunea asteptata din burtica

    RoxiMada
    - Ieri, 15:26

  • Nasterea prin cezariana

    AdrianaBlo
    - Ieri, 10:27

Ultimele aprecieri

  • andacosPoza lui %s

    andacos
    ii multumeste lui

    szivarvany
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • monicaboPoza lui %s

    monicabo
    ii multumeste lui

    szivarvany
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • ElkiaPoza lui %s

    Elkia
    ii multumeste lui

    Laura25
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • OtiliavPoza lui %s

    Otiliav
    ii multumeste lui

    Laura25
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • ElkiaPoza lui %s

    Elkia
    ii multumeste lui

    ioana
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • - TOP 50 reputatii -