Sari la conținut

Sari la conținut


* * * * * 3 voturi

Responsabilizarea copiilor


212 raspunsuri la acest subiect

#21
Mickyyy

Mickyyy

    Membru de baza

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 5.478 mesaje

Postat 22 ianuarie 2015 - 14:00

Citindu-va pe voi imi mai scade un pic tensiunea, ca nu's singura cu copii dezordonati.
Totusi, in favoarea lor pot spune ca fiecare se pricepe la ceva si face chestia respectiva cu placere, fara sa fie nevoie de amenintari sau pedepse. Cea mica: iubeste sa spele vasele (adica sa se balaceasca, dar exceptand balta care o lasa in urma ei si consumul dublu sau triplu de apa si detergent, vasele raman chiar curate dupa ce le spala ea), sa faca ordine pe hol (adica sa aranjeze/imperecheze pantofii) si sa dea cu mopul (dar daca nu i-l storc eu inainte, ne dam cu barca in urma ei). Insa la capitolul haine si jucarii, e dezastru, de multe ori le arunca unde apuca, nici nu mai ajunge la ea in camera. Pana de curand impartea camera cu sora ei, dar cum mereu iesea cu cearta maxima cand trebuia facut curat, profitand ca barbatul e plecat, am mutat-o in dormitorul nostru si acum e mandra nevoie mare ca are camera ei (ca eu daca tot fac nopti albe cu bebe m-am mutat in sufragerie, unde am si calculator, si televizor, si canapea extensibila, macar mai vad un film cat fac plimbari cu odrasla in brate).
Revenind, hainele, farfuriile, ambalajele raman in continuare cel mai mare off al tuturor copiilor. Chiar daca fiecare ma ajuta cu cate ceva. Daria de exemplu adora sa bucatareasca, sa sorteze haine si sa le bage la spalat si se impaca bine si cu aspiratorul. Malina insa detesta orice tine de curatenie, dar e prima care sare sa ma ajute cand e nevoie de mers la cumparaturi, iese sa cumpere oricand o rog sau merge cu mine sa ma ajute la carat bagaje. Plus bebe, e singura care il linisteste in orice imprejurare si imi lasa mie timp sa ma ocup de treburile casei. Dar camera ei arata ca dupa cutremur!! Haine peste tot, farfurii, hartii, carti, caiete, si cate si mai cate. Zic si eu ca voi, e camera ei, cand n-o mai putea isi va face curat, dar e asa de 2 saptamani si nu da niciun semn ca ar interesa-o.

#22
Otiliav

Otiliav

    Membru de baza

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 9.233 mesaje

Postat 22 ianuarie 2015 - 15:04

VVestea buna e ca niciunui copil nu-i place sa faca ordine  , cei care o fac fie au parinti prea severi de cere le este frica  si care stiu cum sa se impuna , fie sunt pedepsiti sau sunt recompensati .

 

Mijlocia mea face ordine fara sa ii cerem, fara pedepse, fara recompense. Nu mereu, dar destul de des. Ne cheama sa ne arate surpriza. Dar ea are o placere sa aranjeze obiectele. Le pune in ordinea marimii, pe culori. Daca nu-s cutii destinate lor, stabileste ea pe ce criterii sorteaza.

In schimb cea mare si cea mica fac curat in camera lor in general cand li se spune, cand vine un musafir.

 

O metoda sigura pentru a le determina sa faca in camerele lor curatenie este sa ma apuc sa aspir. E tragedie daca pierd la aspirat vreo piesa mica de Lego pe care nu o poti cumpara ca atare sau vreun pantof de Barbie. Pentru ca sacul aspiratorului e in afara casei si il desfac la cateva luni. Asa ca daca nu si le-au strans de prin toate cotloanele e mare suferinta. Ca sa fie si ele gata, adica sa le dau timp sa stranga jucariile, eu incep sa apir dormitorul meu, dupa aceea holul intre dormitoare, prin baie si dupa aceea la ele in camere.



#23
Qarina

Qarina

    Membru VIP

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 10.751 mesaje

Postat 22 ianuarie 2015 - 15:14

eu sunt dintre cei parinti cu copii oropsiti, oprimati si care nu indraznesc sa comenteze impotriva sistemului oprimator :)

 

opun, periodic, rezistenta tacuta, in sensul ca atunci cand le mai arat ceva de strans din camerele lor, uita in mod convenabil. le reamintesc cu un zambet lat pe fatza pericolul in care se afla posteriorul lor (aka their royal booty) si cum la el tin mai mult ca orice, emit cate un yaics si se reped ca suricatele in toate directiile deodata sa stranga tot ce prind.

 

acu' serios. nu stiu ce am facut bine, dar in afara de ambalajele de bomboane/ ciocolata pe care le gasesc imprastiate ici/ colo, sunt destul de cooperanti. isi pun singuri hainele in dulap (mark my words ca nu au rafturi, doar umerase si e usor de pus bluze, panatloni, tricouri, camasi pe umeras). pentru chiloti sosete maruntisuri au niste patrate de la ikea.

 

sa nu credeti ca e mereu ordine la ei, dar la noi e regula ca nu ne apucam de teme fara ordine in camera si nu ne culcam cu dezordine in camera. ce inseamna regula? inseamna ca de indata ce au terminat de mancat si urca la teme, daca sunt lucruri aiurea intai si intai se pun ele la loc. ei fiecare la ei in camera, eu prin bai, hol, dormitorul nostru. seara impreuna cu ei sortam ce haine sunt curate/ murdare si pregatesc/tim :D hainele pt a doua zi.

 

atentia scurta si dezordinea/ clutters nu fac casa buna cu invatatura, am aflat din experienta, asa ca la noi e sfanta ordinea si biroul nu are altceva decat laptop si cartea din care invatam acum.

 

nu tip, le spun frumos si stau langa ei pana vad ca se apuca. drept e ca daca ar avea o singura camera, nu ar merge niciodata, ca s-ar lua cu chicoteli, impinsaturi si alte chestii baietesti. dar asa, fiecare in linistea lui, merge.

 

jucariile le-am rezolvat cu implementarea camerei de joaca, in toamna trecuta. am evacuat orice jucarie din camerele lor in o terta camera, cu exceptia colectiilor si sfintelor amintiri (panglici, carduri, capete de ata cu semnificatii profunde, scoici, pietre etc). in camera respectiva am lasat de la mine sa fie dezordine, curatenia trebuia facuta de dumnealor  doar cand tre' sa aspir/ sterg pe jos. 

 

dar fiindca mi-au cedat nervii de la atatea certuri pe o piesa minuscula de lego cand langa ei se afla lazi interminabile, am schimbat foaia. am interzis lego de orice fel in timpul saptamanii. asa am si curatenie, si liniste. 

 

si le-am epxplicat ca nu am nervi sa mediez 2 ore pe zi de certuri 5 zile pe saptamana + tot weekendul. insa ma bag la 2 zile, rezist, daca ei in timpul saptamanii nu se apropie de cutia pandorei. ca sa nu mai zic ca le-am atras atentia ca asta e o oportunitate pt ei sa exploreze si "life after lego". au zis ca e fair enough.

 

si ce sa vezi, au scazut si certurile de weekend, ca probabil le-a intrat o teama in oase ca daca se mai cearta si incaiera mult pt lego isi pierd si alea 2 zile.



#24
michelle-usa

michelle-usa

    Membru VIP

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 19.696 mesaje

Postat 22 ianuarie 2015 - 18:25

buflea, mai am o solutie [:)] le iei catzel.

 

Pepper are o placere deosebita sa ia ce gaseste pe jos si sa roada...iar William e complet iritat sa aiba hainele sau jucariile roase....asa ca fac o pereche buna si avantaj mami

 

 

aqai , tu parca m-ai invatat cu confiscatul, nu? [flo2]


Editat de michelle-usa, 22 ianuarie 2015 - 18:30 .


#25
Qarina

Qarina

    Membru VIP

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 10.751 mesaje

Postat 22 ianuarie 2015 - 19:02

michelle,  [pup]

 

buna treaba face pepper:d



#26
buflea

buflea

    Membru VIP

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 15.395 mesaje

Postat 22 ianuarie 2015 - 20:12

As vrea sa diferentiem din start copiii singuri la parinti de aia cu frati / surori . Caci singur fiind, nu poti da vina pe nimeni, nu poti poza in victima, nimeni nu te nedreptateste, nu te poti juca cu chilotii pe lampa si in general faci ce iti spune mama, ca ea e cea mai buna prietena din casa ...

 

Ai mei au foecare camera lui si nu prea ...adica una dintre camere este foarte mare si cealalta foarte mica ...astfel incat in aia mare exista si sertare / umerase ale Flaviei care in mod normal e cazata in aia mica.

 

Problema nu este ale cui sunt hainele, ca unele sunt roz si unele nu ...problema este cine le-a lasat pe jos ...caci aparent nu ala care le-a dezbracat le-a si lasat pe jos, ci celalat, a venit si i le-a razvratit prin camera ..yeah, right !!!! (dau ochii peste cap).

 

Eu nu am probleme cu jucariile, pentru ca alea nu prebuie intoarse pe fatza, impaturite, sortate ...sunt aruncate repede si la gramada in niste cutii de jucarii ...si sincer, nici nu ma intereseaza prea tare daca calc pe vreo jucarie. Nici cu vase prin camere nu PREA sunt probleme, ca nu prea ii las cu mancare sus. Ii mai lasa barbata-meu, in protestele mele.

 

Si cum spuneam, cel mai rau ma deranjeaza ca trebuie sa stau langa ei, fie ca sa evit dezordinea sau cand fac ordine ... caci daca stau in usa si marai de cand vin de la scoala si pana se culca, treburile merg inainte ...mi-e teama ca in curand n-o sa mai stiu sa vorbesc si o sa incep sa latru ...

 

O alta problema pe care incep sa o am cu fiu-meu deocamdata este spalatul ...parca a mai amintit cineva de el pe aici ... dushul devine din ce in ce mai mult o povara, in conditiile in care de cand s-a nascut a facut dush in fiecare seara, no exception.

 

Am inceput sa aud explicatii de genul :

 

"azi nu am iesit afara, deci nu am de ce sa ma spal"

"copilule, dar pipi si kk ai facut ?"

"kk nu am facut ?" - cap, zid, bang

"pipi ?"

"pipi numai o data" .....

 

cap, zid, bang, bang, bang ....

 

Sau :

"Alex, ai facut dush dupa hockey ?"

"Nu, ca nu mai sunt ud"

"Pai nu mai esti ud pentru ca s-a uscat transpiratia pe tine"

"Da, imi place cum miroase my body odor"

"Ok, dar noua nu ne place"

"Si sa ma spal pentru voi, sa imi tai mie o placere pentru voi ?"

 

cap, zid, bang, bang, bang ...


Editat de buflea, 22 ianuarie 2015 - 20:15 .


#27
michelle-usa

michelle-usa

    Membru VIP

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 19.696 mesaje

Postat 22 ianuarie 2015 - 20:23

 

 

Am inceput sa aud explicatii de genul :

 

"azi nu am iesit afara, deci nu am de ce sa ma spal"

"copilule, dar pipi si kk ai facut ?"

"kk nu am facut ?" - cap, zid, bang

"pipi ?"

"pipi numai o data" .....

 

cap, zid, bang, bang, bang ....

 

 

la astea subscriu  si eu ca treb sa-I amintesc sa se duca la baie.

 

plus ca ii  mai amintesc si sa bea apa [fal]  si spalat pe dinti, spalat pe ochi...



#28
michelle-usa

michelle-usa

    Membru VIP

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 19.696 mesaje

Postat 22 ianuarie 2015 - 20:28

eu ccred ca treb sa faci in asa fel in cat fiecare cu camera lui.

 

iar daca , camera lui alex e mai mare in ea sa-i pui hainele bune (care nu le imbraca mereu ) ale flaviei....si lucruri care alex nu are de ce sa umble cu ele....si automat numai flavia le atinge.

 

eu cred ca e mult vorba de organizare, sa le fie usor sa faca ordine...putin stuff, doar ce e essential.

chiar si in haine nu le lasa prea multe la discretie, doar ce neccesar, asa ca nu vor avea multe optiuni si multe haine de pus la loc.



#29
Qarina

Qarina

    Membru VIP

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 10.751 mesaje

Postat 22 ianuarie 2015 - 20:35

eu am ajuns la concluzia ca tre' sa le fac checkilst pe usa pt seara la baie: dus, dinti, fatza.

 

dimineata: maini, fatza, dinti, pieptanat.

_____

 

dialogul serii: spalat les derrierres (sau THE Parts cum le zice alex), dintii, fatza si la culcare va rog.

 

Rapuns: m-am spalat deja. Ok, mai spala-te odata. invariabil se desfasoara unul din scenariile:

 

1. Inculpatul nespalat se duce si se spala bodoganind.

 

2. daca chiar s-a spalat si nu doar ma pacaleste, nu pleaca la spalat ci incep protestele. but I'm serious, m-am spalat. 

 

in scenariul 2 ca sa pastrez elementul surpriza, uneori accept ca s-a spalat, alteori ii iau la verficicari. keeps them on their toes.

 

daca la verificari reiese ca nu s-au spalat (adica miros mainile curat, simt de la o posta mirosul de apa de gura) decretez ca s-au spalat insuficient :D asa le salvez si lor fatza, ca nu zic ca m-au mintit, si e cazul sa se mai spele odata.

 

_______

 

buflea, daca intrebi inviti raspunsuri si endless debates. sunt hainele Flaviei? (si asta vezi clar, de la o posta) da, fetita mamii le pui la loc. nu am intrebat cine le-a rascolit. daca nu erau pe jos nu aveau cum sa fie rascolite, ca doar alex nu ti le-a luat de e umeras. te rog sa-ti pui hainele la loc chiar acum

 

dragu' mamii alex, stii ca daca te bagi intre hainele ei, cu hainele ei te trimit imbracat la scoala, da? ok, acu' ca e lamurita treaba, te rog sa iti pui si tu hainele la loc.

 

__

 

la mine e versiunea jucarii. Alex, strange si tu jocarii.  not fair, Tudor le-a scos (sau mi-a spus sa scot jucariile nu eu sau m-a influentat in whatever devoius mode in care un frate mai mare poate sa-si bage fratele mai mic in nacazuri). Aha. dar te-ai jucat cu ele? da. atunci strangi si matale. repejor repejor. nu - dismissed, ramane Tudor la aparat.



#30
michelle-usa

michelle-usa

    Membru VIP

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 19.696 mesaje

Postat 22 ianuarie 2015 - 20:38

Sau :

"Alex, ai facut dush dupa hockey ?"

"Nu, ca nu mai sunt ud"

"Pai nu mai esti ud pentru ca s-a uscat transpiratia pe tine"

"Da, imi place cum miroase my body odor"

"Ok, dar noua nu ne place"

"Si sa ma spal pentru voi, sa imi tai mie o placere pentru voi ?"

 

cap, zid, bang, bang, bang ...

 

ii dai prea mult loc de comentarii..de ce treb sa comenteze ca face dus dupa hockey , eu nu pot sa inteleg.

ii spui o data sa tina minte forever si sa  nu mai comenteze, ca e intutil..."face dus, dupa fiecare antrenament/game si gata! fara negocieri, fara comentarii...

 

a ales sport=a ales sa faca dus dupa....de ce, o sa intrebe alex? ii raspunzi , zimbind "because I said so!" live with it!




Panic Questions

  • Fată sau băiat

    Nataliaracila
    - apr 06 2024 20:17

  • MiÈ™cările bebeluÈ™ului

    catalinabd
    - apr 04 2024 05:53

  • inchidere cont

    Anamaria Pandele
    - apr 02 2024 19:23

  • Anamaria Pandele
    - apr 02 2024 18:13

  • demetererika554@gmail.com
    - mar 30 2024 22:38

Last Blogs

  • Placenta anterioara

    Deutzuk
    - Astăzi, 19:37

  • Emotia primului test pozitiv

    Andrevvv
    - Astăzi, 19:12

  • Anuntul sarcinii

    FloreClau
    - Astăzi, 18:44

  • Vacantaaaa

    Andreeaflore1991
    - Astăzi, 18:21

  • Dureri de masea în sarcină

    Ioone
    - Astăzi, 15:57

Ultimele aprecieri

  • andacosPoza lui %s

    andacos
    ii multumeste lui

    szivarvany
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • monicaboPoza lui %s

    monicabo
    ii multumeste lui

    szivarvany
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • ElkiaPoza lui %s

    Elkia
    ii multumeste lui

    Laura25
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • OtiliavPoza lui %s

    Otiliav
    ii multumeste lui

    Laura25
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • ElkiaPoza lui %s

    Elkia
    ii multumeste lui

    ioana
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • - TOP 50 reputatii -