Sari la conținut

Sari la conținut


- - - - -

Criza creditelor in franci

credite

357 raspunsuri la acest subiect

#131
riana

riana

    Membru incepator

  • Membri
  • PunctPunct
  • 164 mesaje

Postat 24 ianuarie 2015 - 13:32

Daca este un credit imobiliar cu un anumit imobil /teren garantie , indiferent de valoarea lui de piata (daca scade sau creste), banca nu vine sa reevalueze in timp si nu cere nici o garantie suplimentara daca cel imprumutat isi plateste ratele si nu se duce sa renegocieze  rata /termene de ramburs. (am experienta cu 3 credite imobiliare)

 

Bancile fac reevaluari ANUAL la imobilele garantie. Cu sau fara stirea proprietarului (depinde de banca, de evaluatorul cu care lucreaza si daca debitorul e PF sau PJ) Dar se fac periodioc calcule ale valorii.

Daca nu se plateste un credit si se ajunge la executare, nici nu mai conteaza cu cat a fost evaluat la data luarii creditului. Procedura executarii silite cuprinde o evaluare actuala si suma la care se publica licitatia de vanzare este suma evaluarii actuale.


Editat de riana, 24 ianuarie 2015 - 13:56 .


#132
riana

riana

    Membru incepator

  • Membri
  • PunctPunct
  • 164 mesaje

Postat 24 ianuarie 2015 - 13:37

Nu cred ca ai retinut ca acest client ca sa primeasca cei 60.000 de euro a trebuit pana la acel moment sa aiba o garantie reala ipotecara. Ideea asta ca iau credit si singura garantie ceruta de banca este obiectul creditului nu este corecta dupa mine. Ca si imobilul respectiv este ipotecat in favoarea bancii este perfect realist. Banca nu cumpara imobile!

 

Prin procedura de executare silita, uneori, daca nu se vinde la licitatie, banca poate adjudeca imobilul in patrimoniul bancii in baza creantei.



#133
riana

riana

    Membru incepator

  • Membri
  • PunctPunct
  • 164 mesaje

Postat 24 ianuarie 2015 - 13:42

Poti garanta doar cu ce este al tau. Cum sa garantezi cu ceva ce nu ai si asa cum spuneai tu nu ai nimic. Cineva are casa altcineva banii tu nu esti in nici una dintre aceste doua parti nici cu casa nici cu banii deci care este garantia ta? Casa nu e a ta ca de aia iti trebuie bani.

 

Marius,

Eu X vreau sa cumpar o casa. Merg la banca, banca evalueaza casa si vede daca in caz de vanzare face banii pe care eu ii vreau de la banca. Face. Se semneaza Contract de vanzare-cumparare cu garantie reala imobiliara care inseamna ca eu X cumpar casa cu banii luati credit, devin proprietar dar casa e ipotecata in favoarea bancii. Adica, daca nu platesc, banca vinde casa si isi recupereaza banii.



#134
Ella73

Ella73

    Membru VIP

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 13.293 mesaje

Postat 24 ianuarie 2015 - 15:29

Sa va povestesc putin de Elvetia..

 

Elvetia e o tara de chiriasi (doar 40% din populatie sunt proprietari)...cand m-am mutat aici (in 2004) am fost surprinsa de lucrul asta..cum se face ca intr-o tara ca Elvetia, lumea sta cu chirie...obisnuita cu proprietarii din Romania...

Aici gradul de indatorare nu are voie sa depaseasca 30%...ai nevoie de min 20% capital propriu...10% trebuie sa fie neaparat cash...ceilalti 10% ii poti lua de la casa de pensii (de aici poti lua toti banii pe care ii ai daca vrei...dar nu se merita, pt ca ramai descoperit la pensie....mai ai si pensia de la stat, casa de pensii e al doilea pilon la pensie..mai ai si al treilea pilon, care e suplimentar si il poti plati daca vrei...banii astia se deduc de la impozitul pe venit)...imobilul este evaluat de catre banca, nu de catre experti privati...deci banca poate sa iti dea sau nu creditul....asigurarea este obligatorie (in caz de deces, boala, pierderea jobului etc)...

 

Noi suntem chiriasi si asa vom ramane...preturile la imobile au crescut ft mult si nu se merita sa platim pt o casa sau apartament milionul de franci...daca eram mai tineri (eu am 40, al meu in curand face 50), poate cumparam ceva...dar pt noi e prea tarziu...stam la casa cu 4.5 camere, chiria e ok pt noi (am vrut sa cumparam casa, dar nu vor s-o vanda, pt ca e destul de noua)...tot ce se strica in casa e platit de proprietar...aici insa chiria e legata de dobanda la creditele ipotecare; creste dobanda, creste si chiria, scade dobanda, scade si chiria..lucrul asta e stabilit prin lege...dobanzile au scazut ft mult, asa ca din 2009 pana azi ne-a scazut chiria cu 25%...daca insa dobanzile vor creste, va creste si chiria...e adevarat, am platit mult la chirie pana acum, dar pt noi e mai avantajos asa...si nu ne doare capul, pt ca nu avem datorii la banci...

plus ca aici daca esti proprietar, platesti anual impozit pt suma pe care ai lua-o daca ai inchiria imobilul...asta e tot lege, toti proprietarii platesc suma asta...

 

Al meu sot, elvetian de origine, e impotriva creditelor...de orice natura...masina, casa, nevoi personale..si ca el sunt multi elvetieni...cu toate ca si-ar permite fara probleme sa ia credite...dar nu vor...


Editat de Ella73, 24 ianuarie 2015 - 15:29 .


#135
Rufus

Rufus

    Membru VIP

  • Moderators
  • 15.555 mesaje

Postat 26 ianuarie 2015 - 08:35

Marturisesc ca nu inteleg prea bine diferenta asta de mentalitate, 40% elvetieni si 95% romani proprietari imobiliari. Nu, nu este vorba de pretul mai mare al proprietatilor in Elvetia...ca si puterea de cumparare difera, elvetienii avnd salariul mediu cam de 15 ori mai mare ca romanii.

Pur si simplu toti romanii vor sa aiba in proprietate un spatiu de locuit.

Ieri am vazut imagini de la manifestatia legata de cresterea francului elvetian...o amestecatura de mesaje, de la conversie pana la Isarescu, de la Bancorex pana la BNR.

Oameni disperati, care nu mai au nimic in cap decat "vrem sa..."

Trist...si revoltator.

Daca mi se pare normal sa platim cu totii celor ce le-a luat apa casele nu la fel mi se pare sa platim cu totii celor ce le iau bancile casele.

Protestul si actiunile celor in dificultate trebuie purtate cu bancile.



#136
marius

marius

    Membru VIP

  • Moderators
  • 25.083 mesaje

Postat 26 ianuarie 2015 - 09:12

hai sa punem intrebare invers. Daca ar fi ramas cu proprietatile mi-ar fi dat mie sau cuiva ceva vreodata? Cel mai probabil nu pentru ca nu are exista nici un motiv. A fost investitita lui, riscul lui, beneficiul lui. Deci la fel functioneaza si acum. Orice investitite comporta un risc. Acesta este jocul. Risc in ideea ca o sa castig. Desigur exista varianta sa pierd dar imi asum riscul. Asta inseamna ca se termina cu punct.



#137
capcaunul

capcaunul

    Membru de baza

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 5.981 mesaje

Postat 26 ianuarie 2015 - 10:43

De ce nu s-au strans in 2007 sau in 2008 sa protesteze impotriva aparitiei acestor credite???

De ce nu au protestat in 2007 impotriva conditiilor care, dupa spun ei, erau mai stricte pentru creditele in lei sau euro???

 

A! Era o afacere creditul in franci. Dobanda mica, plafon relaxat la indatorare.

 

A cere convertirea in lei la cursul de atunci este o absurditate juridica. ATUNCI au avut posibilitatea sa aleaga. Si au ales in cunostinta de cauza francul.



#138
lalala13

lalala13

    Membru matur

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunct
  • 2.201 mesaje

Postat 26 ianuarie 2015 - 15:31

Imi doresc sa atasez un fluturas sa vedeti ce se spunea in 2007- moneda stabila si astfel nu are fluctuatii..deci luati prostilor ca nu e risc...ba toti ofiterii de credit ne-au zis ca e riscul mai mic decat la eur sa creasca..sa va mai zic ca si Isarescu a avut credit in CHF??

 

Fazacu partea inversa, haideti sa va explic..cand am luat creditul intr-adevar nu se mentiona cum este calculata dobanda adica Libor 6L +marja bancii. Am luat cu 6 % La momentul 2007 libor era 3% astfel incat 3+3=6...he..intre timp liborul scade..in 2010 era undeva la 0.1 parca..ia spuneti-mi cine credeti ca a scazut dobanda asta variabila?? Nici o banca...ba mai mult, o data cu OG 50 au calculat dobanda la momentul ala astfel libor0.1 +marja5.99...

Astea sunt clauzele abuzive ..pe langa comisioneele de administrare..risc..etc

Inca o chestie..BNR aproba cadrul contractului..el trebuia sa supravegheze ce se intampla si sa nu lase bancile sa ajunga cu gradul de indatorare 60%(asta au facut-o cu acordul bnr si numai pt credite in franci).

 

Si da, ar trebui sa fim uniti..maine se poate intampla cu EUR...numai daca treci prin ce trec cei care au credite in franci si nu isi mai permit a achite intelegi.

Si da..imi doresc sa moara si capra vecinului..pentru ca se vorbeste atat de urat si cu o inverjunare crunta despre niste oameni care doresc sa munceasca si sa plateasca. Si nu mai pot face asta.



#139
lalala13

lalala13

    Membru matur

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunct
  • 2.201 mesaje

Postat 26 ianuarie 2015 - 15:34

mda..nu reusesc sa atasez fluturasul


Editat de lalala13, 26 ianuarie 2015 - 15:36 .


#140
lalala13

lalala13

    Membru matur

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunct
  • 2.201 mesaje

Postat 26 ianuarie 2015 - 15:48

Polonia poate, Croatia poate, Ungaria poate.. si nu vrem cursul de atunci , doar un curs convenabil pe ambele parti...pana la urma si bancile pierd daca scot in executie la preturi de 50% cat capitalul. ..ele oricum au castigat deja pana acum...creditul meu e vndut in afara..demult nu mai are Bancpostul meu expunere pe franci...mai exact din 2008. Eu nu apar nicaieri cu acest credit..nici la biroul de credit nici la centrala riscurilor bancare.




Panic Questions

  • miha444
    - mar 22 2024 16:22

  • Progesteron in sarcina

    Flor_i
    - mar 18 2024 13:02

  • Cat mănâncă bebe la 2 luni

    mada204
    - mar 08 2024 16:24

  • PoÈ›i naÈ™te mai devreme de termen?

    Ezraa
    - mar 08 2024 06:39

  • Dermatita atopica

    MGeorgi30
    - mar 02 2024 13:10

Last Blogs

  • Morfologie trimestrul 1

    ZDenisa
    - Ieri, 22:56

  • Morfologie trimestru 1

    Mica13
    - Ieri, 20:46

  • 6 luni

    EusebiaRalu
    - Ieri, 19:29

  • Vitamine preconceptie si in sarcina

    Deutzuk
    - Ieri, 14:03

  • Pregătindu-ne pentru sosirea micuÈ›ului

    AdrianaBlo
    - Ieri, 13:30

Ultimele aprecieri

  • andacosPoza lui %s

    andacos
    ii multumeste lui

    szivarvany
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • monicaboPoza lui %s

    monicabo
    ii multumeste lui

    szivarvany
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • ElkiaPoza lui %s

    Elkia
    ii multumeste lui

    Laura25
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • OtiliavPoza lui %s

    Otiliav
    ii multumeste lui

    Laura25
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • ElkiaPoza lui %s

    Elkia
    ii multumeste lui

    ioana
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • - TOP 50 reputatii -