Sari la conținut

Sari la conținut


* * * * * 1 voturi

Misterele creierului - copii si adolescenti


9 raspunsuri la acest subiect

#1
viviana

viviana

    Membru VIP

  • Moderators
  • 26.324 mesaje

Postat 15 octombrie 2015 - 08:55

Avand copil adolescent in plina schimbare de orice, cu zile in care ma intreb oau asta sa fie copilul meu, am inceput sa citesc diverse studii despre creier si cum se dezvolta el de la conceptie pana la maturitate.

 

Pentru inceput pun acest video care mi s-a parut destul de important. E mai ales bun de urmarit pentru mamicile cu bebelusi si copii precolari.

 

http://adevarul.ro/s...8b01/index.html

 

 

Plus ca mi-a placut titlul - parintii arhitectii creierului copilului. 

 

In ce masura credeti ca suntem arhitectii creierului copilului nostru?



#2
andaghe

andaghe

    Membru de baza

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 8.396 mesaje

Postat 15 octombrie 2015 - 12:34

Ah, filmuletul o ia mereu de la capat,;daca vrei sa-i pui pauza... :(

Asa ca am ascultat doar prima parte....

 

Eu sunt total de acord cu influentele care pot modela anumite comportamente ale copilului ( ma refer si la modalitati de gandire, la felul de a privi viata..etc), mai sunt totusi cateva conditii sine qua non, ca de exemplu bagajul genetic, trebuie sa ai ce modela....

 

Pe de alta parte, totul e bine cand se termina cu bine, nu-i asa?!.... DAR nu sunt de acord cu responsabilizarea totala a parintilor, in cazul in care ceva nu se termina cu bine, copilul are ceva, apre un nod in firul dezvoltării lui.... in acest caz responsabilizarea asta devine invinovatire, si mai rau este ca parintii sa se simta vinovati, raspunzatori, acuzati...etc etc... vor avea un trai chinuit, de nedorit, si nu cred sa poata oferi  100% ingrijirea de care copilul va avea nevoie...

 

In concluzie,  eu sunt pentru moderatia cu care aceste informatii pot si sunt vehiculate, si cu insotirea lor de explicatii si incurajari si pentru parintii care ar putea crede ca au facut ceva gresit, de unde sa rezulte stare de autoinvinovatire....

 

 

 



#3
viviana

viviana

    Membru VIP

  • Moderators
  • 26.324 mesaje

Postat 15 octombrie 2015 - 13:51

Am gasit transcrierea:

 

Creierul copiilor începe să se dezvolte încă din prima lună de viaţă intrauterină. Cum se modelează el şi în ce mod va evolua depinde într-o măsură uriaşă de activităţile şi stilul de viaţă al părinţilor.

 

 Abilităţile emoţionale şi sociale sunt primele care se dezvoltă pentru că ele au legătură cu supravieţuirea. Acestea sunt fundamentul dezvoltării cognitive. Nu putem învăţa nimic fără ajutorul celorlalţi şi fără reciprocitate, spune psihologul Bogdana Bursuc.

Cum îl influenţează pe copilul încă nenăscut zgomotele, mirosurile, stilul de viaţă şi alimentaţia mamei, cât de mult se dezvoltă legătura emoţională a copilului cu mama încă din uter, dar şi cum putem modela creierului copilului din prima lui zi de viaţă ne explică psihologul la Adevărul Live.

 

Principalele declaraţii:

E adevărat că din primele zile de viaţă intrauterină putem influenţa dezvoltarea creierului?

Primul lucru care se dezvoltă în viaţa intrauterină este sistemul nervos, coloana vertebrală şi creierul. Alimentaţia mamei şi starea emoţională influenţează foarte mult dezvoltarea fătului în această perioadă. Acestea sunt importante pe întreaga durată a sarcinii, pentru că dezvoltrea creierului continuă pe parcusul celor 9 luni.

 

Care sunt cele mai mari greşeli pe care le facem în această perioadă?

Cea mai mare greşeală este că minimizăm miracolul sau ignorăm faptul că este o fiinţă vie copilul. Ne comportăm ca şi cum copilul nu e o persoană formată. Multe mame nu vorbesc cu copilul. Dar multe studii arată că modul în care mama vorbeşte cu copilul influenţează dezvoltarea creierului acestuia. Şi taţii pot contribui la acest proces. Modul în care tatăl reuşeşte să fie prezent alături de mamă transmite un mesaj de ataşament către copil. El chiar aude sunete din a 4-a lună de când începe să se dezvolte aparatul auditiv. Copiii aud mai întâi vocea mamei şi apoi pe cea a tatălui. Contează foarte mult tonalitatea vocii, mesajul din spatele cuvintelor. Recomandarea cea mai importantă este niciodată copilul să nu fie motiv de ceartă.

 

În această perioadă se dezvoltă foarte mult şi gustul şi preferinţele alimentare, în funcţie de ceea ce mănâncă mama. Ceea ce mănâncă mama va deveni foarte familiar pentru copil. De exemplu, femeile din Mexic care mănâncă picant îşi obişnuiesc copiii cu acest gust încă din viaţa intrauterină şi în perioada alăptării.

 

Ce mănâncă mama e foarte important pentru dezvoltarea cognitivă a copilului. O femeie însărcinată trebuie să consume calciu, fier, vitamine, grăsimi bune. E foarte importantă alimentaţia şi din acest punct de vedere. E nevoie de o dietă care să susţină dezvoltarea copilului.

 

Gustul, mirosul, auzul, văzul fac parte din dezvoltarea cognitivă a copilului. Dezvoltarea cognitivă nu înseamnă doar inteligenţa, procesele de cunoaştere, ci implică şi dezvoltarea senzorială, care presupune structurile anatomice de bază.

 

După naşterea copilului, cât de importantă este relaţia cu tatăl?

Rolul tatălui este deosebit de important tot timpul, inclusiv în perioada intrauterină. Când mama e însărcinată e într-o altă lume, toate resurselee ei sunt concentrate pe viaţa care creşte şi de multe ori mama e absentă din relaţie. Rolul tatălui este să gestioneze emoţional relaţia.

 

De obicei, femeia face acest lucru, face lucrurile astfel încât partea relaţională să funcţioneze, lasă de la ea, face primul pas. Odată ce e însărcinată nu mai poate face acest lucru, e mai obosită, e orientată spre altceva. Şi atunci responsabilitatea emoţională revine bărbatului, să gestioneze relaţia, să aplaneze conflictele, ceea ce este greu pentru un bărbat. Mulţi se simt prost pentru că nu ştiu ce să facă. Ei trebuie să înţeleagă că nu pot face nimic fizic, ci doar emoţional. La fel şi după ce copilul se naşte.

 

Tatăl nu poate face mare lucru fizic, deoarece copilul preferă  relaţia cu mama. Dar tatăl poate avea un aport important din punct de vedere emoţional. El trebuie să îi vorbească bebeluşului din burtică, să îi transmită atingerea. Copilul simte atingerile diferite. Când pune mama mâna pe burtică, copilul e liniştit. Când pune tatăl mâna pe burtică, micuţul se poate nelinişti.

 

Ca să supravieţuim avem nevoie de o relaţie de ataşament. Din punct de vedere al supravieţuirii e mai importantă relaţia de ataşament decât dezvoltarea cognitivă. De aceea e foartă importantă dezvoltarea relaţiei de ataşament. E important să petreacă timp toţi trei împreună. Iar tatăl trebuie să-şi găsească rolul în relaţie. Relaţia cu tatăl contribuie la un alt fel de stimulare a copilului, ceea ce favorizează dezvoltarea cognitivă completă a copilului.

E important ca tatăl să lupte pentru locul lui.

 

Alăptarea e importantă în crearea legăturii dintre mamă şi copil?

Trebuie să recunoaştem că e greu să alăptezi un copil. Sunt mame care au dificultăţi, constrângeri, iar mama să nu se simtă vinovată pentru incapacitatea de a alăpta. Organizaţia Mondială a Sănătăţii spune că în primele 6 luni de viaţă alăptarea trebuie să fie exclusivă. Laptele e important pentru dezvoltarea fizică, fiecare mamă are laptele de care copilul are nevoie, şi e foarte bun şi pentru dezvoltarea emoţională. Alăptarea e un moment de ataşament. Dacă nu reuşim să alăptăm este bine să construim un context similar alăptării. Atingerea piele la piele este o formă de creare a ataşamentului. Chiar şi când copilul este hrănit cu biberonul se poate construi această parte de contact fizic. În acest sens este esenţial să ne ţinem copilul în braţe foarte mult timp după ce se naşte. Facem trecerea mai uşor de la lumea intrauterină cu care el era obişnuit la lumea exterioară.

 

Trebuie să găsim soluţia între a oferi dragoste şi a pune limite. În primele luni de viaţă e important să fie ajutat să se liniştească, să fie învăţat capacitatea de autoreglare. Independenţa se învaţă atunci când copilul se simte în siguranţă.

 

Trebuie să răspundem la nevoile copilului, dar să ştim să punem limite.

 

Când ar fi bine ca mama să se întoarcă la serviciu?

Depinde de mamă. Primii 2 ani din viaţa copilului sunt critici. În primul an de viaţă copilul trebuie să înveţe că este iubit. În al doilea an învaţă că este iubit chiar dacă greşeşte. În primii doi ani este important să oferim atenţie ca scop în sine. Se spune că cea mai importantă jucărie a unui copil este adultul aşezar pe covor cu care copilul se joacă. De aceea e bine să avem un timp pe care îl petrecem exclusiv cu copilul. Acest lucru înseamnă timp de calitate cu copilul.

 

Ce loc ocupă diversificarea în dezvoltarea copilului?

Pentru stimularea dezvoltării este important ca diversificarea să fie un moment de explorare. Copiii explorează foarte mult cu gura, se joacă cu mâncarea. De aceea diversificarea nu trebuie să fie un moment de curăţenie sau de disciplinare.

 

Copilul trebuie lăsat să exploreze, părintele trebuie doar să securizeze mediul. Cu cât explorează mai mult alimentele, cu atât se familiarizează cu ele. Studiile arată că pentru a accepta un aliment nou, copilul are nevoie de trei până la 20 de expuneri.

 

E important ca părintele să insiste cu expunerea, dar să nu încerce să ascundă alimentul printre alte alimente preferate, să nu trişeze.  

Citeste mai mult: adev.ro/nw7esu

 



#4
XIO

XIO

    Membru VIP

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 17.118 mesaje

Postat 15 octombrie 2015 - 17:45

Daca citesti o carte despre criminalii psihopati vei vedea cat de importanti sunt parintii :)))



#5
ralcat

ralcat

    Membru matur

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunct
  • 2.258 mesaje

Postat 16 octombrie 2015 - 11:55

Xio esti criminala :)). Dar si daca vei citi o carte despre mari savanti s-ar putea sa vezi cat sunt de importanti parintii  ca sa te completez.



#6
viviana

viviana

    Membru VIP

  • Moderators
  • 26.324 mesaje

Postat 18 octombrie 2015 - 09:15

Ce se ascunde in creierul adolescentilor?

 

http://www.descopera...-adolescentilor

 

 

"O altă constatare importantă a oamenilor de ştiinţă a fost aceea că procesul de dezvoltare a creierului începe, în general, din partea posterioară spre cea anterioară. Adică, primele regiuni din creier care se dezvoltă în urma procesului de creştere şi descreştere a sinapselor sunt localizate în partea din spate a creierului. Aceste zone mediază direct contactul individului cu mediul prin controlarea funcţiilor senzoriale precum vederea, auzul, atingerea şi orientarea în spaţiu. Următoarele zone care se dezvoltă sunt cele care coordonează funcţiile dezvoltate anterior precum zona din creier care ne ajută să găsim întrerupătorul din dormitor chiar dacă este mijlocul nopţii. Ultima parte din creier care se dezvoltă este cortexul perifrontal care găzduieşte aşa-numitele funcţii executive, de pildă capacitatea de a ne organiza gândurile, de a seta priorităţile, de a suprima impulsuri sau a măsura consecinţele unui fapt. Cu alte cuvinte, ultima partea din creier care se dezvoltă este cea care ne ajută în luarea deciziilor."

 

Ei si acest cortex perifrontal isi termina dezvoltarea dupa 21 de ani pana pe la 25 ani.



#7
redactor

redactor

    Membru VIP

  • Administrators
  • 14.054 mesaje

Postat 19 octombrie 2015 - 14:37

Interesant subiect.

 

Mi se pare la fel de interesant acest articol din Harvard Magazine http://harvardmagazi...teen-brain.html



#8
Oana_B

Oana_B

    Membru de baza

  • Moderators
  • 5.756 mesaje

Postat 22 octombrie 2015 - 21:45

Viviana, azi cautand ceva dadui peste asta si m-am gandit la tine.

Dpvd medical, poate ti se pare interesant:

 

http://neuro.broadca...=neuro-orl_home

 



#9
XIO

XIO

    Membru VIP

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 17.118 mesaje

Postat 24 octombrie 2015 - 23:03

Ralcat, pai asta spuneam, ca o copilarie can make u or brake u :)



#10
viviana

viviana

    Membru VIP

  • Moderators
  • 26.324 mesaje

Postat 25 octombrie 2015 - 08:59

Interesant, Oana! Mersi.




Panic Questions

  • Scădere in greutate

    SaraMaria26
    - Ieri, 19:00

  • Fată sau băiat

    Nataliaracila
    - apr 06 2024 20:17

  • MiÈ™cările bebeluÈ™ului

    catalinabd
    - apr 04 2024 05:53

  • inchidere cont

    Anamaria Pandele
    - apr 02 2024 19:23

  • Anamaria Pandele
    - apr 02 2024 18:13

Last Blogs

  • Plimbarica

    Andreeaflore1991
    - Astăzi, 10:10

  • ImportanÈ›a medicului pediatru 👩🏻‍⚕️

    BiancaDragnea
    - Astăzi, 09:57

  • Geanta bebelusului

    LarisaG89
    - Ieri, 22:32

  • Cezariana È™i recuperarea

    AnaDemsa
    - Ieri, 12:03

  • Friiig

    Andreeaflore1991
    - Ieri, 10:16

Ultimele aprecieri

  • andacosPoza lui %s

    andacos
    ii multumeste lui

    szivarvany
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • monicaboPoza lui %s

    monicabo
    ii multumeste lui

    szivarvany
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • ElkiaPoza lui %s

    Elkia
    ii multumeste lui

    Laura25
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • OtiliavPoza lui %s

    Otiliav
    ii multumeste lui

    Laura25
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • ElkiaPoza lui %s

    Elkia
    ii multumeste lui

    ioana
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • - TOP 50 reputatii -