Sari la conținut

Sari la conținut


- - - - -

Cat de important este tatal in viata unui copil?


10 raspunsuri la acest subiect

#1
marius

marius

    Membru VIP

  • Moderators
  • 25.083 mesaje

Postat 26 octombrie 2016 - 04:47

Si mama, si tatal sunt importanti pentru copilul lor, pentru dezvoltarea lui. Rolul mamei este unul evident, legatura cu ea reprezinta relatia primara, cea la care copilul se va raporta permanent. Care este insa rolul tatalui? Ce inseamna un tata implicat?

Un tata prezent in viata fiului sau reprezinta un model de barbat la care acesta se poate raporta - puterea de a-si proteja familia, modul in care isi construieste o relatie de cuplu, cum percepe si se comporta cu femeile, cat de implicat este in rutinele de zi cu zi, cat ii este de la indemana sa exprime emotii si care este viziunea lui despre aceasta latura.

De asemenea, si pentru o fiica, relatia cu tatal va modela imaginea despre masculinitate pe care aceasta si-o defineste, daca se va simti valoroasa si apreciata ca femeie.

Rolul tatalui insa in relatia cu copilul sau este mai amplu decat cel de model masculin. Ca si mama, tatal ii ofera copilului iubire, sustinere, intelegere, ii defineste sistemul de valori morale, ii este alaturi neconditionat, il sustine in explorarile sale, il incurajeaza.

Absenta tatalui va lipsi copilul de toate aceste comportamente. O relatie buna cu tatal se poate defini pe mai multe coordonate - este legata de timpul si de activitatile pe care tatal si copilul sau le au impreuna, de calitatea si fecventa acestora.

Copiii care au relatii consistente cu ambii parinti sunt mai bogati emotional, mai siguri pe ei, au o dezvoltare cognitiva mai buna si social se descurca mai bine.

Cercetarile (Hoffman,1999) arata ca implicarea tatalui in rutina de zi cu zi a cresterii copilului este asociata cu preformante scolare mai bune. Mai multe studii (Gottman, Katz, & Hooven, 1997, Rah and Parke, 2008) au aratat ca implicarea tatalui, timpul si calitatea experintelor pe care acesta le are cu copilul sau influenteaza direct si pozitiv calitatea relatiilor sociale, integrarea in grupul de prieteni ai copilului.

In ceea ce priveste relatia cu fetele, implicarea tatalui are ca efect diminuarea credintelor cu privire la diferentele de gen si rolurile rigide ale femeii sau ale barbatului. Ceea ce, ulterior, le va permite fetelor, devenite femei, sa fie ele insele mai flexibile cu privire la rolul lor de mama si sotie.

De asemenea, prezenta tatalui in cresterea fetelor reprezinta un factor de protectie fata de implicarea in comportamente sexuale riscante la adolescenta (Ellis, 2012). In ceea ce ii priveste pe baieti, prezenta si implicarea tatalui va avea ca efect la adolescenta reducerea comportamentelor problematice, cu risc crecut - delicventa, consum de droguri si de alcool (Cobb-Clark, 2014).

Absenta tatalui sau slaba sa implicare pune presiune asupra mamei - creste timpul pe care aceasta il aloca copiilor, pune presiune pe calitatea interactiunilor pe care mama le va avea cu copiii si, nu in ultimul rand, pentru mamele singure, absenta tatalui conduce si la presiune financiara.

 

 

Care sunt cauzele pentru absenta tatalui din relatia cu copiii?

Studiile au indicat urmatoarele cauze:

-implicarea crescuta a tatilor la serviciu;
-relatia de cuplu defectuoasa;
-contextul de viata in care a crescut tatal, respectiv un tata care el insusi a crescut intr-un mediu de familie in care ambii parinti au fost implicati va continua acelasi model de implicare;
-ritmul mai lent al tatilor de a se adapta la noua conditie de parinte.

Pentru parintii divortati, faptul ca tatal nu locuieste cu copiii conteaza foarte mult si il face sa se indeparteze de acestia.

Este important, pentru cei doi parinti sa fie constienti ca fiecare copil are nevoie atat de mama, cat si de tatal sau. Tatal nu poate fi inlocuit cu un model masculin oarecare.

Cei doi parinti trebuie sa-si asume echilibrat cresterea copilului lor, avand grija de relatia de cuplu, permintand-si unul altuia sa fie implicati in viata copilului, fara ca acest lucru sa devina subiectul unei lupte de putere.

 

Sursa



#2
372018

372018

    Membru de baza

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 6.350 mesaje

Postat 26 octombrie 2016 - 07:36

Nu sunt importanti.

Cine apara familia traditionala este un fundamentalist venit din evul mediu.

Ne indreptam spre o lume minunata, cea a lui Huxley. 

Ectogeneza

https://m.youtube.co...h?v=jRmI8Z4TiRQ

 

http://www.theplaidz...tside-the-body/

 

 

Si asta pentru ca: All you care about is yourself ( 1984 Orwell )

 

Interesul superior al copilului cred ca s-a dovedit nu o data ca nu exista de facto.

Desi mai exista retrograzi care inca fac studii si mai apoi dezbat:

http://webtv.un.org/...e/5161366192001

 

CP sau ce? [viki]


Editat de lucialu, 26 octombrie 2016 - 07:43 .


#3
BlackCat4evR

BlackCat4evR

    Membru senior

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunct
  • 4.952 mesaje

Postat 26 octombrie 2016 - 08:04

Ba si eu sunt de parere ca tatal este de important. Chiar daca este absent, din motive obiective (divort sau deces), este important sa fie prezent in discutiile dintre mama si copil, si niciodata prezentat intr-o lumina proasta. Problemele adultilor sunt problemele adultilor, iar relatia pe care o are copilul cu tatal, chiar absent fiind, trebuie sa fie una buna.

 

Insa nu sunt de acord cu faptul ca in lipsa tatalui, nu e necesar un model masculin. Eu cred ca este. Ajuta la definirea reperelor, al sistemului de coordonate in care creste copilul. O fetita crescuta fara tata ar putea deveni baietoasa pentru ca va tinde sa preia locul tatalui in dinamica familiei, ar putea avea avea probleme de raportare la relationare, ar putea intra in conflicte mai mari cu mama, pentru ca nu va fi nimeni care sa echilibreze rivalitatea existenta intre cele doua. Un baietel crescut fara tata ar putea sa devina ultraprotector (pana la anxios) cu mama sa, de asemenea, incercand inconstient sa preia rolul de aparator al familiei. Deci eu sunt de parere ca un model masculin (un bunic, un unchi, un prieten de familie, eventual un nou sot al mamei - dar aici e rost si de niscai conflicte) este necesar. 

 

Am scris in paragraful de mai sus "ar putea", pentru ca, desigur, o mama care constientizeaza toate aceste posibilitati,  se poate stradui sa le previna, dar eforturile sunt enorme, si de obicei, foart eputine reusesc. Asta nu inseamna ca nu exista si femei exceptionale, care reusesc sa creasca copii echilibrati chiar si in conditii de lipsa a tatalui.

 

Important pentru implicarea tatalui este... mama. Pentru ca initial universul bebelusului o contine doar pe ea. Iar datoria ei este sa-l introduca pe tati cat mai de timpuriu in ecuatie.

 

Cam asta cred eu. Mai am multe chestii de spus, dar astept sa vad in ce directie se dezvolta discutia.



#4
andacos

andacos

    Membru VIP

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 27.304 mesaje

Postat 26 octombrie 2016 - 08:57

Tocmai genul asta de studii,tocmai faptul ca (asa cum spuneam)natura isi are rolul si rostul ei,nu stiu cum va fi evolutia unui copil provenit din familii de gay.

 

Nu vreau sa intorc subectul spre alta directie,nu astept niciun argument de la nimeni(asa cum spuneam nu am inca o parere formata in privinta asta),daca un copil care nu are ambii parinti alaturi in procesul cresterii,poate dezvolta probleme,sper sa fiu sanatoasa sa ajung sa citesc studii despre cipii crescuti in familii de gay.



#5
viviana

viviana

    Membru VIP

  • Moderators
  • 26.324 mesaje

Postat 26 octombrie 2016 - 09:02

Tatii sunt importanti. Ar fi gresit sa nu le recunoastem valoarea.

 

Dar dincolo de asta nu sunt de acord cu tot ce spun studiile astea.

Din propria experienta.



#6
redactor

redactor

    Membru VIP

  • Administrators
  • 14.052 mesaje

Postat 26 octombrie 2016 - 09:14

Eu sunt de parere ca tatii sunt foarte importanti. 

Copif find fiind, pentru mine tata a fost eroul: cel mai frumos barbat, cel mai puternic, cel mai destept. In mintea mea, eram sigura ca tata poate indoi si o sina de cale ferata in mainile lui. Tata stia cele mai frumoase povesti, cele mai lungi poezii, cele mai infricosatoare povesti de groaza, ....

 

De tata mi-era insa ingrizitor de frica atunci cand era nervos (si recunosc ca mi-a si captusit de cateva ori niste curele)...

 

Acum, in viata copilului meu - imi dau seama ca tata este modelul si echilibrul lui. Cred ca un copil este mai complet emotional avand un tata implicat si alaturi, oricand.



#7
szivarvany

szivarvany

    Membru VIP

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 23.448 mesaje

Postat 26 octombrie 2016 - 09:23

Si ce se intampla cu toti copiii care nu isi au tatal alaturi ?

Unde ajung ei ?

Daca tot generalizam.



#8
redactor

redactor

    Membru VIP

  • Administrators
  • 14.052 mesaje

Postat 26 octombrie 2016 - 09:27

cine a generalizat? Ca nu am vazut generalizari ci experiente si puncte de vedere personale.



#9
viviana

viviana

    Membru VIP

  • Moderators
  • 26.324 mesaje

Postat 26 octombrie 2016 - 09:32

Si ce se intampla cu toti copiii care nu isi au tatal alaturi ?

Unde ajung ei ?

Daca tot generalizam.

Mamicile muncesc un piculet mai mult.

Alea sunt doar studii si ca orice studii sunt observate un numar mic de persoane, in general copiii care au probleme cu lipsa tatalui. Nu e obligatoriu ca aceste probleme sa apara.



#10
szivarvany

szivarvany

    Membru VIP

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 23.448 mesaje

Postat 26 octombrie 2016 - 09:57

"Copiii care au relatii consistente cu ambii parinti sunt mai bogati emotional, mai siguri pe ei, au o dezvoltare cognitiva mai buna si social se descurca mai bine." - Asta in cazul in care tatal nu il bate din cand in cand, ca nu cumva sa se simta prea bogat, nu ? :-)

"Important pentru implicarea tatalui este... mama. Pentru ca initial universul bebelusului o contine doar pe ea. Iar datoria ei este sa-l introduca pe tati cat mai de timpuriu in ecuatie."  -  Ai fi mirata sa afli ca nu exista metoda sau lege care sa oblige tatal sa se implice, daca el nu vrea, deci mama nu are acest rol.

 

In fine, nu contest rolurile, fiecare si-l asuma cum poate :-)




Panic Questions

  • miha444
    - mar 22 2024 16:22

  • Progesteron in sarcina

    Flor_i
    - mar 18 2024 13:02

  • Cat mănâncă bebe la 2 luni

    mada204
    - mar 08 2024 16:24

  • PoÈ›i naÈ™te mai devreme de termen?

    Ezraa
    - mar 08 2024 06:39

  • Dermatita atopica

    MGeorgi30
    - mar 02 2024 13:10

Last Blogs

  • 6 luni

    EusebiaRalu
    - Astăzi, 19:29

  • Vitamine preconceptie si in sarcina

    Deutzuk
    - Astăzi, 14:03

  • Pregătindu-ne pentru sosirea micuÈ›ului

    AdrianaBlo
    - Astăzi, 13:30

  • Morfologie 2

    Erika91
    - Astăzi, 12:04

  • Locul de muncă È™i sarcina

    Ioone
    - Ieri, 23:41

Ultimele aprecieri

  • andacosPoza lui %s

    andacos
    ii multumeste lui

    szivarvany
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • monicaboPoza lui %s

    monicabo
    ii multumeste lui

    szivarvany
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • ElkiaPoza lui %s

    Elkia
    ii multumeste lui

    Laura25
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • OtiliavPoza lui %s

    Otiliav
    ii multumeste lui

    Laura25
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • ElkiaPoza lui %s

    Elkia
    ii multumeste lui

    ioana
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • - TOP 50 reputatii -