Sari la conținut

Sari la conținut


- - - - -

Ora de religie - pro si contra / dezbare DC

religie dezbatere dezbatere dc

287 raspunsuri la acest subiect

#241
Rufus

Rufus

    Membru VIP

  • Moderators
  • 15.555 mesaje

Postat 30 martie 2015 - 11:15

Ok, ai cazul copilului tau. Concret, fara dubii. Deosebit de neplacuta ora de religie. Ati facut ceva concret impotriva profei?

O precizare: poate nu stiai (adica sigur, ca altfel nu spuneai) un ortodox crede ca religia lui este singura religie adevarata (dreapta, corecta). Daca ma intrebi pe mine, o sa spun la fel, desi eu nu sunt atat de citit ca sa vin cu argumente si dempnstratii asa cum sunt cei ce au studiat teologia.

Nu stiu cum e pe la altii, dar banuiesc ca nu exista religie care sa spuna ca si celelalte-s valabile, nu-mi imaginez un astfel de amalgam [:D] In numele credintelor diferite s-au purtat razboaie, nu e chiar asa un consens.

Cred ca cei ce sustin ca orice religie e adevarata sunt cei care nu cred de fapt in nici una.



#242
catrinik

catrinik

    Membru matur

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunct
  • 1.928 mesaje

Postat 30 martie 2015 - 11:21

o sa-ti spun ca replica cu statul pe coridor sau afara, pe care si tu vad ca o repeti la nesfarsit, este mincinoasa si efectiv cineva care sa spuna ca copilului sau i s-a spus asta e cam fantomatic.

Ma repet: sunt convins ca exista. Nenorociti pe lumea asta sunt o gramada. Dar sa sustii ceva asa vehement doar din auzite, e cam aiurea.

 

Asa cum exista forumul asta mai exista atitea altele, tot pt parinti.

Asa cum exista aici utlizatorii Rufus, DarkBendis, Catrinik, Iulia samd ( oameni reali ) pe alte formuri exista Vasilica, Popeasca, Bitaneasca etc ( tot reali ).

De ce pe Rufus, DarkBendis, Catrinik, Iulia ii cred, iar pe Vasilica, Popeasca, Bitaneasca nu ii cred? Iar lor li s-a spus ca vor sta copii pe holuri, sa vina sa-si ia copii acasa, ca trebuie sa asiste la ore etc.



#243
Rufus

Rufus

    Membru VIP

  • Moderators
  • 15.555 mesaje

Postat 30 martie 2015 - 11:33

Asta cu crezutul nu poate fi vreun element decisiv.

Si cazul tau (concret de altfel) poate fi crezut sau nu...ce sa mai vorbim de altii care stiu ei sigur pentru ca a spus catrinka (pe care de fapt nu o cunosc), sia ltii si altii (ca vorbeai de forumuri)?

Uite , de exemplu eu afirm ca in anii de scoala ai copiilor mei n-am auzit direct (la clasa sau macar scoala) de un caz de care pomenesti, nu am vreo cunostinta reala (sper sa nu fi uitat) in situatia asta. Ma crezi?

Asta, impreuna cu faptul ca 90 % (iau si eu cifra asta de la voi, nu conteaza sursele) din copii frecventeaza religia in continuare ma face sa cred ca ceea ce semnalati nu se intampla peste tot, asa cum spui mai sus. Departe de adevar.

Poate crezi ca incerc sa te conving de ceva anume...nici vorba.

N-are nici un sens sa-ti dovedesc ceva asa de evident.



#244
iulia_b

iulia_b

    Membru junior

  • Membri
  • PunctPunctPunct
  • 1.022 mesaje

Postat 30 martie 2015 - 11:53

Rufus, tu n-ai inteles nici acum (sau nu vrei, nu ma intereseaza) ca eu doresc ca si copilul meu sa nu participe la ora de religie si sa i se ofere alternativa. Nu vreau sa stea in clasa (tu ai vrea sa stea la ora de religie musulmana, daca ar fi? e fix acelasi lucru). Nu vreau si gata, intelegi? Copilu tau poate sa faca 10 ore de religie, nu-i ingradeste nimeni acest drept, poate sa merga la biserica, oriunde (doar nu crezi ca religia se rezuma la ora aia din clasa). Tu ma acuzi ca sunt mincinoasa,printre altii ceea ce este o mare nedreptate , pentru ca efectiv mi s-a spus de la scoala ca alternativele ar fi sa-i iau acasa in ora aia (adica e sa pierd 2x2 ore de serviciu saptamanal) sau sa stea pe holuri, pentru ca scoala este supraaglomerata, se fac ore in orice camera disponibila (inclusiv laboratoarele sunt transformate in sali de clasa). Asta imi demonstreaza rigiditate, intoleranta, cu toate ca te straduiesti din rasputeri sa spui ca de fapt ceilalti sunt mincinosi, ca nu exista situatiile descrise, ca sunt inventii, copiii sunt fericiti in clasa, ca parintii ar trebui sa accepte un lucru fortat, sa stea copilul in clasa (ce mare lucru?) si altele. Nici nu stiu daca mai are sens sa continui, pur si simplu nu am cu cine discuta.



#245
catrinik

catrinik

    Membru matur

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunct
  • 1.928 mesaje

Postat 30 martie 2015 - 11:54

Si cazul tau (concret de altfel) poate fi crezut sau nu...ce sa mai vorbim de altii care stiu ei sigur pentru ca a spus catrinka (pe care de fapt nu o cunosc), sia ltii si altii (ca vorbeai de forumuri)?

 

 

 

Ei ... pai atunci vorbim vorbe ...


Editat de catrinik, 30 martie 2015 - 11:56 .


#246
ramiris

ramiris

    Membru matur

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunct
  • 2.273 mesaje

Postat 30 martie 2015 - 11:57

Asta cu crezutul nu poate fi vreun element decisiv.

Si cazul tau (concret de altfel) poate fi crezut sau nu...ce sa mai vorbim de altii care stiu ei sigur pentru ca a spus catrinka (pe care de fapt nu o cunosc), sia ltii si altii (ca vorbeai de forumuri)?

 

 

Rufus, si eu am spus, din exp proprie, cu copilul meu, ca nu ni s-a oferit alternative la ora de religie. Ca a fost retras si anul trecut si anul acesta si a fost obligat sa stea in clasa si  sa asculte aceleasi aberatii ale dnei profesoare. Doar ca nu era ascultat si nu I se punea nota.

De fapt ca nu I se punea nota credeam noi pentru ca s-a dovedit ca anul acesta, pe semestrul 1 are media 10 la religie, trei de zece in catalog, cu data la care I-a fost acordat calificativul si tot ce vrei - UN COPIL RETRAS DE LA RELIGIE.

 

Tot eu am spus ca anul asta am fost fortati sa completam cererea DE INSCRIERE la religie cu NU desi formularul este conceput exclusiv in vederea inscrierii iar copilul meu era deja retras de la religie.

 

Dupa ce s-a finalizat exercitiul inscrierii din primavara asta ni s-a oferit pentru prima oara alternativa la religie: sa mearga la una din clasele paralele unde se face franceza sau la alta unde se face desen. Am lasat copilul sa aleaga si a mers la desen. Dar stii de ce? Pentru ca dna de franceza organizeaza toate pelerinajele la biserci, manastiri, etc impreuna cu colega de religie si I-a spus in fata ca n-a facut bine ca s-a retras de la ora de religie.  Doamna de desen insa pare mai echidistanta desi copilul simte ca retragerea de la religie l-a pus intr-o lumina proasta in ochii unor profesori care fac ce fac si-i mai aduc aminte ca e...."diferit". Adica cum? Ortodox care se retrage de la religie pentru ca parintii nu sunt de accord cu metoda profesoarei si cu indoctrinarea (zic ei) excesiva? Pai cine sunt parintii aia sa-si permita sa judece ei un DASCAL?

 

Mi-e sila si mi-e tare greu sa-i explic copilului meu de ce se intampla lucrurile astea. Am ajuns sa ma rog sa se termine odata un an si-un pic de scoala generala cat mai avem ca sa scapam de vederile astea obtuze si sa incepem liceul "pe curat".


Editat de ramiris, 30 martie 2015 - 11:58 .


#247
DarkBendis

DarkBendis

    Membru de baza

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 6.055 mesaje

Postat 30 martie 2015 - 11:59

Ooofff. Revin, cu un pic de intarziere ca am avut si eu de lucru, era sa intarzii la intalnirea cu o clienta.

 

Deci:

CATEHIZÁ, catehizez, vb. I. Tranz. (Înv.) A învăța pe cineva catehismul (1) sau, p. ext., dogmele religiei creștine; a catihisi. – Din ngr. katihísa, (aor. lui katihó), fr. catéchiser.
Sursa: DEX '98 (1998) | Adăugată de valeriu | Semnalează o greșeală | Permalink

 (http://dexonline.ro/...itie/catehizare)

 

In cei 90% intra si acei copii care sunt nevoiti sa se duca la ora de religie deoarece singura alternativa care li se ofera este de a sta pe coridor. Faptul ca tu nu cunosti pe nimeni nu inseamna ca nu sunt, deoarece numai eu cunosc personal cateva cazuri, prietene bune. Care nu ma mint. Si ca mine, mai sunt destui. Deci vorbim de copii siliti sa participe la o ora pe care in mod normal nu ar frecventa-o. O ora la care li se spune ca religia lor este gresita si incorecta, sau, in cazul amicei mele atee, li se spune ca faptul ca nu au o religie ii face sa fie pacatosi si demni de dispret.  Tu ai fi de acord ca al tau copil sa asiste la o ora unde i se spune ca va ajunge in iad pentru ca nu crede ceea ce cred colegii lui? Sau ca parintii lui vor arde in flacari o vesnicie pentru ca nu apartin religiei profesorului care preda? Sau mergem pe "eu nu am auzit sa se intample asa ceva, deci asta nu se intampla?" Chiar nu e nimic neinregula aici?

 

Oricum, eu mi-am spus punctul de vedere. Tot ce pot e sa ma bucur ca al meu copil de 6 ani merge la o scoala unde da, studiaza religia in asa fel ca si el si toti colegii lui (crestini catolici, protestanti, penticostali,  dar si musulmani, sikh, neo-pagani, budisti - si asta doar la el in clasa, 25 de copii)  sa se simta inclusi, egali, fericiti, si multumiti cu alegerile lor si ale familiei lor.


Editat de DarkBendis, 30 martie 2015 - 12:01 .


#248
iulia_b

iulia_b

    Membru junior

  • Membri
  • PunctPunctPunct
  • 1.022 mesaje

Postat 30 martie 2015 - 12:10

Mie personal mi se pare de neacceptat sa nu-ti poti expune parerile, drepturile,framantarile, in mod cinstit, ca orice cetatean din aceasta tara, pentru ca esti catalogat mincinos, cu cereri nerusinate si nesustinute (adica un fel de aiureli), cereri care atenteaza la dreptul altora de a face religie (religia nu se "face", se simte, se crede, se cunoaste). De ce s-ar simti cineva amenintat de cererea mea? Suntem stat religios, un fel de talibani cu pumnul in gura? Ce sa zic, trist.



#249
Rufus

Rufus

    Membru VIP

  • Moderators
  • 15.555 mesaje

Postat 30 martie 2015 - 12:15

Rufus, tu n-ai inteles nici acum (sau nu vrei, nu ma intereseaza) ca eu doresc ca si copilul meu sa nu participe la ora de religie si sa i se ofere alternativa. Nu vreau sa stea in clasa (tu ai vrea sa stea la ora de religie musulmana, daca ar fi? e fix acelasi lucru). Nu vreau si gata, intelegi? Copilu tau poate sa faca 10 ore de religie, nu-i ingradeste nimeni acest drept, poate sa merga la biserica, oriunde (doar nu crezi ca religia se rezuma la ora aia din clasa). Tu ma acuzi ca sunt mincinoasa,printre altii ceea ce este o mare nedreptate , pentru ca efectiv mi s-a spus de la scoala ca alternativele ar fi sa-i iau acasa in ora aia (adica e sa pierd 2x2 ore de serviciu saptamanal) sau sa stea pe holuri, pentru ca scoala este supraaglomerata, se fac ore in orice camera disponibila (inclusiv laboratoarele sunt transformate in sali de clasa). Asta imi demonstreaza rigiditate, intoleranta, cu toate ca te straduiesti din rasputeri sa spui ca de fapt ceilalti sunt mincinosi, ca nu exista situatiile descrise, ca sunt inventii, copiii sunt fericiti in clasa, ca parintii ar trebui sa accepte un lucru fortat, sa stea copilul in clasa (ce mare lucru?) si altele. Nici nu stiu daca mai are sens sa continui, pur si simplu nu am cu cine discuta.

 

Da iulia, mi-e greu sa te inteleg.

Aici spui ca nu vrei ora de religie, vrei altceva in schimb, dar mai devreme spuneai ca te impotrivesti "lucrurilor care se spun/fac" la ora aia.

De ce te intereseaza ce fac copiii la ora pe care tu n-o vrei pentru copiii tai?

Care-i scopul?



#250
Laura25

Laura25

    Membru VIP

  • Moderators
  • 20.643 mesaje

Postat 30 martie 2015 - 12:29

Rufus, profii de religie si clasa (spatiul) unde se desfasoara ora sunt platiti din bani de la stat, adica bani din taxele si impozitele platite si de tine si de mine. De ce este corect ca al tau copil sa beneficieze de spatiu si profesor, iar al meu, sa beneficieze de .. nimic ? Eu nu contribui la bvugetul de stat? Prin constitutie, nu au dreptul TOTI copiii la invatamant? Copilul meu are dreptul de a nu fi indoctrinat la ora de religie. E alegerea mea sa nu urmeze aceasta ora. De ce nu are si dreptul la o alternativa ? Mai lasa-ma cu lipsa de spatiu! Nu ma intereseaza! Sa fure mai putin si sa faca clase suplimentare! Copilul meu are dreptul ca in acea ora sa fie supravegheat de scoala (daca e prima ora sau ultima ora religia, de ce sa fiu eu obligat sa lipsesc de la serviciu !? eu trimit copilul la scoala , ca si tine, 4-5 ore/zi si are si copilul meu dreptul de a fi supravegheat in toate aceste ore) .

Nu imi spune ca poate copilul sa stea in clasa. Nu vreau sa stea in clasa la ora si sa asculte ce se preda, pt ca nu ii pune nimeni dopuri in urechi copilului meu si eu nu vreau (si am acest drept) ca el sa auda ce se vorbeste la acea ora. Care-i problema?!!? Vreau alternativa. Vreau sa invete ceva in ora aia si e dreptul copilului meu, la fel cum ora de religie e mereu in oferta educationala pt copilul tau. Daca au bani pt scolarizat , apoi platit sute /mii de profi de religie ortodoxa , sa faca bine sa aiba bani si pt ora de .. nu stiu , etica, curs de prim ajutor, curs de arte plastice .. orice, dar o alternativa viabila! 





Etichetat si cu religie, dezbatere, dezbatere dc

Panic Questions

  • miha444
    - mar 22 2024 16:22

  • Progesteron in sarcina

    Flor_i
    - mar 18 2024 13:02

  • Cat mănâncă bebe la 2 luni

    mada204
    - mar 08 2024 16:24

  • PoÈ›i naÈ™te mai devreme de termen?

    Ezraa
    - mar 08 2024 06:39

  • Dermatita atopica

    MGeorgi30
    - mar 02 2024 13:10

Last Blogs

  • Morfologie trimestrul 1

    ZDenisa
    - Ieri, 22:56

  • Morfologie trimestru 1

    Mica13
    - Ieri, 20:46

  • Incepem pregatirile

    madalinaiuliana27
    - Ieri, 20:10

  • 6 luni

    EusebiaRalu
    - Ieri, 19:29

  • Vitamine preconceptie si in sarcina

    Deutzuk
    - Ieri, 14:03

Ultimele aprecieri

  • andacosPoza lui %s

    andacos
    ii multumeste lui

    szivarvany
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • monicaboPoza lui %s

    monicabo
    ii multumeste lui

    szivarvany
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • ElkiaPoza lui %s

    Elkia
    ii multumeste lui

    Laura25
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • OtiliavPoza lui %s

    Otiliav
    ii multumeste lui

    Laura25
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • ElkiaPoza lui %s

    Elkia
    ii multumeste lui

    ioana
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • - TOP 50 reputatii -