Sari la conținut

Sari la conținut


- - - - -

donatie/act vinzare-cump apartament si teren de la parinti


34 raspunsuri la acest subiect

#21
danielag

danielag

    Membru de baza

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 9.114 mesaje

Postat 03 septembrie 2015 - 09:30

Michelle, eu înțeleg că fratele tău și tatăl tău nu vor să facă cadastru și intabulare pe restul proprietăților. Caz în care trebuie întrebat la notariat dacă la ieșirea din indiviziune după succesiune trebuie să aveți cadastru și intabulare pe tot ce e în masa succesorală. De aici, eu înțeleg că da: http://notariat-tine...contract/partaj

 

Deci, pasul cu succesiunea după mama voastră îl puteți face înțeleg fără cadastru și intabulare pe tot ce aveți. În urma succesiunii voi trei (tu, fratele tău, tatăl tău) veți fi co-proprietari, fiecare cu niște cote. Mai departe se complică, pentru că în momentul în care vrei să ieși din indiviziune vei deveni proprietar pe niște bunuri imobile. Conform noului cod civil, dovada de proprietate asupra bunurilor imobile este intabularea.

 

Nu știu să-ți spun care variantă e mai bună, dacă tatăl tău să renunțe sau nu, depinde de pașii care se vor face ulterior (dacă îți va face donație, contract de vânzare - cumpărare, dacă va cere sultă etc.) și asta depinde de actele care se cer și de ce diligențe sunt dispuși ei să facă.

 

Sfatul meu ar fi ca fratele tău să se ocupe să facă totuși actele și pe restul proprietăților. 



#22
michelle-usa

michelle-usa

    Membru VIP

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 19.697 mesaje

Postat 03 septembrie 2015 - 17:22

tata , e dispus sa faca orice , sa ma coste pe mine cit mai putin si sa fie cit mai simple lucrurile ...ca sa nu am problem dupa ce el nu va mai fi.

 

 

fratele me nu vrea sa dea nici un ban la toata afacerea si nici sa se zbata in vreun fel, nu va face act pe proprietati ca nu are bani...

in momentul de fata foloseste unul din terenurile din oras pe care si-a facut cabanutza si gradina.

 

poate ma inseel dar simt ca ma va conditiona pe mine sa-I dau bani sa isi faca acte, daca vor fi neccesare.

 

eu voi fi cea care da banii, dar sincer cum nu ma dau afara din casa...vreau sa platesc doar succesiunea....si ce mai treb pt donatia mea.

 

intrebare:

 

dupa ce se face succesiunea tata poate sa isi vinda/doneze TOATA partea lui de 50% din  intreg...si sa ramina cu absolut nimic?

 

daca imi sunt donate apartam.+terenul acum...dupa decesul tatalui meu acestea nu mai intra la masa succesorala, nu?


Editat de michelle-usa, 03 septembrie 2015 - 17:24 .


#23
michelle-usa

michelle-usa

    Membru VIP

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 19.697 mesaje

Postat 03 septembrie 2015 - 17:25

o sa sccot la imprimanta tot ce mi-ai spus sa citesc si recitesc...mersi mult de tot  pt efortul tau...



#24
danielag

danielag

    Membru de baza

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 9.114 mesaje

Postat 03 septembrie 2015 - 18:34

Da, după ce se face succesiunea după mama ta, tatăl tău îți poate dona / vinde tot ce are și să rămână fără nimic (eventual poate pune o clauză de habitație viageră - cum că va avea drept să locuiască în casa pe care ți-o vinde, ca să stea și el liniștit). Ceea ce îți vinde / donează nu va mai intra în masa succesorală la deschiderea succesiunii după tatăl tău.



#25
michelle-usa

michelle-usa

    Membru VIP

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 19.697 mesaje

Postat 04 septembrie 2015 - 16:11

dar daca situatia se complica si  fratele meu nu vrea , nu e de accord ca tata saimi faca mie donatia, dupa succesiunea cu mama? tata poae sa imi doneze fara semnaura lui? 

 

are dreptul fratele meu sa refuse sa participle si daca nu  vrea sa faca nici un act, nici o iesire din indiviziune chiar daca eu si tata vrem?

 

intentia lui ffiind sa sstepte decesul tatalui meu si apoi safaca toata imparteala direct intre mine si el?



#26
danielag

danielag

    Membru de baza

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 9.114 mesaje

Postat 04 septembrie 2015 - 17:20

Michelle, hai să o luăm pe pași:

 

- În momentul de față, nefiind făcută succesiunea, tatăl tău îți poate vinde / dona doar ce are în patrimoniul propriu (bunuri de dinaintea căsătoriei, cred că și ceea ce a moștenit de la părinții lui e considerat bun propriu și nu intră în masa succesorală).

 

- Dacă vrea ca tu să primești orice alt bun dobândit în timpul căsătoriei cu mama ta, trebuie să faceți succesiune, pentru că el nu era singurul proprietar asupra acelor bunuri, ci era proprietar împreună cu mama ta.

 

- În cadrul succesiunii se stabilește cine sunt moștenitorii, cine acceptă moștenirea, din ce e compusă și se calculează cotele părți pe care le deține fiecare. Tatăl tău va avea o parte destul de mare dacă nu renunță la moștenire (va avea 1/2 din toată averea ca parte care nu intră în masa succesorală + 1/4 din restul).

 

- După ce s-au stabilit cotele, oricare dintre voi poate cere ieșirea din indiviziune prin partaj succesoral. Partajul poate fi:

         - parțial referitor la bunuri (se dorește împărțirea doar a unui bun sau a mai multor bunuri din masa succesorală, pentru restul rămâneți în coproprietate)

         - parțial referitor la persoane (doar o persoană sau mai multe doresc să iasă din indiviziune, iar restul moștenitorilor rămân în indiviziune)

         - total (se împart toate bunurile între toți moștenitorii)

 

- Dacă vă înțelegeți ce anume vreți să ia fiecare, partajul succesoral îl puteți face la notar.

 

- Dacă nu vă înțelegeți (fratele tău nu vrea), trebuie ca tu sau tatăl tău sau amândoi să cereți ieșirea din indiviziune prin proces.

 

- Dacă tu și tatăl tău cereți ieșirea din indiviziune, cum sunteți 3 moștenitori rezultă că se va face partaj total (fratele tău nu mai are cu cine să rămână co-proprietar). Fratele tău nu se poate opune nici unei cereri de ieșire din indiviziune. Oricum, orice fel de partaj ar fi, trebuie să participați toți, să semnați toți. Adică, de ex, există moștenitorii A, B și C care au moștenit fiecare câte 33,33% din următoarele bunuri: două terenuri și o casă. Nu se poate ca A să ceară ieșirea din indiviziune și să se înțelegă cu B că el ia un teren, iar C să nu participe la această împărțeală. Trebuie să se înțeleagă și cu B, și cu C, pentru că ambii sunt co-proprietari.

 

- Dacă doar tu ceri ieșirea din indiviziune și tatăl tău nu, tatăl tău rămâne coproprietar cu fratele tău, dar bunurile pe care tu le scoți din indiviziune trebuie să fie la înțelegere cu amândoi. În plus, în acest caz tatăl tău nu-ți va putea vinde / dona decât cota parte din ceea ce le rămâne, fără să poată indica un anume bun.

 

- Dacă ați făcut partaj total tatăl tău îți poate dona / vinde din bunurile al căror proprietar unic tocmai a devenit, fără să aibă nevoie de semnătura fratelui tău.

 

- Dacă tatăl tău îți donează toată partea lui, donația poate fi totuși atacată de fratele tău pentru că el este un moștenitor rezervatar (pentru că ar fi avut dreptul la 1/2 din masa succesorală și a fost înlăturat prin donație). Aici despre riscurile donației:

http://www.avocatix....-copii-donatia/

 

- Dacă tatăl tău îți vinde toată partea lui, fratele tău poate ataca acest contract dar trebuie să demonstreze că între tine și tatăl tău a fost o donație mascată (adică tu nu i-ai dat bani). Aici despre vânzarea către un singur copil:

http://www.avocatix....zare-cumparare/

 

- Pentru ca tatăl tău să-ți vândă sau să-ți doneze trebuie să fie intabulat dreptul lui de proprietate.



#27
michelle-usa

michelle-usa

    Membru VIP

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 19.697 mesaje

Postat 04 septembrie 2015 - 18:52

[flo2]



#28
andacos

andacos

    Membru VIP

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 27.306 mesaje

Postat 05 septembrie 2015 - 10:43

michelle,sa ma anunti si pe mine daca gasiti o modalitate prin care ,mai tirziu ,fratele tau s anu atace actul facut d etatal vostru.

 

Ma bag si eu pe subicetul tau sa intreb doar...cind  a murit mama mea,acum aproape 20 de ani, nu era chestia cu succesiunea facuta prin notar...ce inseamna asta?

-se va face automat cind nu va mai fi tata

-trebuie facuta inainte?


Editat de andacos, 05 septembrie 2015 - 10:43 .


#29
danielag

danielag

    Membru de baza

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 9.114 mesaje

Postat 05 septembrie 2015 - 11:27

Andacos, orice act e atacabil (inclusiv contractul de vânzare - cumpărare), însă unele au șanse mai mici să dea câștig de cauză celor care atacă. De exemplu, dacă cumpărătorul (copilul) are dovezi cu acte că a plătit prețul contractului (de exemplu prin transfer bancar), acesta este mult mai greu atacabil. Ca taxe notariale, și contractul și donația se taxează similar. Dar la contractul de vânzare - cumpărare, vânzătorul (cel care încasează banii) plătește către stat și un impozit pe suma încasată.

 

Dacă nu faceți succesiune după moartea mamei acum, veți face ca pas preliminar la deschiderea succesiunii după moartea tatălui.

 

Oricum, tatăl tău nu poate să-ți vândă / doneze ceva din bunurile pe care le-a avut în comun cu mama ta până când nu faceți succesiunea.



#30
danielag

danielag

    Membru de baza

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 9.114 mesaje

Postat 05 septembrie 2015 - 11:36

Încă un comentariu: succesiunea la notar e cel puțin de pe vremea comuniștilor. 

Ex: DECRET NUMAR: 40 DIN 21/01/53 privitor la procedura succesorala notariala:

http://www.cdep.ro/p...t_text?idt=8924

 

abrogat la emiterea Legii 36 din 12 mai 1995 (Legea notarilor publici şi a activităţii notariale)

http://www.cdep.ro/p..._text?idt=15682




Panic Questions

  • Scădere in greutate

    SaraMaria26
    - Ieri, 19:00

  • Fată sau băiat

    Nataliaracila
    - apr 06 2024 20:17

  • MiÈ™cările bebeluÈ™ului

    catalinabd
    - apr 04 2024 05:53

  • inchidere cont

    Anamaria Pandele
    - apr 02 2024 19:23

  • Anamaria Pandele
    - apr 02 2024 18:13

Last Blogs

  • Geanta bebelusului

    LarisaG89
    - Ieri, 22:32

  • Cezariana È™i recuperarea

    AnaDemsa
    - Ieri, 12:03

  • Friiig

    Andreeaflore1991
    - Ieri, 10:16

  • Geanta bebelusului

    ely4
    - Ieri, 10:14

  • Alegerea numelui

    BiancaDragnea
    - Ieri, 09:39

Ultimele aprecieri

  • andacosPoza lui %s

    andacos
    ii multumeste lui

    szivarvany
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • monicaboPoza lui %s

    monicabo
    ii multumeste lui

    szivarvany
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • ElkiaPoza lui %s

    Elkia
    ii multumeste lui

    Laura25
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • OtiliavPoza lui %s

    Otiliav
    ii multumeste lui

    Laura25
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • ElkiaPoza lui %s

    Elkia
    ii multumeste lui

    ioana
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • - TOP 50 reputatii -