Sari la conținut

Sari la conținut


* * * * * 1 voturi

Romania o zona politica moarta!


74 raspunsuri la acest subiect

#1
Deceneus

Deceneus

    Membru senior

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunct
  • 4.099 mesaje

Postat 21 iunie 2017 - 18:01

In decembrie 2011 a fost un articol scris de Victoria Dickenson “România, o zonă politică moartă” care nu mai apare pe sit-ul unde a fost publicat. Redau mai jos o mare parte din el pentru ca e foarte bine prezentata situatia din Romania.
 

Poate vă aduceţi aminte că prăbuşirea comunismului în Rusia a însemnat că figurile importante, mai ales din servicii, s-au transformat în ceea ce se cheamă „siloviki" şi au continuat să conducă ţara din spatele zidurilor de la Kremlin. Ei au preluat controlul asupra averii naţiunii şi au dat o parte din economie unor persoane cunoscute sub numele de oligarhi. Atât timp cât oligarhii nu provoacă noua ordine politică, ei pot să facă averi foarte mari, aproape la fel de mari ca averile lui Putin şi ale prietenilor şi colegilor ex-KGB.

Uneori, oamenii întreabă ce s-a întâmplat cu vechea Securitate după 1989. Răspunsul este că s-a întâmplat ca în Egipt şi Rusia. Ea a preluat puterea, dar conduce cu mai puţină brutalitate decât KGB-ul (o brutalitate care continuă să suprime orice formă de opoziţie, inclusiv o presă critică). Vechea Securitate are mai mult angajament în societatea românească decât armata egipteană, până în prezent.

Funcţionează în următoarea manieră. Câţiva oligarhi din România, prin diverse contracte, gestionează economia şi se îmbogăţesc. Acestea au, de asemenea, sarcina de a asigura că există o stabilitate benefică în viaţa politică a ţării. Din acest motiv, partidele politice româneşti sunt atât de lipsite de viaţă şi nu oferă nimic care ar apropia de un program de acţiune înainte de alegeri. Politica înseamnă teatru, extrem de zgomotos, dar total ineficace.

Stabilitatea politică permite le permite celor din elita naţiunii, unii văzuţi, alţii nevăzuţi, să conducă business-urile fără să fie contestaţi de nimeni şi fără să fie traşi la răspundere pentru acţiunile lor. Oricine ameninţă acest aranjament este rapid expus la scandal şi izolat. Dacă ne uităm, de exemplu, la cazul recent cu Mircea Geoană, a cărui sinucidere politică a fost rapid gestionată după ce a încălcat regulile în timpul vizitei sale în Statele Unite.

Structura actuală din România este parţial menţinută cu sprijinul Statelor Unite. Aceste rachete anti-balistice trebuie să sosească cât mai rapid. Rolul României în povestea închisorilor secrete este bine cunoscut şi negat cu subtilitate. Sarcina României ca un loc unde se culeg informaţii secrete este bine dezvoltată în mod clar. Aţi văzut o capitală de dimensiunea Bucureştiului cu atât de multe ambasade, inclusiv noua ambasadă americană la Băneasa? În schimb, Statele Unite asigură locul României în NATO şi UE.

Pe scurt, prin importanţa strategică şi dorinţa României de a ajuta aliaţii săi occidentali se asigură că soluţionarea post-revoluţionară politică nu este contestată, că elita nu este sub o adevărată presiune pentru a combate corupţia şi de a dezvolta economia. Stabilitatea politică este de o valoare mai importantă decât dezvoltarea politică reală şi maturitatea politică. De fapt, unele persoane consideră revoluţia din 1989 nefiind decât o lovitură de stat pusă în scenă de către Securitate, cu ajutorul sponsorilor străini şi al structurii de putere actuale a ţării. O lipsă de activitate din partea partidelor politice actuale sprijină această teorie.

Stabilitatea politică este într-adevăr importantă pentru dezvoltarea unei ţări.
Cu toate acestea, sterilitatea politică este, cu siguranţă, dăunătoare pe termen lung.
Sterilitate, o zonă moartă politică, este ceea ce avem acum în România.

Ceea ce aş vrea să adaug este că România nu este unica ţară unde există sterilitate politică. Am menţionat la început cazurile Rusiei şi Egiptului, unde elitele au încercat să gestioneze o astfel de stare pe scena politică. Cu toate acestea, nici o politică de acest gen nu poate rămâne în vigoare pentru mult timp, deoarece oamenii se satură şi vor o schimbare. Nici o naţiune nu vrea să fie blocată la nesfârşit.

 
Este foarte adevarat ca  "Politica înseamnă teatru, extrem de zgomotos, dar total ineficace"
La noi toata mass-media este interesata de "cine va conduce" diverse institutii ale statului.
Cum scria Horatiu Pepine intr-un articol dupa moarte  lui Brucan.
 

Silviu Brucan, care se gasea la antipodul discursului moralizant al intelectualitatii critice, nu propunea de fapt niciodata valori democratice, nu vorbea despre libertate, demnitate, justitie si cu atit mai putin despre adevar, el comenta totul din perspectiva eficacitatii puterii.
………
Din mantaua lui Brucan se trage aproape tot ce se cheama astazi „analiza politica” si tot de acolo a iesit cohorta de „analisti”. Ii poti recunoaste usor dupa faptul ca nu au nici o preocupare pentru buna asezare a vietii publice, dupa faptul ca nu se intreaba niciodata daca un lucru este bun sau este rau, preferind sa descrie mecanismele de exercitare a puterii si sa le masoare eficacitatea. De multe ori, asa-numitii „analisti” par ca nu intentioneaza sa se adreseze cetatenilor, ci ca dau sfaturi partidelor de cum ar fi mai nimerit sa se mentina sau sa acceada la putere si, in definitiv, de cum sa profite, o data in plus, de ingenuitatea unui „stupid people”.
In sensul acesta „analistul politic” este o specie profund daunatoare. Mostenirea lui Brucan se vadeste nefasta, iar omagierea lui e semnul ca fascinatia malefica pe care a exercitat-o nu inceteaza sa se manifeste.

 
De ce este atat de importanta persoana care ocupa o functie?
Pentru ca institutiile functioneaza ca niste feude conduse discretionar de feudali.
Nu exista proceduri si criterii obiective si masurabile ale performantei, nu exisat motivatie pentru a obtine rezultate si nici nu exista interes sa se introduca asemenea masuri.
Avem un sistem in care  sefii fac evaluari fara criterii sau dupa criterii subiective care le permite sa dispuna de soarta subalternilor.
 
Daca ar fi proceduri si criterii clare de promovare si stimulare a valorilor si a performantelor, sefii nu ar mai putea da dispozitii cum sa se faca ceva pentru ca, chiar daca le-ar da nu i-ar lua nimeni in considerare.
Fiecare ar sti ca e evaluat obiectiv si ar face ce scrie in fisa postului.
Ar insemna un sistem in care sefii sa aiba responsabilitati mari si putere mai mica ceea ce nu le convine.

 

In anii '90 se spune ca trebuie sa vina o alta generatie si a venit una mai slaba si mai corupta decat fostii.
 
Nu se schimba nimic in sensul democratizarii din intiativa celor de la putere si nici de o justitie in care sefii sunt numiti politic.
Atat timp cat Romania este o zona politica sterila si nu schimaba societatea cu mentalitate si functionalitate feudala cu una democrata,  nu se intrevede nimic la orizont.

Degeaba ne isterizam la schimabrea liderilor si asteptatm sa faca lucruri bune. Ei sunt pusi acolo de un sistem mafiot ca sa le apere interesele.

O schimbare benefica se produce de jos in sus nu de sus in jos.

 

Platon – "Una din pedepsele de a refuza să participi la viaţa politică este aceea că vei ajunge să fii condus de inferiorii tăi".


Editat de Deceneus, 21 iunie 2017 - 18:05 .


#2
brilla

brilla

    Membru junior

  • Membri
  • PunctPunctPunct
  • 1.053 mesaje

Postat 21 iunie 2017 - 18:06

"Tatiţo, unde nu e moral, acolo e corupţie, şi o soţietate fără prinţipuri, va să zică că nu le are!"...



#3
Deceneus

Deceneus

    Membru senior

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunct
  • 4.099 mesaje

Postat 21 iunie 2017 - 18:12

"Tatiţo, unde nu e moral, acolo e corupţie, şi o soţietate fără prinţipuri, va să zică că nu le are!"...

Problema este prin ce metode selectezi la putere oameni morali si cu prinţipuri.

Se pare ca la intrebarea asta nu a raspuns nimeni.

E foarte important ce intrebari ne punem, sau cum spunea A. de Vigny "Cele mai utile cuvinte dintre toate limbile sunt, dupa parerea mea, cuvintele pentru ce?"

Noi toata ziua ne intrebam cine va fi liderul, nu ce trebuie sa faca.


Editat de Deceneus, 21 iunie 2017 - 18:23 .


#4
brilla

brilla

    Membru junior

  • Membri
  • PunctPunctPunct
  • 1.053 mesaje

Postat 21 iunie 2017 - 18:14

Problema este prin ce metode selectezi la putere oameni morali si cu prinţipuri.

Se pare ca la intrebarea asta nu a raspuns nimeni.

 

 

Poate pentru că majoritatea nu are interes să fie selectați astfel de oameni.



#5
Deceneus

Deceneus

    Membru senior

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunct
  • 4.099 mesaje

Postat 21 iunie 2017 - 18:20

Poate pentru că majoritatea nu are interes să fie selectați astfel de oameni.

La noi criterile de selectie sunt ca in comentariu pe care l-am prezentat aici


Editat de Deceneus, 21 iunie 2017 - 18:21 .


#6
redactor

redactor

    Membru VIP

  • Administrators
  • 14.054 mesaje

Postat 21 iunie 2017 - 18:39

Deceneus - pentru mame casnice si aglomerate cu trebuirile bucatariei, care nu au aprofunzimea matale - unde vrei sa ajungi? Si ce vrei sa spui, mai pe sleau?  [batcap]  [batcap]  [batcap]  [batcap]  [batcap]  [batcap]



#7
Deceneus

Deceneus

    Membru senior

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunct
  • 4.099 mesaje

Postat 21 iunie 2017 - 19:15

Deceneus - pentru mame casnice si aglomerate cu trebuirile bucatariei, care nu au aprofunzimea matale - unde vrei sa ajungi? Si ce vrei sa spui, mai pe sleau?  [batcap]  [batcap]  [batcap]  [batcap]  [batcap]  [batcap]

Vreau sa va fac sa discutati lucruri mai serioase decat persoane,  barfe si cancanuri.

Spuneti ca sunteti preocupate de viitorul copiilor si astept sa o devediti prin fapte.

Sa facem ceva sa nu mai fie Romania o zona politica moarta sau sterila.


Editat de Deceneus, 21 iunie 2017 - 19:17 .


#8
viviana

viviana

    Membru VIP

  • Moderators
  • 26.324 mesaje

Postat 21 iunie 2017 - 20:17

Vreau sa va fac sa discutati lucruri mai serioase decat persoane,  barfe si cancanuri.

Spuneti ca sunteti preocupate de viitorul copiilor si astept sa o devediti prin fapte.

Sa facem ceva sa nu mai fie Romania o zona politica moarta sau sterila.

Nu se poate face nimic.

Suntem prea divizati, prea cu gurile cascate-n in internet si la tv pentru a mai deslusi adevarata morala.

 

Pe marea majoritatea ii invata altii ce si cum sa gandeasca dandu-le mura in gura totul si canalizandu-i spre ce anume si cum sa gandeasca. 

 

Filmele pe youtube cu totu felul de invataminte, linkurile, canalele de comantarii politice tin locul gandirii lor.

 

Au uitat ca pot avea propriile lor idei, au uitat ca nu mai devreme de cativa ani aveau capacitatea de a-si exprima opiniile si  de a-si convinge auditoriul prin arta argumentatiei.

 

Azi daca spui ca iti place ceva, de cineva te pocneste oponentul discutiei cu 7 linkuri 3 filmulete youtube, citate din unul si altul si gata. Te-a facut praf, ti-a aratat cat de prost esti si cat de "cult si citit" e el.

 

Romania e o zona politica  sterila pentru ca gandirea noastra (a unora, a majoritatii) e incapabila sa-si procreeze proprii copii: ideile.



#9
anja

anja

    Membru senior

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunct
  • 3.397 mesaje

Postat 21 iunie 2017 - 20:26

Desi nu mai locuiesc de mult in RO,  am o stare de revolta cumplita de cate ori citesc ce se intampla in politica romaneasca. Imi tot fac tot felul de scenarii despre felul in care eu m-as putea implica, insa mereu ajung la aceeasi concluzie, ca eu, ca mai toti din aceeasi generatie, nu sunt pregatita sa fac fata mediului politic romanesc in care importante sunt minciuna, mitocania, golania, marlania, lipsa de principii. Eu nu stiu sa tip ca sa ma fac auzita, nu stiu sa arunc mizerie in stanga si dreapta, sunt idealista si nu ma intereseaza sa fiu bogata, nu pot fi cumparata si nici nu ma intereseaza sa "fac orice" ca sa imi ating un scop .

Ma uit la cei din USR, cu toate intentiiile lor bune, nu le pot face fata rechinilor politici. Ce conteaza ca sunt oameni cu principii, inteligenta (unii chiar ff inteligenti) si dorinta de a face lucruri pt tara, asta nu vinde si nu aduce voturi, pentru ca nu stiu sa minta frumos si nici nu stiu sa atace sau sa faca fata calomniilor.

Deci, eu vreau sa ajut, dar zau ca nu stiu unde si cum, astept sugestii!



#10
brilla

brilla

    Membru junior

  • Membri
  • PunctPunctPunct
  • 1.053 mesaje

Postat 21 iunie 2017 - 20:27

Din experiența mea, noi nu avem educația politică, socială adecvată pentru a construi societatea pe care teoretic ne-o dorim și majoritatea nu este capabilă să se auto-educe. Din păcate nu se poate schimba în condiții normale, de la sine, o întreagă generație.




Panic Questions

  • SughiÈ› bebe in burtica

    Mihgaandrei
    - Ieri, 16:58

  • Secretie vaginală abundentă

    Mihgaandrei
    - Ieri, 16:57

  • Scădere in greutate

    SaraMaria26
    - apr 17 2024 19:00

  • Fată sau băiat

    Nataliaracila
    - apr 06 2024 20:17

  • MiÈ™cările bebeluÈ™ului

    catalinabd
    - apr 04 2024 05:53

Last Blogs

  • Nasterea prin cezariana

    AdrianaBlo
    - Astăzi, 10:27

  • Alăptare 🤱🏻

    BiancaDragnea
    - Astăzi, 09:57

  • Burtica 35

    Roxana3001
    - Astăzi, 09:02

  • Tantrumuri bebe 1 si burtica care pune presiune

    Deutzuk
    - Ieri, 22:26

  • Sarcină

    Erika91
    - Ieri, 21:11

Ultimele aprecieri

  • andacosPoza lui %s

    andacos
    ii multumeste lui

    szivarvany
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • monicaboPoza lui %s

    monicabo
    ii multumeste lui

    szivarvany
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • ElkiaPoza lui %s

    Elkia
    ii multumeste lui

    Laura25
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • OtiliavPoza lui %s

    Otiliav
    ii multumeste lui

    Laura25
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • ElkiaPoza lui %s

    Elkia
    ii multumeste lui

    ioana
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • - TOP 50 reputatii -