Sari la conținut

Sari la conținut


- - - - -

Meniuri pentru masa de Crăciun, sau Ce Gatim de Craciun


42 raspunsuri la acest subiect

#21
andacos

andacos

    Membru VIP

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 27.306 mesaje

Postat 26 noiembrie 2014 - 14:45

Corina,am sa incerc si eu data viitoare sa pun ulei in mamaliga...nu am stiut pina acum ca are rolul de a o face mai"neteda". [:)]

 

In rest si eu fac mamaliga la fel...nici acum nu pot pricepe cum de michelle  nu stie a face mamaliga-n ...citeva minute!!!! [:-)))]



#22
CorinaDani

CorinaDani

    Membru VIP

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 13.603 mesaje

Postat 26 noiembrie 2014 - 15:32

Corina,am sa incerc si eu data viitoare sa pun ulei in mamaliga...nu am stiut pina acum ca are rolul de a o face mai"neteda". [:)]

 

In rest si eu fac mamaliga la fel...nici acum nu pot pricepe cum de michelle  nu stie a face mamaliga-n ...citeva minute!!!! [:-)))]

 sa ai grija, te rog, pentru ca atunci cand fierbe, sar stropi de apa+ulei+fire de malai, iar arsura cu ulei incins e mai rea/dureroasa decat cea cu apa clocotita. mi-s patita, de aceea iti spun. plus ca stropii aia uleiosi pateaza pe unde aterizeaza.

uneori, daca bolboroseste prea tare, dau vasul putin la o parte de pe foc, las sa se linisteasca, amestec, apoi il pun la loc pe foc, cu capac.

nu stiu ce mi-a venit sa pun ulei...m-am gandit ce as putea face sa fie mai cremoasa, untoasa. si a functionat.

plus ca uleiul ajuta foarte mult sa NU se mai lipeasca mamaliga de vas, daca e din teflon aproape ca nu raman deloc urme cand rastorni mamaliga. nu stiu cum e in cazul altor vase, eu doar in cel de teflon fac mamaliga.



#23
andacos

andacos

    Membru VIP

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 27.306 mesaje

Postat 26 noiembrie 2014 - 15:51

Corina,eu pun malaiul si apoi pun capaucl cit bolboroseste!!!!Cind inceteaza,iau capacul si mestec un pic...si apoi las pina se desprinde de pe margini...asta e d efpat semnul ca mamaliga e fiarta!!!!



#24
CorinaDani

CorinaDani

    Membru VIP

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 13.603 mesaje

Postat 26 noiembrie 2014 - 15:53

si eu imi amintesc cum bunica (de prin partile olteniei, la fel ca michelle) framanta mamaliga in ceaun, cu facaletul, o gramada de timp. nu-mi dau seama de ce trebuia sa procedeze asa.

o fi fost malaiul de vina ? fiind macinat la moara din sat, o fi avut granulatia mai mare si trebuia "terciuit" cumva ?

cine stie...



#25
CorinaDani

CorinaDani

    Membru VIP

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 13.603 mesaje

Postat 26 noiembrie 2014 - 15:56

Corina,eu pun malaiul si apoi pun capaucl cit bolboroseste!!!!Cind inceteaza,iau capacul si mestec un pic...si apoi las pina se desprinde de pe margini...asta e d efpat semnul ca mamaliga e fiarta!!!!

 

mamaliga pe care o preferam noi are consistenta moale, nu ne place deloc cea tare.

si pentru ca pun ulei iar vasul e cu teflon, mamaliga se desprinde de margine oricum (de fapt nu adera la vas pe margine), deci nu ma pot baza doar pe semnul asta, trebuie sa gust un pic, sa ma conving ca malaiul e fiert complet.

iti dai seama ca si eu am ajuns la metoda asta dupa cateva incercari nereusite de mamaliga. ba facea cocoloase, ba iesea prea tare, ba nu era fiarta suficient, ba nu era sarata...



#26
Rufus

Rufus

    Membru VIP

  • Moderators
  • 15.555 mesaje

Postat 26 noiembrie 2014 - 16:40

Anul asta probabil vom fi la tara de Craciun. Tora tine foarte mult ca Ana sa vada si ea (si sa participe) obiceiuri autentice. Ca mult timp nu va mai gusta mersul la tzara...

Asa ca va fi din nou o masa traditionala.

Nu ca as vrea altceva, mai ales in momentele astea...

 

Mie imi place toata agitatia aia, oboseala molateca care te cuprinde dupa o zi de munca si pregatiri, totul intregit de o cana (de pamant, traditionala) cu vin fiert si mirodenii: scortisoara, cuisoare si coaja uscata de portocala.

Si, pe cand caldura te invaluie si te acapareaza in mod placut, in lumina sclipitoare a beculetelor colorate din brad, gandul zboara lin catre masa imbelsugata de maine, cand te intalnesti cu cei dragi si va bucurati de ziua de Craciun.

In timpul asta carnatii, caltabosii, suncile si carnurile fine se rasfatza in fum lin, capatand gust si culoare, iar jumarile rumene asteapta cuminti in strachini pantecoase. Muraturile sunt gata...si miroase asa bine a paine calda si a cozonac!



#27
michelle-usa

michelle-usa

    Membru VIP

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 19.697 mesaje

Postat 26 noiembrie 2014 - 20:12

rufus e ceva de vis cum ai descris tu...imi place sa imi imaginez ca exista in realitate. sa-ti dea Domnul Craciunul asa cum iti doresti cu toate miresmele si binecuvintarile .  [flo2]

 

 

m-ar dezmostenii tata sa auda ca ma invatati sa fac mamaliga [:-)))]

multumesc mult pt sfaturi ...asa o sa fac. [flo2]



#28
dianama

dianama

    Membru senior

  • Banned
  • PunctPunctPunctPunctPunct
  • 3.152 mesaje

Postat 26 noiembrie 2014 - 20:28

mamaliga pe care o preferam noi are consistenta moale, nu ne place deloc cea tare.
si pentru ca pun ulei iar vasul e cu teflon, mamaliga se desprinde de margine oricum (de fapt nu adera la vas pe margine), deci nu ma pot baza doar pe semnul asta, trebuie sa gust un pic, sa ma conving ca malaiul e fiert complet.
iti dai seama ca si eu am ajuns la metoda asta dupa cateva incercari nereusite de mamaliga. ba facea cocoloase, ba iesea prea tare, ba nu era fiarta suficient, ba nu era sarata...

Când m.am logodit (acu mulți ani) mi.a trimis mama câteva cadouri .
Pe acolo pe unde stau ei nu prea cred ca sunt ceaune. ..dar mi.a trimis unul mai modern și micuț .
Am carat ceaunul ăsta peste tot ...nu am nevoie de capac , i.au malaiul instant și îmi iese o mămăligă super în 10 min maxim.
Pun apa cu sare ...când văd ca da sa fiarbă pun tot malaiul ..și învârt un pic ...aștept ...mai învârt vreo câteva minute și e gata .
E micuța și când am musafirii tre sa fac 2 ..le pun pe 2 platouri.
Eu nu pot manca mamaliga cu ulei sau unt ....efectiv îmi aluneca pe gat ..mi se pare grețoasa.

#29
dulcetica

dulcetica

    Membru senior

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunct
  • 4.232 mesaje

Postat 27 noiembrie 2014 - 09:28

Credeam ca vorbiti de Moet si foie gras ,cind colo chiar imi place subiectul. Felicitari !

Si mie imi place o mamaliga cu brinza si un ochi,alaturi de 2 cirnati afumati la gratar.



#30
ni-na

ni-na

    Membru junior

  • Membri
  • PunctPunctPunct
  • 1.324 mesaje

Postat 27 noiembrie 2014 - 18:35

Spunea cineva ca nu știe de unde i-a venit ideea de ulei in mămăligă,Eu am auzit-o la o reclama acum ceva timp la Undelemn de la ...


Panic Questions

  • Bebe 1 aniÈ™or greutate mica

    lar
    - apr 22 2024 17:43

  • Bebe 1 an greutate mică

    lar
    - apr 22 2024 17:30

  • SughiÈ› bebe in burtica

    Mihgaandrei
    - apr 18 2024 16:58

  • Secretie vaginală abundentă

    Mihgaandrei
    - apr 18 2024 16:57

  • Scădere in greutate

    SaraMaria26
    - apr 17 2024 19:00

Last Blogs

  • Planificarea pe etape

    RoxiMada
    - Ieri, 19:33

  • Organizarea garderobei - sfaturi utile

    Ana1298
    - Ieri, 18:19

  • A 15a postare

    Andreeaflore1991
    - Ieri, 11:33

  • Cea mai asteptata ecografie

    Roxana3001
    - Ieri, 11:06

  • Bagajul de maternitate 👜

    BiancaDragnea
    - Ieri, 08:13

Ultimele aprecieri

  • andacosPoza lui %s

    andacos
    ii multumeste lui

    szivarvany
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • monicaboPoza lui %s

    monicabo
    ii multumeste lui

    szivarvany
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • ElkiaPoza lui %s

    Elkia
    ii multumeste lui

    Laura25
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • OtiliavPoza lui %s

    Otiliav
    ii multumeste lui

    Laura25
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • ElkiaPoza lui %s

    Elkia
    ii multumeste lui

    ioana
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • - TOP 50 reputatii -