Sari la conținut

Sari la conținut


- - - - -

Modificari substantiale la indemnizatia de crestere a copiilor


53 raspunsuri la acest subiect

#1
Admin

Admin

    Membru senior

  • Administrators
  • 3.322 mesaje

Postat 09 martie 2016 - 13:48

Se elimina plafonul maxim de 3400 lei/luna, mamele vor primi 85% din venituri/ Mamele nu mai aleg intre un an sau doi de concediu, dar primesc stimulent de revenire.

 

Comisia de munca din Camera Deputatilor a adoptat mai multe modificari substantiale la legislatia privind concediul si indeminzatia lunara pentru cresterea copiilor, existand in dezbatere legislativa trei proiecte in acest sens. Printre cele mai importante modificari:

  • Nu mai exista plafonul maxim al indemnizatiei de 3400 lei/luna;
  • Mamele vor primi indemnizatie lunara in cuantum de 85% din media veniturior nete realizate ultimele 12 luni din ultimii 2 ani, insa nu mai putin de 85% din salariul minim brut pe tara - eliminandu-se ISR-ul (indicele social de referinta care era in valoare de 50 de lei) din lege;
  • Se acorda indemnizatia pana la implinirea varstei de doi ani de catre copil;
  • Daca decid sa se intoarca, mamele vor primi stimulent de insertie in cuantum de 50% din indemnizatia minima (adica din 85% din salariul minim brut);
  • Nivelul indemnizatiei lunare se majoreaza cu 85% din cuantumul salariului minim brut pe tara garantat in plata, pentru fiecare copil nascut dintr-o sarcina gemelara, de tripleti sau multipleti, incepand cu al doilea copil provenit dintr-o astfel de nastere.

Amintim ca salariul minim brut pe tara, la care se raporteaza calculul acestei indemnizatii, este in prezent de 1050 lei pe luna, insa de la 1 mai va creste la 1250 lei/luna.

Pentru modificarile propuse nu exista un studiu de impact bugetar.

"Aceasta lege se aplica si mamelor care au nascut deja si care vor fi in concediu pentru cresterea copilului la 1 iulie, cand intra legea in vigoare, pana la implinirea varstei copilului de 2 ani. E o lege de care este mare nevoie, pentru ca tot vorbim de sustinerea natalitatii, de sustinerea familiei" a explicat ulterior Cristina Pocora (PNL), vicepresedintele comisei.


La sedinta comisiei a fost prezenta si Ministrul Muncii, Ana Costea, care s-a opus mai multor prevederi decise de comisie, printre care eliminarea plafonului maxim de 3400 lei/luna. Ministrul a sustinut ca este nevoie de acest plafon pentru a se evita tentative de frauda si pentru a nu exista discriminari.

Costea a propus sa se mentina limita maxima de 3400 lei corelativ cu extinderea perioadei de acordare a stimulentului de insertie de un an. "Estimam o crestere de aprox 4000 de beneficiari si un efort suplimentare pe 12 luni de aprox 180 milioane lei" a spus Costea referitor la aceasta propunere.

De celalalta parte, fostul ministru al Muncii in guvernul Victor Ponta, Rovana Plumb, a spus in cadrul comisiei ca "nu putem tine cont de efortul bugetar daca vorbim de copii. Nu vreau sa mai discutam despre un efort bugetar cand vorbim de copii".

Au exista si propuneri care au fost respinse, cum ar fi ca indemnizatia lunara minima sa echivaleze cu salariul minim sau cu 85% din salariul mediu.

De precizat ca, asa cum a fost si pana acum, poate beneficia de concediu si de indemnizatie fie mama, fie tatal copilului. Mai mult, exista posibilitatea ca, daca mama este cea care sta acasa, tatal poate sa beneficieze de o luna de concediu paternal in care va primi indemnizatie. Pe aceasta perioada insa, indemnizatia mamei va fi intrerupta.

O alta prevedere a legii este ca parintele care s-a intors din concediul de crestere a copilului nu poate fi concediat timp de sase luni de la revenire.

Modificarile vor intra in vigoare de la 1 iulie 2016.

Toate aceste modificari au fost aduse sub forma de amendamente formulate in timpul sedintei comisiei de munca si aduse la un proiect de lege adoptat de Senat in septembrie 2015.

Proiectul de lege cu aceste modificari va intra la votul final in plen saptamana viitoare.

 

Sursa: Hotnews.ro

 

 



#2
Admin

Admin

    Membru senior

  • Administrators
  • 3.322 mesaje

Postat 09 martie 2016 - 13:49

Daca aveti intrebari pe tema legii vom incerca sa vi le raspundem cu specialistii de pe site (Marius) sau eventual invitand pe cineva din minister.



#3
ramiris

ramiris

    Membru matur

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunct
  • 2.273 mesaje

Postat 09 martie 2016 - 14:32

Am  văzut la știri pozitia penibila a ministrului muncii pe aceasta tema:

 

- ne opunem pentru ca vrem sa prevenim frauda -noaptea mintii zic, o tara de mame furacioase și un amarat de guvern incapabil sa lupte altfel decât reducând "tentatia". Mă simt bine sa știu ca trăiesc într-o tara în care cetățenii sunt considerati din start prezumtiv infractori. 

 

- ne opunem pentru ca vrem tratament egal pentru mamele cae lucrează la stat și pentru cele care lucrează în privat. Eu zic ca e egal: 85% -și colo și dincolo. Dacă vrem suma plafonata ar fi o idee sa aplicam egalitarismul și la plata taxelor, nu? 

 

Vorba tipului de la starea natiei: probabil a studiat tehnocrația la distanta sau prin coespondenta.


Editat de ramiris, 09 martie 2016 - 14:33 .


#4
marius

marius

    Membru VIP

  • Moderators
  • 25.083 mesaje

Postat 09 martie 2016 - 15:31

In clipa in care va exista publicat in MO voi putea sa spun ceva concret. Deocamdata sunt doar propuneri. Declaratiile de genul ca nu vreau sa aud de impact cand e vorba de X sau Y sunt simple formulari personale care nu au legatura cu gestionarea bugetelor.



#5
ingrid16

ingrid16

    Membru incepator

  • Membri
  • PunctPunct
  • 131 mesaje

Postat 01 aprilie 2016 - 21:32

Buna seara! Acum pentru ca s-a promulgat aceasta lege cu 85%, va rog sa aveti amabilitatea de a-mi raspunde la cateva intrebari (cine este in masura sau cine stie mai multe detalii):

1. Cum se calculeaza aceasta indemnizatie? Luand in calcul ultimii doi ani munciti sau ultimele 12 ani (adica doar ultimul an)?

2. Se iau in calcul si bonurile de masa? Si daca da, de ex. daca intr-o luna am avut si concediu de odihna, acestea se scad?

Va multumesc anticipat.



#6
marius

marius

    Membru VIP

  • Moderators
  • 25.083 mesaje

Postat 02 aprilie 2016 - 04:56

1. S-a adoptat legea nu s-a promulgat

2. 12 luni

3. NU se iau in calcul bonurile



#7
ingrid16

ingrid16

    Membru incepator

  • Membri
  • PunctPunct
  • 131 mesaje

Postat 02 aprilie 2016 - 07:48

Pai cum nu se iau in calcul? Uite ce spune legea: 

Art. 3
(1) Veniturile din salarii, din activitati independente si din activitati agricole prevazute la art. 2 alin. (1) sunt cele definite la art. 46, art. 55 alin. (1) si (2) si art. 71 din Legea nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, si reprezinta valoarea obtinuta dupa aplicarea cotei de impozitare asupra venitului impozabil stabilit conform legii, corespunzator fiecarei categorii de venit. 
(2) Veniturile care se iau in considerare pentru stabilirea cuantumului indemnizatiei pentru cresterea copilului reprezinta, dupa caz: 
a) suma incasata de persoana indreptatita, rezultata dupa aplicarea cotei de 16% asupra bazei de calcul al impozitului determinate ca diferenta intre venitul net din salarii calculat prin deducerea din venitul brut a contributiilor obligatorii aferente unei luni si a deducerii personale acordate pentru luna respectiva si contributiile la fondurile de pensii facultative, precum si cotizatia sindicala platita in luna respectiva pentru veniturile din salarii, la locul unde se afla functia de baza; 
b) suma incasata de persoana indreptatita, rezultata dupa aplicarea cotei de 16% asupra bazei de calcul al impozitului determinate ca diferenta intre venitul brut si contributiile obligatorii pe fiecare loc de realizare a acestora, pentru veniturile obtinute in celelalte cazuri; 
c) suma incasata de persoana indreptatita, calculata potrivit legii de catre platitorul acesteia, pentru perioadele prevazute la art. 2 alin. (5) si (6); 
d) suma incasata de persoana indreptatita care realizeaza venituri supuse impozitului pe venit, dar care, potrivit legii, sunt scutite de plata acestuia sau sunt considerate neimpozabile; 
e) suma rezultata dupa aplicarea cotei de impozitare asupra venitului net din activitati independente determinat in conditiile legii; 
f) suma rezultata dupa aplicarea cotei de impozitare asupra venitului net din activitati agricole determinat in conditiile legii. 
(3) Pentru persoanele care realizeaza venituri din salarii, solde/salarii din functie, venitul brut reprezinta salariul de baza, indemnizatii, sporuri, prime, orice alte sume sau avantaje de natura salariala ori asimilate salariilor acordate de angajator potrivit legii. 
(4) In cazul in care o persoana realizeaza concomitent venituri supuse impozitului din mai multe surse, se vor lua in calcul toate veniturile lunare incasate de aceasta.

 



#8
marius

marius

    Membru VIP

  • Moderators
  • 25.083 mesaje

Postat 02 aprilie 2016 - 08:35

Bonurile de masa nu sunt avantaje de natura salariala ori asimilate salariilor. Perceptia din nefericire este gresita. De aceea se spune salariul X+Bonuri de masa. Altfel s-ar spune doar salariul X.



#9
ingrid16

ingrid16

    Membru incepator

  • Membri
  • PunctPunct
  • 131 mesaje

Postat 02 aprilie 2016 - 10:20

ce tampenie...pai si bonurile salariale ei cum le considera, daca nu sunt avantaje de natura salariala? Va intreb pentru ca pe multe dintre forumuri se discuta despre asta si majoritatea parerilor sunt ca se iau in calcul si aceste bonuri. As vrea sa gasesc exact baza legala unde e mentionat asta, ca sa stiu una si buna.



#10
marius

marius

    Membru VIP

  • Moderators
  • 25.083 mesaje

Postat 02 aprilie 2016 - 10:35

Este suficient sa gasesti un text de lege in care sa scrie ca bonurile de masa sunt venituri de natura salariala. 

 

Regimul lor este stablit de Legea 142/2008 cu norme de aplicare HG 23/2015

 

Ca sa fie considerate venituri de natura salariala sau asimilate acestuia trebuie sa fie de natura indemnizatiilor sau sporurilor sunt obligatorii acolo unde legea precizeaza ca se aplica.

Tichetele de masa nu sunt obligatorii acordarea acestora ramane la latitudinea angajatorului eventual prin negocieri. Regimul lor de acordare si utilizare este insa precizat de lege.




Panic Questions

  • miha444
    - mar 22 2024 16:22

  • Analizele au arătat o deteriorare a stării ficatului. Ce să fac?

    MaryJane999
    - mar 21 2024 12:16

  • Progesteron

    Flor_i
    - mar 18 2024 13:02

  • Cat mănâncă bebe la 2 luni

    mada204
    - mar 08 2024 16:24

  • PoÈ›i naÈ™te mai devreme de termen?

    Ezraa
    - mar 08 2024 06:39

Last Blogs

  • Morfologie 2

    Erika91
    - Astăzi, 12:04

  • Locul de muncă È™i sarcina

    Ioone
    - Ieri, 23:41

  • Kinetoterapie

    Vasilescu Georgeta
    - Ieri, 23:32

  • Ecografie

    Roxana3001
    - Ieri, 21:29

  • Starile de rau si greata din timpul sarcinii

    Mica13
    - Ieri, 20:13

Ultimele aprecieri

  • andacosPoza lui %s

    andacos
    ii multumeste lui

    szivarvany
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • monicaboPoza lui %s

    monicabo
    ii multumeste lui

    szivarvany
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • ElkiaPoza lui %s

    Elkia
    ii multumeste lui

    Laura25
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • OtiliavPoza lui %s

    Otiliav
    ii multumeste lui

    Laura25
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • ElkiaPoza lui %s

    Elkia
    ii multumeste lui

    ioana
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • - TOP 50 reputatii -