Sari la conținut

Sari la conținut


- - - - -

Educatie pozitiva


1 raspunsuri la acest subiect

#1
viviana

viviana

    Membru VIP

  • Moderators
  • 26.324 mesaje

Postat 10 noiembrie 2015 - 11:37

Laura Markham: Daca ai tipat la copil, iti ceri scuze!

"De cativa ani sunt foarte multe interviuri si conferinte care ne invata cum sa fim parinti mai buni. Nu mai stim sa fim parinti? Cat este instinct si cat reguli sociale? De ce avem nevoie de experti care sa ne invete sa fim parinti? Dr. Laura Markham, doctor în psihologie clinică, fondator al www.ahaparenting.com, raspunde la aceste intrebari pentru SmartWoman.ro si ne ajuta sa fim parinti mai buni.

 

L.M. Daca ne-am putea urma instinctele, am fi parinti minunati. Dar ne sta in cale felul in care am fost crescuti. Spre exemplu, instinctul ne ghideaza sa avem grija si sa ne protejam copiii. Instinctele noastre nu ne-ar lasa niciodata sa ne lovim copiii sau sa-i lasam sa planga singuri. Dar facem aceste lucruri pentru ca ni s-a intamplat si noua cand am fost copii. Iar mesajele din societate ne tin ocupati incat ne e greu sa ne accesam instinctele pentru ca suntem stresati.

 

Situatii concrete

 

Daca iti plange copilul, tu te-ai saturat de plansul lui si nu il mai suporti, automat esti o mama rea? 

L.M.  Nu se pune problema ca esti un parinte bun sau rau daca nu suporti plansul copilului. E vorba doar de cat esti dispus sa lucrezi cu tine si ce fel de copil vrei sa cresti.

Toate studiile ne arata ca felul in care raspunzi si reactionezi determina cresterea unui copil inteligent emotional, intr-o relatie buna. Daca nu esti in stare sa fii empatic cu copilul din cauza porpriilor probleme, e un semn ca ai niste probleme emotionale de rezolvat.

 

Ce inseamna sa fii parinte bun acum? 

L.M.  Nu folosesc termenul de bun sau rau. Dar cred ca un parinte bun este cel care e preocupat de nevoile reale ale copilului sau si il ajuta sa propspere si sa evolueze.

 

Ai tipat la el, ai remuscari, mai departe ce faci?

L.M. Daca ai tipat la copil, iti ceri scuze.  Apoi iti propmit ca nu vei mai face asta. Iti oferi mereu incurajari si sprijin sa reusesti. Asa am vazut multi parinti reusind sa renunte la tipat.

 

Cum te conectezi cu un copil stresat de scoala, pe care situatiile negative de acolo il pot influenta mai mult decat poti contracara tu ca parinte? Cum afli ce anume il supara la scoala? Cum discuti cu el?

L.M.  Cu un copil care are probleme la scoala te poti conecta si altfel, cauti solutii, activitati  si interese pana reusesti sa ii oferi un mediu in care sa se simta sigur si sa nu-i fie rusine sa iti povesteasca lucrurile prin care trece.

 

Relatiile cu copiii, dar relatia de cuplu? 

L.M.  Aceleasi principii de empatie, rabdare si ascultare care contribuie la apropierea dintre parinte si copil sunt valabile si in relatiile dintre parteneri. Toate mamele care au incercat asta au marturisit ca relatiile li s-au imbunatatit simtitor.

 

Cum ii influenteaza pe copii fericirea sau frustrarile care exista in relatia parintilor?

L.M.  Copiii tai vor avea cu siguranta probleme fix acolo unde ai si tu... Asa ca lasa deoparte bagajul emotional pentru a nu-l purta copiii.

 

Cum ii influenteaza pe copii fericirea sau frustrarile care exista in relatia parintilor?
Ce sfat ati avea pentru mamele care au tendinta sa puna relatia cu copilul pe primul plan? Au nevoie copiii de acest lucru sau nu?

L.M.  Nevoile copiilor sunt pe primul plan pentru ca ei n-au cum fizic sa isi satisfaca propriile nevoi. N-au ceruti ei sa fie nascuti. Partenerul e un adult care trebuie sa isi asume acest rol si sa preia responsabilitatea de a se ocupa la randul lui de a conduce casa in care se asigura nevoile acestui copil. E vorba de nevoi reale, in limite reale - nu inseamna ca i se ofera nelimitat copilului tot ce cere - vorbim de setarea unor limite sanatoase, cu empatie.

=====

Pentru prima data in Romania, DR. LAURA MARKHAM, fondator www.ahaparenting.com, doctor in psihologie clinica, sustine 4 conferinte speciale pe 14 si 15 noiembrie 2015, la RIN GRAND HOTEL, despre dezvoltarea si mentinerea unei relatii armonioase in familie: Parinte linistit, deci copii fericiti”, „Creste un copil inteligent emotional”, „Parinti linistiti, frati fericiti” si „Parenting linistit: mindfulness si autocontrol”.

Evenimentul face parte din seria Conferintelor TOTUL DESPRE PARENTING. Inscrierile se pot face aici.

 

====



#2
viviana

viviana

    Membru VIP

  • Moderators
  • 26.324 mesaje

Postat 10 noiembrie 2015 - 11:51

M-am uitat pe site-ul doamnei si am gasit acolo chestiuni si sfaturi interesante.

Bine, bine am inceput cu teenagers si mi-a placut introducerea:

 

"Here’s where you get fired as the boss. If you've done a good enough job you get rehired as a trusted friend and advisor. If you continue to do a good job, your teen may well even take your advice.

It's appropriate for your teen to want to make her own decisions now, and to think for herself. And yet teens are still developing, and have widely varying levels of maturity. It can be a scary time for parents, especially those who don't yet trust their teen's judgment.

The most effective parenting strategy with teens is to focus on the relationship. Punishments just drive your teen away and make it less likely that you'll have the information about what's going on in his life that you need to be a good parent. The only leverage you really have with your teen is love.

It's appropriate for teens to be oriented more to their peers than their parents now, but kids who are well grounded in their families will respond well to parents' efforts to stay connected. And parents who have bonded adequately with their children at each earlier stage will feel invested enough in their teens to stay connected, even if a lot of effort is required."

Imi pare rau ca este in engleza, dar presupun ca interesatii pot gasi cartile traduse in romana.




Panic Questions

  • SughiÈ› bebe in burtica

    Mihgaandrei
    - Ieri, 16:58

  • Secretie vaginală abundentă

    Mihgaandrei
    - Ieri, 16:57

  • Scădere in greutate

    SaraMaria26
    - apr 17 2024 19:00

  • Fată sau băiat

    Nataliaracila
    - apr 06 2024 20:17

  • MiÈ™cările bebeluÈ™ului

    catalinabd
    - apr 04 2024 05:53

Last Blogs

  • Dublu test pozitiv È™i nopÈ›i întregi nedormite!

    Ana1298
    - Astăzi, 17:26

  • Gata vacanta!

    Andreeaflore1991
    - Astăzi, 16:16

  • Minunea asteptata din burtica

    RoxiMada
    - Astăzi, 15:26

  • Nasterea prin cezariana

    AdrianaBlo
    - Astăzi, 10:27

  • Alăptare 🤱🏻

    BiancaDragnea
    - Astăzi, 09:57

Ultimele aprecieri

  • andacosPoza lui %s

    andacos
    ii multumeste lui

    szivarvany
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • monicaboPoza lui %s

    monicabo
    ii multumeste lui

    szivarvany
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • ElkiaPoza lui %s

    Elkia
    ii multumeste lui

    Laura25
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • OtiliavPoza lui %s

    Otiliav
    ii multumeste lui

    Laura25
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • ElkiaPoza lui %s

    Elkia
    ii multumeste lui

    ioana
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • - TOP 50 reputatii -