Sari la conținut

Sari la conținut


- - - - -

Oradea - oras pilot in furnizarea de energie electrica privata.


25 raspunsuri la acest subiect

#21
marius

marius

    Membru VIP

  • Moderators
  • 25.083 mesaje

Postat 30 aprilie 2015 - 11:31

mamica11 ce spui tu acopera defapt nerentabilitatea sau o rentabilitate mai mica. Atata timp cat furnizorul A isi are gestionata productia pe un numar exact de consumatori si produce cu 5lei/KW si in cazul in care vine un producator B care din motive pur tehnice are rentabilitatea mai mare si produce cu 3lei/KW si daca in acest mod scoate 10% din piata in favoarea lui si conumatorul A se vede cu productie neconsumata inseamna ca acest consumator A trebuie sa-si revizuiasca rentabilitatea in raport cu concurenta. Daca el va decide sa mareasca pretul de la 5 la 8 lei/KW datorita nerentabilitatii vcu atat mai mutl efectul va fi de incurajare a producatorilor mai rentabili care isi vor majora capacitatile de productie vanzand cu 3lei/kw ceea ce este firesc pentru ca in ultima instanta concurenta/piata decide implacabil in favoarea celui mai bun.



#22
mamica11

mamica11

    Membru matur

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunct
  • 2.980 mesaje

Postat 04 mai 2015 - 14:57

Da, dar pana sa apara acesti "producatori mai rentabili"  peste tot exista inca zone ale tarii in care cei ce cumpara de la producatorul A acum nu au nici o alta varianta decat sa ia cu 8 e in continuare pentru putin timp  dupa care cu din ce in ce mai mult datorita supraproductiei indusa de aparitia producatorilor B, C, D, etc. Si da, vor fi  zone in tara la  care niciodata nu va ajunge vreo retea cu pret bun din cauza dezavantajelor naturale.  Si curentul electric astazi este o necesitate vitala nu un lux , de aceea ar trebui sa fie obligatia statului sa nu lase doar la mana particulailor explozia pretului. Teoria ta este buna repet pentru voi ce stati langa panouri dar pentru anumite sate rasfirate va fi cauza depopularii daca se merge pe ea. Pentru ca vorbim de ceva vital nu vorbim de portocale.

Energia electrica in cele mai multe tari nu este lasata la piata libera de catre stat dar na, Romanu-i fruntea, orase pilot, tara pilot.:)

 

 


Editat de mamica11, 04 mai 2015 - 15:04 .


#23
marius

marius

    Membru VIP

  • Moderators
  • 25.083 mesaje

Postat 04 mai 2015 - 15:45

Acoperirea nerentabilitatii pe baza cresterii pretului in conditii de monopol este exact remenisicenta sistemului economic (comunist)socialist.

 

In conditii corecte de piata producatorul care are supraproductie de bunuri/servicii nu majoreaza pretul ci reduce productia.

 

Asta inseamna un management corect. Vina nu este a producatorilor rentabili cum spui tu ci a furnizorului care detine monopol zonal si obliga consumatorul final sa plateasca un pret majorat incorect bagandu-i-l pe gat stiind ca nu are incotro si in acest mod sa-si acopere cheltuielile nejustificate de productie.



#24
mamica11

mamica11

    Membru matur

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunct
  • 2.980 mesaje

Postat 04 mai 2015 - 18:35

"producatorul care are supraproductie de bunuri/servicii"

in acest caz este statul , statul ce lasa intrare lui B, C, D, etc fara conditii suplimentare asa cum am spus de zece ori aici dand exemplul Ungariei ce pentru a contracara cascada de mariri de pret ce o aduce supraproductia a pus suprataxe producatorilor . Mandria energiei verzi si a oraselor pilot nu compenseaza pierderile consumatorilor necuplati la noi sisteme.

 

De asemebi, prin reducerea productiei" a lui, a statului vin de asemeni costuri suplimentare tot in zonele defavorizate in acest domeniu : somaj, marire de pret la cei abonati lui si fara posibilitate de mutare pe alta linie si altele.

 

Nu, la energie nu poti gandi ca la productia de jucarii de exemplu. 

 

Edit: Stiu ca au fost discutii  aici pe forum si despre asigurarile de sanatate si existau foarte multe voci ce considersu OK piata libera si autoreglarea ei , ata este acum nivelul de intelegere a democratiei in Romania deci nu ma mai mir la energie.

Adevarul este ca nici un stat ce functioneaza nu va ajunge acolo daca nu are un sistem de protectie social gandit un pas inaintea eliberarii pietei. Tarile in care asigurarile de sanatate de ex sunt private complet sunt cele cu protectia sociala cea mai putenica.

Asta este si cu energia electrica fiind vitala, legea junglei dorita de romanii ce au posibilitati va duce la dezechilibre majore . 


Editat de mamica11, 05 mai 2015 - 05:15 .


#25
marius

marius

    Membru VIP

  • Moderators
  • 25.083 mesaje

Postat 04 mai 2015 - 19:26

Aaa,,,nu.... acesta este un cerc vicios ce spui tu. Nu se admit tehnologii moderne pentru ca eu (statul) am mamuti ineficienti economic, tehnologii ultradepasite de productie, salariati care nu produc nimic sau produc prost si trebuie sa bag pe gat preturi astronomice ca sa asigur ineficienta. Asta e o gandire retrograda dupa mine. Da sunt costuri atat economice cat si sociale dar sunt in zona in care nu ai voie sa mergi pe principiul pute pute da'i caldut. Nu multumesc nu-ti impartasesc viziunea. Eu sunt categoric pentru cresterea eficientei, a profitabilitatii a reducerii costurilor si implicit a preturilor, pentru conservarea naturii si resurselor naturale.



#26
marius

marius

    Membru VIP

  • Moderators
  • 25.083 mesaje

Postat 08 mai 2015 - 07:00

Sa vedem si baza legala totusi plus explicatiile de rigoare cu precizarea ca fiecare producator de energie electrica este obligat sa plateasca cel putin o cota stabilita prin lege privind certificatele verzi indiferent de nr. celor care produc energie electrica cu tehnologie eco.

 

Certificate verzi: Pentru reducerea impactului producerii energiei electrice asupra mediului înconjurător, în acord cu strategiile europene în domeniul energiei, prin Legea nr. 220/2008, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, Statul român sprijină investiţiile pentru producerea de energie electrică din surse regenerabile de energie. Sprijinul constă în acordarea de certificate verzi pentru energia electrică livrată şi prin asigurarea cadrului legal de comercializare a acestora. Legea precizează că "În factura de energie electrică transmisă consumatorilor finali, valoarea certificatelor verzi se facturează separat faţă de tarifele/preţurile pentru energia electrică, precizându-se temeiul legal, după achiziţionarea de către furnizor a certificatelor verzi corespunzător cotei obligatorii de achiziţie. Această valoare reprezintă produsul dintre valoarea cotei anuale obligatorii de achiziţie de certificate (CV/MWh) estimate de către ANRE, cantitatea de energie electrică facturată (MWh) şi preţul certificatelor verzi achiziţionate de furnizorul respectiv pe pieţele centralizate administrate de operatorul pieţei de energie electrică". Regularizarea valorii certificatelor verzi aferente anului anterior pe baza realizărilor se face până cel târziu la data de 1 septembrie a fiecărui an, în tranşe egale, în funcţie de cota anuală obligatorie de achiziţie stabilită de către ANRE, energia electrică furnizată şi preţul mediu ponderat al certificatelor verzi utilizate de către furnizor pentru anul anterior.
 




Panic Questions

  • Bebe 1 aniÈ™or greutate mica

    lar
    - apr 22 2024 17:43

  • Bebe 1 an greutate mică

    lar
    - apr 22 2024 17:30

  • SughiÈ› bebe in burtica

    Mihgaandrei
    - apr 18 2024 16:58

  • Secretie vaginală abundentă

    Mihgaandrei
    - apr 18 2024 16:57

  • Scădere in greutate

    SaraMaria26
    - apr 17 2024 19:00

Last Blogs

  • A 15a postare

    Andreeaflore1991
    - Astăzi, 11:33

  • Cea mai asteptata ecografie

    Roxana3001
    - Astăzi, 11:06

  • Bagajul de maternitate 👜

    BiancaDragnea
    - Astăzi, 08:13

  • Control

    Andreeaflore1991
    - Ieri, 21:41

  • Ce am învățat până acum în sarcină?

    Ana1298
    - Ieri, 20:26

Ultimele aprecieri

  • andacosPoza lui %s

    andacos
    ii multumeste lui

    szivarvany
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • monicaboPoza lui %s

    monicabo
    ii multumeste lui

    szivarvany
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • ElkiaPoza lui %s

    Elkia
    ii multumeste lui

    Laura25
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • OtiliavPoza lui %s

    Otiliav
    ii multumeste lui

    Laura25
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • ElkiaPoza lui %s

    Elkia
    ii multumeste lui

    ioana
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • - TOP 50 reputatii -