Sari la conținut

Sari la conținut


- - - - -

Înapoi in România pentru un an -- o idee buna sau rea?


181 raspunsuri la acest subiect

#1
freedelia

freedelia

    Membru matur

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunct
  • 1.684 mesaje

Postat 04 aprilie 2015 - 16:39

Ma bate gândul sa ma mut in România pt un an cu copiii (11, 9, 5 si 2 ani). MA gândesc din ce in Ce mai mult la asta, dar sunt prietene care îmi spun ca e tampenie. 

 

Situatia copiilor e următoarea: 

 

John, 11 ani, este super dotat. Vorbește fluent românește, scrie si citește chineza, studiază la nivel de liceu in engleză. In 2016, la 12 ani va începe liceul (in engleză). Mi se pare ultima ocazie anul acesta sa trăiască un an in România. As vrea sa il dau la școala deschisă de preotul la care mergeam eu încă din liceu. As vrea sa învețe si mai bine românește si sa fie implicat in activități ortodoxe (aici nu are parte, este foarte implicat la biserica catolica).

 

Jodie (9 ani) are un stil de învățare diferit, in ritmul ei, ce ii place învață rapid si face proiecte întregi, pe când ce nu o interesează sta ore in șir la ceva ce alt copil ar face in 10 minute. Este foarte creativa si atletica. Vorbește românește stricat, dar înțelege foarte bine. As vrea sa o dau la o școala Waldorf si sa facă balet, gimnastica si înot de performanța (nu are ocazia aici). 

 

Jane (5 ani) poate ar merge la o grădinița jumătate de zi si Jeff (3 ani la vara) va sta acasă cu mine. 

 

Parintii mei sunt in București. Au locuit aici timp de 10 ani, momentan iau si ei o pauza in România nu se știe încă dacă va fi una scurta sau mai de durata. 

 

Sotul meu ar rămâne sa lucreze aici (el este american, are un job extrem de bun aici si nu vorbește românește deci nu are mari șanse sa lucreze in România, plus ca nu vreau in nici un caz sa rămânem acolo, deci nu merita sa își lase jobul). Copiii mari ar merge in România in Septembrie, eu cu cei mici am merge la jumătatea lui Octombrie. Apoi am veni toți înapoi in Shanghai o luna in Decembrie. Apoi ar veni soțul 2 saptamâni in Martie de zilele celor 3 copii mari, apoi eu si cei mici ne-am întoarce in mai si copiii mari in Iunie. 

 

Are cineva vreun sfat? E bine? E rău? De ce?

 

Va mulțumesc!



#2
Marox

Marox

    Membru senior

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunct
  • 3.621 mesaje

Postat 04 aprilie 2015 - 18:10

Si totusi, de ce vrei sa te muti un an in Romania? Te desparti de sotul tau pentru aproape 1 an, ii desparti pe copii de tatal lor...pentru ce? Nu cred ca vrei sa-i dai la o scoala româna, asa ca nu stiu cit de mult vor fi in contact cu alti copii români. Nu zic ca e o idee buna sau rea, doar ca nu inteleg exact motivul. Si asta nu are nici o legatura cu Romania, si daca vorbeai despre Franta, in aceleasi conditii, la fel ti-as fi raspuns.



#3
alicia1976

alicia1976

    Membru junior

  • Membri
  • PunctPunctPunct
  • 957 mesaje

Postat 04 aprilie 2015 - 18:20

Freedelia, tu unde ii vezi pe copiii tai in viitor? In Romania sau in USA? Inteleg ca locuiesti in USA. 

.

 

In romania inteleg ca vrei pentru imbunatatirea limbii romane sau sint si alte intentii? 

 

In cazul in care copiii vor locui intr un viitor indepartat in ro au nevoie de limba romana la nivel ridicat pentru studiu, job etc....ok, sr fi un argument.

 

Eu presupun ca ai tai copii vor ramane in USA, au deja cetatenie americana datorita tatalui, vor trai probabil toata viata lor in Usa. De ce sa i strsezi cu un an scolar in ro? Romana la nivel de comunicare cu bunicii si rude ramase in ro au invatat si vor invata de la tine, e suficient zic eu.

 

Eu nu mi as stresa familua cu an in romania, integrare intr un alt sistem de invatamint, mutare, despartire de sot/tata ....pentru ce?

 

M as concentra mai degraba sa gasesc ceva programe pentru copii supradotati, sigur la voi sint multe proiecte pe tema asta. Inot si balet poate nu au ocazia la voi dar sigur se gasesc alte activitati interesante.

 

Iti doresc mult succes in luarea deciziei.



#4
viviana

viviana

    Membru VIP

  • Moderators
  • 26.324 mesaje

Postat 04 aprilie 2015 - 18:21

Nu mi se pare o idee buna.  Schimbi rutina copiior, modul lor de viata, de invatat, prieteni, colegi, abia se vor adapta aici apoi la loc comanda.



#5
mcoca

mcoca

    Membru de baza

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 9.651 mesaje

Postat 04 aprilie 2015 - 19:00

Eu cred ca ar fi o experienta extraordinara pentru copii.

Singurul bemol este ca vor fi despartiti un an de tata. Un an mi se pare f mult, chit ca se vor vedea la 3 luni.

Nu stiu daca puse toate in balanta ar da cu plus.

Copiii mari ce zic?



#6
freedelia

freedelia

    Membru matur

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunct
  • 1.684 mesaje

Postat 04 aprilie 2015 - 19:05

Va mulțumesc de sfaturi :)

 

noi locuim in China, in Shanghai, suntem expați aici de 12 ani. Viața lor aici este fluctuanta prin natura lor de copii de expați. Mulți dintre prietenii lor fie S-au repatriat in ultimii 2-3 Ni, fie urmează sa se repatrieze. In momentul de fata, din toamna, fiul meu cel mare ar avea doar 2 prieteni rămași in Shanghai si sora lui zero prietene. Momentan nu merg la școala, din varii motive, nu am găsit un program care sa i-l acomodeze pe John iar Jodie nu S-a adaptat (nu exista montessori decât la nivel de grădinița si acest tip de sistem sau waldorf cred ca i-ar prinde bine). John va merge la liceu (la 12 ani) in 2016, iar de atunci încolo va începe munca academica mult mai serioasă, probabil cu universitate la 16-17 ani. 

 

Din motivele de mai sus, cred ca anul școlar 2015-16 ar fi singurul in care as putea sa ii duc in România. 

 

As vrea sa invete românește bine, nu neaparat gramatica sau scris super corect, dar sa vorbească la un nivel de om educat. Si ei vor. 

 

As vrea sa experimenteze viața in România,sa înțeleagă ce înseamnă, cum sunt oamenii, care e cultura, cu ce se mănâncă ortodoxia, sa știe cum sa se comporte fata de romani, pur si simplu sa iasă din acest bubble pe care i-l reprezintă viața de expat -- sa meargă cu metroul si autobuzul, sa iasă in parc in fiecare zi (aici nu poți ieși afara 80% din zilele unui an -- e cumplit de cald, frig si umed sau ploua). 

 

As vrea sa petrec si eu un an normal, sa ma reconectez cu prietenii pe care ii văd o data pe an maxim. Cred ca si eu si copiii am ajuns sa fim nesatisfăcuti si blazați -- totul ne vine prea ușor si aici străinii au un statut super privilegiat -- cred ca un an in România ne-ar aduce cu picioarele pe pământ. 

 

Vreau sa ii dau șansa fetei celei mari sa facă balet, gimnastica si înot la nivel performant. 

 

Cam astea ar fi motivele. 

 

Copiii cei mari sunt foarte apropiați de bunici, da, le va fi dor de tatăl lor, dar el călătorește foarte mult si cu siguranța ar putea sa ii vadă la 6-7 saptamâni pt 2-3 zile, in afara de o luna in jur de Crăciun si 2 saptamâni la ziua lor in Martie. Ar fi plecați doar 9 luni si un pic. Iar eu nu as sta despărțită de el mai mult de 3-4 luni din cele 9. 



#7
kariguld

kariguld

    Membru VIP

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 10.428 mesaje

Postat 04 aprilie 2015 - 22:36

sotul tau ce spune? 

cu copii ai vorbit, mai ales cu cel mare? 

 

din ceea ce scrii, eu vad,  ca tu iti doresti f mult o mutare temporara in Romania. 

si nu, nu minimalizez aceste dorinte ale tale, dar nu esti numai tu la mijloc. 

copii tai ce isi doresc? ce visuri au? vor sa faca tot ceea ce ai spus mai sus? sau sunt doar dorintele tale? nu-i nevoie sa-mi raspunzi. gandeste-te doar la asta. 

 

din experienta mea, ca unii care am trait cativa ani intre doua tari, eu as spune ca nu. ai intentii bune, dar pe parcurs se vor pierde niste amanunte, care pot lasa urme adanci in copii. 



#8
mamica11

mamica11

    Membru matur

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunct
  • 2.980 mesaje

Postat 04 aprilie 2015 - 22:46

Eu cred ca este bine sa o faci pentru ca sa nu iti ramana ideea asta in cap pentru totdeauna odata intrata.

Adica am impresia ca totul se vede acum mult mai roz decat va fi de fapt si decat sa ramai ani de zile cu regretul asta mai bine risti acum si te lamuresti.

Cred ca va fi ca la experimentul ala cu rochia pe care unii o vedeau albastra si altii bej. S -ar putea ca ceea ce acum e roz la anul sa bata mult spre gri .

Asta ar fi avantajul. Realizarea realitatii.

Dezavantalele majore pe care le vad eu sunt doua: despartirea de tata si costurile.

Va va costa destul , mai ales daca scolile si gradinita vor fi platite si 90% acolo o sa ajungi cu copiii la plata.


Editat de mamica11, 04 aprilie 2015 - 22:51 .


#9
Ioana_Pos

Ioana_Pos

    Membru VIP

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 18.083 mesaje

Postat 04 aprilie 2015 - 22:57

Daca sunteti plecati de 12 ani ei nu au niciun atasament fata de Ro. Din pct meu de vedere a-i muta un an inseamna sa ii scoti din rutina lor (chiar daca nu merg la scoala, au totusi o rutina, un program, lucrurile sunt aranjate si ei stiu la ce sa se astepte) pentru niste beneficii care mie mi se par mici  in comparatie cu experimentul.

 

prieteni

Ce faci daca in acest an in Ro cei mari isi fac prieteni? S-ar putea sa fie mai dezamagiti ca abia au pe cineva apropiat si apoi trebuie sa plece inapoi. Daca ai incerca sa le faci prieteni in S s-ar putea sa nu mai vrea ei sa plece spre Ro- centre de activitati cu copiii sau piscine/ cursuri de ceva sunt un punct de plecare.

 

Scoala

Copiii cei mari vor resimti puternic schimbarea, ma gandesc, daca acum nu merg in mod constant la scoala acolo. In orice sistem i-ai aduce vor avea nevoie ce o perioada de acomodare. Faptul ca tu vei veni la cateva saptamani dupa ce incep scoala cred ca va face aceasta tranzitie chiar mai dificila. De asemenea, Jodie este sau va intra in ceea ce se numeste faza copilului Rubicon in pedagogia Waldorf. Pentru ea schimbara asta ar putea fi chiar mai puternic resimtita decat ptr John. De asemenea, faptul ca nu se poate exprima destul de in ro s-ar putea sa o frustreze, mai ales la scoala daca sfie raspunsul de ex.

 

extra-scolar

In functie de temperamentul ei, Jodie ar putea sa se integreze mai repede sau mai greu in grupurile de balet/ gimanstica/ inot. Nu cred ca va putea face inot de performanta in 9-10 luni, decat daca are deja o baza. 

 

Limba romana

Dunt perfect de acord ca limba se invata cel mai bine vorbind, totusi poti sa o cultivi si acolo si sa vii cu ei 1-2 luni in vara, cand sunt cluburi de copii, tabere si pot interCtiona intr-un cadru mai relaxat. Pentru Jodie si Jane faptul ca nu vorbesc bine la scoala/ gradi ar putea fi un factor suplimentar de stress, la fel pentru Jeff, daca mergeti in oarc si nu reuseste sa relationeze cu ceilalti copii.

 

Viata de expat

daca doresti sa le arati ca lucrurile nu sunt numai roz poti sa ii implici in activitati de voluntariat (de ex sa mearga sa vada cum este un centru pentru homeless). Oricat de bine va este voua, cu siguranta sunt si in S oameni si copii defavorizati cu care poti sa ii pui in conta t. De mers cu metrou/ bus cred ca se poate rezolva si local

 

nu mi-e clar cu ce sunt copiii nesatisfacuti. Din tonul mesajului 2 as intelege mai repede ca tu iti doresti sa te intorci in Ro. Cumva parintii te ajutau in S si acum Au ramas multe lucuri pe care trebuie sa le faci singura? Fac speculatii si poate ca situatia nu e deloc asa dar cumva am impresia ca tu ai nevoia sa ai un an altfel, nu copii.

 

ca sa mentii legatura cu Ro parerea mea este ca 1-2 luni in care vii cu ei in Ro ar fi suficient si o mutare pe termen mai lung nu ar fi benefica pentru copii. Astea sunt ideile mele, sper sa nu te deranjeze ca le-am spus pe sleau



#10
Otiliav

Otiliav

    Membru de baza

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 9.235 mesaje

Postat 04 aprilie 2015 - 23:01

Eu am locuit 5.5 luni in Ro cu fata cea mare si cu mijlocia bb. Aveam concediu de maternitate si n-am vazut rostul sa stau in No. Sotul studia la Bucuresti, era si nu prea era pe acasa dar ieseam zilnic in parc, socrii ne mai vizitau, fratele meu. A trecut tare repede perioada aceea.

Fetei mele i-a placut foarte mult la gradinita in Ro. Si nu era una de fite, ci o gradinita noua aproape de blocul nostru in Panteliomon. Ii place ca primea mancare gatita, ii placea ce facea acolo, colegii, educatoarele. Nu trece o saptamana sa nu isi aduca aminte cu drag de perioada aceea si avea doar 4 ani si ceva. Romana si-a imbunatatit-o foarte bine. La intoarcere de abia mai vorbea norvegiana dar n-a fost o problema ca avea si asistenta pentru limba fiind anul premergator scolii.

 

Eu iti inteleg dorinta. Locuiesti intr-o tara temporar, nu in cea unde ai emigrat si cumva ai nevoie sa-ti simti/readuci aminte care-s radacinile tale. In plus, pentru copii nu ar fi o problema relocare ci mai mult beneficii.

 

Am o prietena cu 4 copii, tot expati. Si ea la fel face ce face si tot in Ro o trage ata. A si cumparat un apartament in Ro pentru ca in tarile pe unde a stat/sta e limitat contractul ca durata si chiria o plateste compania.

 

Nu stiu cate familii de expati sunt pe forum dar tind sa cred ca ei te inteleg cel mai bine. Eu stiu clar ca nu-i usor sa intre/iasa oameni din viata ta pe fiecare luna, sa iti vezi sotul plecand des incolo si incoace. La un momen dat iti doresti o stabilitate.




Panic Questions

  • Bebe 1 aniÈ™or greutate mica

    lar
    - apr 22 2024 17:43

  • Bebe 1 an greutate mică

    lar
    - apr 22 2024 17:30

  • SughiÈ› bebe in burtica

    Mihgaandrei
    - apr 18 2024 16:58

  • Secretie vaginală abundentă

    Mihgaandrei
    - apr 18 2024 16:57

  • Scădere in greutate

    SaraMaria26
    - apr 17 2024 19:00

Last Blogs

  • Ziua naÈ™terii

    Roxanesss
    - Astăzi, 17:30

  • Eco

    Anamaria1706
    - Astăzi, 16:12

  • Usor usor..

    Andreeaflore1991
    - Astăzi, 15:42

  • 28 de saptamani

    kiki_2024
    - Astăzi, 15:27

  • Control lunar

    Vasilescu Georgeta
    - Astăzi, 12:38

Ultimele aprecieri

  • andacosPoza lui %s

    andacos
    ii multumeste lui

    szivarvany
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • monicaboPoza lui %s

    monicabo
    ii multumeste lui

    szivarvany
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • ElkiaPoza lui %s

    Elkia
    ii multumeste lui

    Laura25
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • OtiliavPoza lui %s

    Otiliav
    ii multumeste lui

    Laura25
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • ElkiaPoza lui %s

    Elkia
    ii multumeste lui

    ioana
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • - TOP 50 reputatii -