aproape toate fructele, mere, pere, capsuni, vegetalele....sunt tratate cu tot felul de chemicale. nu ti se pare imp sa le speli, nu te intereseaza ca le maninci cu chimicale?
Pe vremea nostra, la tara nu le tratau cu astea...normal ca nu era nevoie sa le spalam ...dar acum e diferit.
Aiurea, avea tataie un manual al pomicultorului care spunea sa dea cu piatra vanata ca sa dispara daunatorii si tataia stropea cu religiozitate pomii si via.
Copil fiind mamaia imi zicea sa spal fructele inainte sa le mananc, dar uneori le mancam din pom ca sa nu ne mai dam jos si doar le stergeam pe tricou ca sa zicem sa sunt curate, dar si tricoul ala trecea prin tot felul de situatii asa ca ...
Problema nu sunt atat chimicalele de pe coaja cat sunt alea din fruct. Ingrasamantul care se pune la baza pomului sau arbustului e tras in planta si ulterior transferat in fruct. Acolo e problema. Cred ca am mai povestit odata despre un nene venit dint-o localitate pe langa Bucuresti, cu legume la piata din Calarasi unde locuiau bunicii mei, si care ii oferea unchiulul meu un procent din vanzari daca il ajuta sa-si vanda marfa din poarta in poarta. Marfa pe care Inspectia sanitaranu il lasa sa o vanda la piata fiindca avea prea mult continut de nitriti si era periculoasa la consum.
E legumele alea puteai sa le speli cu mama detergentului ca nu le faceai safe.
Bacteriile de pe coaja se duc si la spalarea cu apa, nu e musai sa le dezinfectezi ca pe bio-hazard. Si unde nu mai pui ca daca dai cu detergent sansele sunt ca bagi mai multe chimicale in tine.