Sari la conținut

Sari la conținut


- - - - -

Prefa-te tu ca esti zeita ca eu m-am saturat ....


16 raspunsuri la acest subiect

#1
buflea

buflea

    Membru VIP

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 15.395 mesaje

Postat 28 martie 2017 - 17:20

Simona Catrina mi-a inseninat multe nopti albe, cand eram cu lama pe vene ...

 

Avea har, potrivea cuvintele cu talc, avea umor, avea ironie si autoironie, avea curaj, s-a expus povestind intamplari si analizand situatii, pe care noi ceilalti le ingropam cu discretie in adancul constiintei, de frica reputatiei. A si avut de unde se inspira ... iar talentul nu a tradat-o niciodata.

 

Cel mai mult o sa-mi aduc aminte de ea in combinatie cu buna ei prietena Alice Nastase si revista pe care o reprezinta, revista care dupa mine, este cea mai buna publicatie de diverstisment de pe piata romaneasca.

 

Rapusa de cancer, ciroza si diabet, inima Simona a incetat sa bata acum cateva zile ...era nedrept de tanara, avea 49 de ani.

 

Facebook-ul a bubuit de regrete, de lacrimi, de "drum bun-uri", de adoratie, de respect .... si toata lumea i-a cerut lui Alice sa puna impreuna toate scrierile Simonei si sa scoata o carte ...

 

Alice a tacut ce a tacut si azi a rabufnit ...pun mai jos articolul si legat de el, ignorandu-i durerea si disperarea pierderii Simonei ... ma gandeam sa discutam despre cat de mult conteaza "profesionalismul, experienta si talentul" in orice profesie, nu numai in aceea literara ...

 

Raspunsul meu este "mai deloc" ... important este pe cine cunosti, cum te vinzi, cu te conectezi cu angajatorul sau publicul care te plateste, cum joci teatru, cum minti frumos ...atat de multe lucruri false conteaza si platesc o profesie inaintea "profesionalismului" incat me gandesc oare de ce ne sfatuim copiii sa fie cei mai buni ...

 

Pun mai jos articolul si dau drumul la discutii :

 

Scumpa mea Angi,

 

M-au dat afară de la S., am fost azi la întâlnirea tot amânată şi mi-au zis că nu-mi prelungesc contractul, gata, se futu, vorba glossy a Andreei Esca de la revista ceea îmbuibată cu reclame – nu ca a noastră -,  deci sunt, literalmente, fără niciun salariu, că revista e hobby-ul meu de lux, aventura mea antreprenorială şi editorială păguboasă în bani, dar mănoasă în iubire de la distanţă.

Exact aşa am păţit şi când a murit tata, tocmai îmi închiseseră coffeechatul, care era, atunci, şi bucuria mea, şi sursa mea de venit, scrisesem timp de patru ani zi de zi pentru ei, n-avusesem Paşte, Crăciun, până şi-n seara când născusem scrisesem pe blogul lor, că aşa era contractul, iar eu sunt serioasă, nu m-am scuzat o dată. Dar n-a contat. Aşa că sunt învăţată să umblu prin lume îmbrăcată-n negru, cu sufletul gol şi cu contul pustiu.

Noroc că acum sunt liniştită că am aflat că, dacă aş muri, în sărăcie şi datorii, lumea virtuală s-ar zgudui de durere şi toţi ar spune cât de mult m-au iubit şi m-au citit – gratis, că aşa le place lor.
Nici like-ul nu se înghesuie să ţi-l dea, că am constatat că toţi ăştia care au adorat-o pe Simona şi-au citit-o la noi pe site, inclusiv cei care acum au scris despre ea şi şi-au pus poze luate de la noi din revistă, minunându-se, vaaai, ce poze frumoase avea Simona, ce frumos scriaaa, nu s-au ostenit să dea şi Like paginii noastre, Marea Dragoste, deşi acolo o citeau. Se făceau că nu-și amintesc pe unde au citit-o… Ar fi plătit prea mult, ar fi însemnat un efort prea mare. Câţi dintre ei or fi făcut şi donaţii s-o ajute pe Sim numai Dumnezeu ştie, probabil că dacă şi like li s-a părut greu să dea, donaţie pentru ea nici a zecea parte dintre cei care au jelit-o cu bulbuci n-au făcut.

I-a scris ieri lui Paul o cititoare şi i-a cerut ofertă de abonare la revistă. Paul i-a răspuns: 10 numere, 90 de lei- (dacă ţi le cumperi ar fi 99 de lei, că o revista e 9,9 lei). Iar aia a scris înapoi că ce oferta mai e şi asta, că nu e nicio economie, că nu se mai abonează deloc, fiindcă nu i-am făcut o ofertă bună, lasă, că dacă mai vrea, îşi mai cumpără ea de la chioşc vreodată.

Paul voia să îi scrie înapoi să îi explice, Doamnă, oricum faceţi economie 9 lei şi o primiţi acasă, înaintea tuturor – că amărâtul se repede la poştă cu revistele în braţe direct de la tipografie, unde-şi petrece noaptea când revista intră în producţie şi supraveghează maşinile ca să ne regleze corect culorile, iar cum ia revista, se duce întâi la poştă, ca să îi răsplătească astfel cu întâietatea pe cei 100 de abonaţi fideli, dintre cei 100.000 care cică ne adoră, mai ales când murim. Eu i-am zis: Las-o, ducă-se, asta va jeli cel mai tare când se va închide revista şi-şi va pune poză pe Facebook cu mailul în care zicea că vrea să se aboneze, ca să arate cât de mult ne-a iubit… Sunt obosită, am stat toate nopțile astea și-am schimbat revista de aprilie cât am putut, ca să fie ca un remember… Sunt și ultimele texte ale Simonei, mi le-a scris cu tristețe, cu obidă, parcă știa! Mi s-au părut prea amare, mă gândisem, recunosc, când le-am primit, să-i zic să le mai înzorzoneze nițel. Bine că m-am abținut, deși știu că le-ar fi schimbat dacă i-aș fi spus, noroc că am tăcut.

Sunt obosită, Angi, obosită şi sfârşită, asta e lecţia pe care o învăţ cel mai greu, să îndur mizeria şi nedreptatea lumii în care trăiesc, în care şmenarii primesc subvenţii de la buget, reclame grase de la advertiserii-prieteni, funcţii în moţul instituţiilor de cultură, salarii mari de prin neproductiva, dar atât de călduța presă națională sau pensii de la Uniunea Scriitorilor în care nouă ni s-a spus mereu că, vaaai, să nu cumva să aspirăm să intrăm vreodată, că e cu pile, cu dosar, cu înghesuială, cu stat la coadă, cu făcut dovadă că eşti în cărţile lor, nu în cărţile tale, că acolo ajung scriitorii ăia, mari, autentici, care țin workshopuri de creative writing, care scriu când le vine inspiraţia pe fereastra casei de creaţie, nu ca noi, care am fost mercenari, am scris şi la comandă, şi la necaz, şi la haz, cum a fost nevoie ca să trăim şi să ne luăm pârlitul de salariu de jurnalist, mereu întârziat.

Primesc în neştire mesaje cu sfaturi: misiunea ta e să scrii acum o carte despre Simona, rolul tău e acum să-i aduni textele şi să scoţi o carte frumoasă cu textele ei, iar mie îmi vine să urlu, lăsaţi-mă în pace, când, cum, unde, cu ce? Staţi toţi şi chibiţaţi şi îmi spuneţi care e datoria mea, iar dacă v-aş cere într-o zi să-mi luați copiii de la școală și să-i aduceți acasă sau câte un leu la fiecare m-aţi dispreţui, că n-aş mai fi glossy…
Ştii câte răspunsuri am primit la sondajele alea cum ţi-am trimis şi ţie? 30. N-am putut să fac cercetarea, că nu mi-au răspuns decât 30 dintre cei pe care i-am rugat să îmi răspundă. Unii au zis că mai încolo, alţii că nu ştiu când, am avut şi promisiuni că, lasă, adun eu câteva zeci de răspunsuri şi ţi le dau grămadă. Cum le-ai primit tu, aşa le-am primit şi eu. Oamenii te iubesc cât timp nu le ceri nimic, cum începi să le ceri ceva se fac mici şi-şi găsesc scuze, apoi, eventual, scriu pe Facebook cât de mult regretă, apoi mai trece-o zi, mai pun o poză cu o sărmăluţă, cu o cafeluţă şi asta a fost. De ce crezi că au venit doar câteva zeci de oameni la înmormântarea Simonei? Că aşa ştim noi să iubim. Gratis. Şi de la căldurică. Ploua, doar nu era să răcească, ei au copii, au slujbă, nu-și permit. Lasă, la înmormântarea viitoare a unei scriitoare adorate poate o să fie vreme bună şi or veni atunci. Vor face şi o postare, la care vor lua multe like-uri. „Alice, ai plecat să bucuri îngerii cu scrierile tale, du-i şi Simonei pe aripi de lumina toată dragostea mea şi roag-o să mă ierte că la ea n-am ajuns. RIP! RIP de două ori, din toată inima!” Și-ți vor scrie ție: Angi, e de datoria ta să scrii despre ele, să scoți o carte, să scoți trei, să scoți șapte și să ne bucuri cu scrierile răposatelor! (O să mai vedem dacă le cumpără apoi, poate doar dacă le faci o ofertă bună, cu discount!)

Azi am spus, prima dată, şi probabil că o voi mai spune de multe ori, bine că Simona nu mai îndură toate astea şi îşi permite să-mi spună, de-acolo, de unde-o fi ea, cu zâmbetul ei copilăros: Prefă-te tu că eşti zeiţă, că eu m-am săturat şi-am plecat!

Te îmbrăţişez, fetiţa mea Angi, sunt atât de tristă, atât de pustie, atât de istovită…

Alice

 

 

 



#2
andaghe

andaghe

    Membru de baza

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 8.396 mesaje

Postat 28 martie 2017 - 22:06

Pe Simona Catrina nu o cunosc. Am auzit despre ea și despre talentul ei acum, de curând. Am citit povestea ei și am fost impresionata de forța cu care a luptat. Chiar un model.

Legat de articol și de frământările autoarei, am mai întâlnit asta, tangențial, la un amic jurnalist care până la urmă a renunțat. Și la altul care inca mai speră și visează schimbări. Și atunci și acum m-am gândit la noroc/ talent/ pile/nedreptate/ profesionalism in general. În orice domeniu. Concluzia mea a fost că, atât timp cât vor exista oameni proști, inculți, complexați, lacomi și leneși ( nu neapărat toate la un loc, dar e suficient un defect dezvoltat grozav) , orice profesie va fi supusă riscului de a servi acestora. Cu cât procentual sunt mai multi oameni cu aceste trăsături, cu atât munca cinstita, corectitudinea, dezvoltarea, stagnează.

Ca soluție nu am găsit până acum decât exercitarea propriei profesii intr-o maniera de care să fiu personal mândră, și, pe alocuri, ghidarea sau ajutarea colegilor de a lua decizii sau de a exercita anumite activități conform unui cod etic simplu. 

Unii oameni poate au mai multă forță în a convinge, sau găsesc soluții mai repede/mai bune la astfel de situații ( mă refer la degradarea unei profesii în general, nu neapărat aceea de jurnalist).

Aștept cu interes soluții, pentru că și eu observ de nenumărate ori că unii oameni fac o muncă nepotrivita, o fac prost , dar nu sunt nici consecințe, nici măcar nu pare să observe cineva, ba mai mult, ajung uneori sa fie premiați/apreciați ??!! 



#3
buflea

buflea

    Membru VIP

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 15.395 mesaje

Postat 29 martie 2017 - 00:32

Eu sunt surprinsa de anonimatul care a inconjurat-o pe Simona Catrina, in conditiile in care a scris doua carti, a avut blog, a fost editor al revistei Tango, mai in tinerețe a scris la un ziar (Cotidianul parca ) ...

 

Ce i-a lipsit ca sa-si castige un loc recunoscut in presa românească? Conectiile, cunoștințele, pilele ?

 

Se pare ca, nu numai in profesia jurnalistică, dar cam peste tot, nu conteaza ce știi, conteaza pe cine știi, ceea ce ma duce la intrebarea, cum sa faci ca stii pe cat mai mulți? 

 

Voi cum ati ajuns in posturile pe care le ocupati acum ? Mai exact, care este oare drumul pe care trebuie sa-l urmeze un absolvent de college, când iese de pe bancile școlii? 

 

 



#4
Fleurdelise

Fleurdelise

    Membru de baza

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 8.928 mesaje

Postat 29 martie 2017 - 02:57

O stiam pe Simona Catrina, o citeam intr un ziar romanesc de aici si in revista Tango, in tara. O citeam si inainte de Tango, dar nu mai stiu in ce ziar. Era destul de cunoscuta " intr o anumita parte a presei".
Nu am stiut ca avea asa mari probleme de sanatate. In ziarul de aici scria texte umoristice, in stilul ei delicios, umor negru si zambet dulce amar.

Pe Alice Nastase o stiu din editorialele din Tango.

Nu am auzit de blogul lor Marea dragoste, il voi cauta.

Amare cuvintele Alicei Nastase, de fapt nu mi inchipuiam ceva mai roz in profesia lor.

Am studiat si eu jurnalistica si am luat contact un pic cu lumea lor dupa care m am retras, nu as fi putut face meseria asta in veci, in care trebuie sa ti faci loc cu coatele.

#5
dana vio

dana vio

    Membru senior

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunct
  • 4.969 mesaje

Postat 29 martie 2017 - 06:16

De Simona Catrina stiam prea putin, am citit prea putin. Alice Nastase a fost mai vizibila. 

Si care-i marea noutate aici? In orice domeniu este la fel, esti bun nu cat traiesti, ci cat poti munci, apoi gata. Nu prea stim sa fim recunoscatori celor din jur. Din pacate. 



#6
marius

marius

    Membru VIP

  • Moderators
  • 25.083 mesaje

Postat 29 martie 2017 - 06:50

Deziluzia iluziei!

 

          Nu cunosc persoana. Am citit frânturi pe ici pe colo din care desigur nu am înţeles mai nimic. Doar presupuneri. Acum citind mai multe rânduri tot nu ştiu mare lucru în plus. Insă înţeleg ceva atât de clasic aş putea spune încât nu mă miră. Lumea, da lumea vie căci nu este deloc un atribut uman aşa cum am putea crede, este crudă. Unii o numesc supravieţuire. Alţii nepăsare. Oricum am nominaliz-o esenţa rămâne aceeaşi. Regula nu se schimbă. Unii ne revoltăm. Majoritatea însă trecem mai departe la fel de uşor pe cât de uşor respirăm. Pentru că nu este problema noastră. Desigur niciunul dintre noi nu vom putea să scăpăm de ale noastre clipe de neşansă, de neputinţă, de saturaţie. Si ca un făcut atunci, abia atunci ajungem să realizăm că primim fără nici un regret sau vreo urmă de remuşcare exact dar exact aceeaşi poliţă pe care am servit-o la rândul nostru cu atâta dezinvoltură altora. Si apare revolta.

          Cum?! De ce?!

          Zâmbesc amar. Pentru ca deja acest pattern mi-este cunoscut. Nu ştiu ce soluţii ar putea să existe. Nici măcar nu aş îndrăzni să propun una anume. Stiu pentru mine însă că regula lumii se va aplica la fel de sec, la fel rece ca de fiecare dată. Si dacă vrei un vaccin care dacă nu să te imunizeze măcar să îţi reducă dezamăgirea atât de umană acela ar fi acceptarea cu tine însăţi. Acceptare care o sa-ti aduca iertarea.

          Iartă-te ca eşti uman!

“Din codru rupi o rămurea,
Ce-i pasă codrului de ea!
Ce-i pasă unei lumi întregi
De moartea mea!”



#7
viviana

viviana

    Membru VIP

  • Moderators
  • 26.324 mesaje

Postat 29 martie 2017 - 07:55

Am citit-o pe Simona Catrina. I-am citit articolele nu si cartile. Mi-a placut. Imi pare rau ca a murit. 

Le stiu pe cele 2 inca de cand erau la National - sub bagheta lui Ion Cristoiu.

 

Articolul scris de Alice Nastase e  cam subiectiv, izvorat din durere si frustrarea despartirii de un om drag. 

 

In ziaristica e greu, banii au depins intodeauna de tiraj - tirajul a depins de articole - articolele au depins de publicul tinta. 

 

In ziaristica este multa munca patriotica facuta cu drag pentru ca adori ceea ce faci. Devii dependent. Pierzi noptile in redactie si nu nu simti, nu-ti pasa, pentru ca este ca un drog, stai prin tipografie, iti place sa urmaresti cum ies culorile, cum distribui pozele, iti place mirosul tiparului proaspat, urmaresti distributia, abonamentele.

Nimeni nu trebuie sa-ti fie recunoscator pentru asta. Si nici nu trebuie sa ceri.

 

In ziaristica este mancatorie si barfa si oameni care stau impreuna noptile prin redactii si tipografii si leaga sentimente care nu ar trebui sa existe. 

 

In ziaristica exista profesionalism - daca ne gandim la partea de creare, acceptare, receptare a unui articol.

In ziaristica,  dispare profesionalismul, cand balanta inclina spre faliment, cand nu trebuie sa dezamagesti niste oameni, cand trebuie sa-i platesti chiar daca ei iti jura ca vor scrie gratis - tipografia, distributia isi cer obolul.

 

 

Eu sunt surprinsa de anonimatul care a inconjurat-o pe Simona Catrina, in conditiile in care a scris doua carti, a avut blog, a fost editor al revistei Tango, mai in tinerețe a scris la un ziar (Cotidianul parca ) ...

 

1. Ce i-a lipsit ca sa-si castige un loc recunoscut in presa românească? Conectiile, cunoștințele, pilele ?

 

2. Se pare ca, nu numai in profesia jurnalistică, dar cam peste tot, nu conteaza ce știi, conteaza pe cine știi, ceea ce ma duce la intrebarea, cum sa faci ca stii pe cat mai mulți? 

 

3. Voi cum ati ajuns in posturile pe care le ocupati acum ? Mai exact, care este oare drumul pe care trebuie sa-l urmeze un absolvent de college, când iese de pe bancile școlii? 

1. Are un loc recunoscut si un nume in presa romaneasca. Nu i-au lipsit nici conexiunile, nici pilele, nici cunostintele. Are locul ei, nisa ei, publicul ei caruia i s-a adresat. Restrans sau nu asta a fost.  Nu e usor sa-ti formezi cititorii cand scrii foarte mult (excelent, cu umor) despre relatiile extraconjugale.

 

2. Conteaza ce stii enorm - mai ales intr-o intreprindere particulara unde nimeni nu risca falimentul de dragul verisorului.

Conteaza pe cine stii ca sa poti arata ce stii - dar tot asa, daca nu esti bun nu faci purici nicaieri.

Trimiti CV-uri si la job-uri mai jos decat doresti, participi la interviuri, accepti un serviciu si mai jos cotat, chiar si joburi ocazionale, pentru a cunoaste oameni. In ideea ca daca e loc de marire sa te asiguri ca vei fi primul pe lista.

In marketing cel mai bun canal de atragere al clientilor este insusi clientul multumit - care te recomanda.  

 

3. Sa accepte si un serviciu mai prost platit pentru a capata experienta, sa nu arda etape, sa nu intrebe din prima de salariu, masina, etc.

 

Si cel mai important este dramul ala de  NOROC - asta bate orice cunostiinta. 

 



#8
andaghe

andaghe

    Membru de baza

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 8.396 mesaje

Postat 29 martie 2017 - 08:05

Hmm... Eu am ajuns in postul de acum prin noroc. Întotdeauna m-am considerat norocoasa și sunt genul care gândește pozitiv. Noroc pentru că la examenul pentru post am picat pe subiect, ceea ce m-am avantajat grozav, normal. Și anterior am fost omul potrivit la locul potrivit. Dar asta nu e suficient. A trebuit mereu să învăț, să dezvolt . Dar nu știu cum e in jurnalism. Uite, de Simona nu știam, dar nu e locul ei ocupat în gala faimei de altcineva. Pur și simplu nu citesc niciun fel de presă, nici buna , nici rea. Este fenomenul care mă enervează uneori cel mai tare, din cauza unor neprofesioniști, o întreaga categorie pică în anonimat/derizoriu/desuet, că sa nu zic desconsiderate. Asta mă supără legat si de alte meserii....



#9
andaghe

andaghe

    Membru de baza

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 8.396 mesaje

Postat 29 martie 2017 - 08:08

Da, exact, Viviana, am postat simultan, dar mă bucur că se confirma ideea mea legata de noroc/soarta.



#10
danielag

danielag

    Membru de baza

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 9.114 mesaje

Postat 29 martie 2017 - 08:31

In ziaristica e greu, banii au depins intodeauna de tiraj - tirajul a depins de articole - articolele au depins de publicul tinta. 

 

Off topic: Iar când ziariștii au hotărât să scrie ceea ce cere publicul țintă și să nu încerce să ridice un pic nivelul discuției, au pierdut probabil o bună parte din cititorii care puteau aprecia jurnalistul.

 

On topic: am citit-o pe Simona Catrina doar accidental, nu-mi plăcea stilul (mult prea plin de efuziuni sentimentale, totul era o dramă greacă de la început până la sfârșit - mă rog, asta din ce am citit). Asta nu înseamnă că nu-mi pare rău de drama prin care a trebuit să treacă.




Panic Questions

  • SughiÈ› bebe in burtica

    Mihgaandrei
    - apr 18 2024 16:58

  • Secretie vaginală abundentă

    Mihgaandrei
    - apr 18 2024 16:57

  • Scădere in greutate

    SaraMaria26
    - apr 17 2024 19:00

  • Fată sau băiat

    Nataliaracila
    - apr 06 2024 20:17

  • MiÈ™cările bebeluÈ™ului

    catalinabd
    - apr 04 2024 05:53

Last Blogs

  • Bebe s-a intors deja, 28 saptamani

    marile11
    - Ieri, 22:17

  • Dublu test pozitiv È™i nopÈ›i întregi nedormite!

    Ana1298
    - Ieri, 17:26

  • Gata vacanta!

    Andreeaflore1991
    - Ieri, 16:16

  • Minunea asteptata din burtica

    RoxiMada
    - Ieri, 15:26

  • Nasterea prin cezariana

    AdrianaBlo
    - Ieri, 10:27

Ultimele aprecieri

  • andacosPoza lui %s

    andacos
    ii multumeste lui

    szivarvany
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • monicaboPoza lui %s

    monicabo
    ii multumeste lui

    szivarvany
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • ElkiaPoza lui %s

    Elkia
    ii multumeste lui

    Laura25
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • OtiliavPoza lui %s

    Otiliav
    ii multumeste lui

    Laura25
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • ElkiaPoza lui %s

    Elkia
    ii multumeste lui

    ioana
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • - TOP 50 reputatii -