Sari la conținut

Sari la conținut


- - - - -

Scotia alege


87 raspunsuri la acest subiect

#21
roxanaz

roxanaz

    Membru VIP

  • Moderators
  • 26.452 mesaje

Postat 18 septembrie 2014 - 13:31

situatia Catalunyei e bagata in fata cam artificial, nu de alta dar ei sunt in imposibilitatea de a organiza un astfel de referendum, fiind blocat de catre curtea constitutionala. probabil ca vor gasi o alta metoda.



#22
Ella73

Ella73

    Membru VIP

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 13.294 mesaje

Postat 18 septembrie 2014 - 14:00

Am fost de multe ori in Tirolul de Sud; ei se considera austrieci, chiar daca vorbesc si italiana (prima limba fiind germana). Mentalitate austriaca, cam totul tine de austrieci, nu prea are nimic de-a face cu Italia. Ei vor insa de multi ani sa devina independenti.

 

Al meu sot imi povestea ca o mica regiune din Austria (Voralberg se cheama) a vrut acum multe zeci de ani sa se integreze in Elvetia. Elvetienii au zis insa nu.

 

Apropo de banci, ele actioneaza mereu in interes propriu (asta o spun din experienta proprie, cunoscand destul de bine sistemul bancar elvetian).

 

Referitor la moneda nationala; elvetienii au francul, care este o moneda puternica, mai puternica decat USD si aproape la fel de puternica ca si EURO. Acum 1 Euro e cam 1.2 franci...acum cativa ani, francul ajunsese la aproape 1 la 1 cu euro..lucrul asta a dezavantajat ft mult exportatorii elvetieni, care aveau pierderi masive...asa ca Banca Centrala Elvetiana a dat o lege prin care 1 euro nu poate sa scada sub 1.2 franci.  



#23
Rufus

Rufus

    Membru VIP

  • Moderators
  • 15.555 mesaje

Postat 18 septembrie 2014 - 15:15

Pai de ce te miri?

 

Ma mir, pentru ca mi se pare o actiune negandita si pur impulsiva.

Daca o tara isi vrea independenta, pentru ca a fost colonizata, ca a fost anexata cu forta, sau chiar fara forta acum nu stiu cat timp, dupa care acum se razgandesc oamenii, s-au schimbat vremurile (cum e Scotia), asta mai accept ca idee, chiar daca nu inteleg chiar bine motivele.

Dar ca o regiune dintr-o tara unitara, unde s-au concentrat sa zicem majoritatea resurselor sau s-a concentrat industria sa considere ca vor sa se rupa si sa fie independenti, asta nu mai inteleg. E ca si cum judetele din est de la litoral ar dori sa fie o tara noua, ca ei traiesc bine din turism si din zacamintele din Marea Neagra, Ardealul o alta tara pentru ca au zacaminte bogate...sau poate una din cele 7 regiuni ale Turciei, Regiunea Marmara sau Mediteraneana, cele mai bogate, s-ar rupe de restul tarii care nu e asa de dezvoltat. Asta e o mare prostie.

De fapt cred ca in orice tara exista regiuni mai bogate si regiuni mai sarace. Cum ar fi sa se desprinda toate regiunile bogate si cele mai sarace sa ramana fara venituri?

Dar de fapt cine a facut acele regiuni bogate, cine le-a dezvoltat? Nu statul in ansamblul sau?



#24
BlackCat4evR

BlackCat4evR

    Membru senior

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunct
  • 4.952 mesaje

Postat 18 septembrie 2014 - 15:30

@ Rufus

Eram sarcastica...

Discutam de multa lacomie aici, nu? De ce sa impart rezultatul muncii mele la 20, cand pot sa-l impart la 5 si restul de 15 descurca-se... 



#25
Rufus

Rufus

    Membru VIP

  • Moderators
  • 15.555 mesaje

Postat 18 septembrie 2014 - 15:42

@ Rufus

Eram sarcastica...

Discutam de multa lacomie aici, nu? De ce sa impart rezultatul muncii mele la 20, cand pot sa-l impart la 5 si restul de 15 descurca-se... 

 

A, nu, era o intrebare buna, cum de ma mir, nu vezi cati considera normal asa ceva?

 

Edit: citeam mai demult de o insula greceasca, nemultumiti oamenii aia de traiul lor au luat la rand tarile bogate din Europa, cu propunerea sa-i adopte. Ca ei vor sa traiasca mai bine. Nu i-a vrut nimeni...dar cum ziceau ei ca se realizeaza asta? Cum de erau ei stapanii insulei?



#26
Deceneus

Deceneus

    Membru senior

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunct
  • 4.099 mesaje

Postat 18 septembrie 2014 - 15:44

Ma mir, pentru ca mi se pare o actiune negandita si pur impulsiva.

.....

De fapt cred ca in orice tara exista regiuni mai bogate si regiuni mai sarace. Cum ar fi sa se desprinda toate regiunile bogate si cele mai sarace sa ramana fara venituri?

Dar de fapt cine a facut acele regiuni bogate, cine le-a dezvoltat? Nu statul in ansamblul sau?

Nu-i o actiune negandita.

Este o actiune care speculeaza egoismul si patriotismul local,cat si inechitatiile adoptate de guvernanti.

Cetatenii din tarile democrate unde spiritul civic si de solidaritate este dezvoltat, inteleg mai bine ce inseamna solidaritatea cu regiunile mai putin dezvoltate.

Daca nu se transfera fonduri de la reginile mai bogate la cele sarace, apare o diferenta de nivel de trai care provoaca o migratie a populatiei spre zonele mai instarite si se ajunge la o nivelare prin migratie.

Este fenomenul care se observa in UE.

Ca sa eviti migratia trebuie sa transferi fonduri si sa faci investitii in zonele pe care vrei sa le dezvolti.

Sigur ca atunci cand unii fura din fondurile alocate de cei care le produc, ultimiii devin frustrati.

 

E la fel ca la noi cand suntem nemultumiti ca desi fiscalitatea este mare nu se vad efectele, si atunci te revolti si nu mai vrei sa fi fiscalizat.


Editat de Deceneus, 18 septembrie 2014 - 15:47 .


#27
DarkBendis

DarkBendis

    Membru de baza

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 6.055 mesaje

Postat 18 septembrie 2014 - 19:06

Glasgow calling [:)] [flo2]

 

Ce le-a venit scotienilor sa vrea sa iasa din UK? O parte din populatia ei (cam jumatate, daca e sa crezi sondajele, mai mult, daca e sa crezi sondajele neoficiale) doresc pur si simplu ca deciziile ce tin de Scotia sa fie luate de scotieni, de cei care locuiesc si lucreaza in Scotia, nu la Westminster. Mai ales ca de o buna bucata de vreme guvernul de la Londra a cam pierdut din vedere interesele oamenilor obisnuiti si isi vad de interesele proprii. Scotia a fost stat independent pana acum 300 de ani - si multi scotieni doresc sa redevina independenti, complet deatarnati.

 

Scotia are intr-adevar o situatie mai deosebita in cadrul UK. Guvernul ales de scotieni, guvernul de la Edinburgh are autonomie sa "scoata" legi si sa se ocupe de majoritatea domeniilor, mai putin: taxe, impozite fiscalitate, asistenta sociala, relatii externe si armata. Scotia primeste propriul ei buget si-si administreaza singura sistemul sanitar, educatia, administratia locala, politia. Dar multor scotieni nu le mai convine ca, de exemplu, banii obtinuti in urma exploatarii petrolului din Marea Nordului sa fie trimisi la Londra  - care aloca o parte doar inapoi Scotiei  - si sa fie cheltuiti pe proiecte care nu sunt dorite decat de "elita", in razboaie ilegale, in armament. Ca e vorba de armament... Ministerul apararii pastreaza armamentul nuclear al UK in Scotia, nu departe de Glasgow, la Faslane. Submarinele nucleare sunt tinute in Estuarul Clyde. Multi scotieni nu le vor - nu mai vor armament nuclear in tara lor. Scotia independenta va insemna mutatul lor din tara. De asemenea, se pare ca sunt zacaminte mari de petrol pe coasta de vest - dar , din motive militare, s-au abandonat rapid investigatiile si forarile.

 

Scotia e pro-EU, o tara prietenoasa, deschisa imigrarii, pe cand in Sud se ridica din ce in ce mai sus UKIP, ultranationalistii, care doresc sa scoata UK din EU, si se opun imigrarii. Se pare ca in 2 ani va fi un referendum care va decide daca UK va ramane in EU - si sunt foarte mari sanse sa iasa ca nu se mai doreste. Scotia se teme mult de o coalitie Tories-UKIP... si se pare ca UKIP va intra la guvernare.

 

In anii 70 s-a mai incercat un referendum, dar atunci lumea a crezut guvernul conservator care a promis o gramada de facilitati Scotiei - care nu s-au intamplat. Acum David Cameron le-a promis din nou, in ultima saptamana inainte de alegeri, cand Westminster s-a panicat (erau sondaje care aratau ca YES au cam 51%). Teama mi-e ca nu il crede nimeni...Initial Alex Salmond, First Minister (primul ministru al Scotiei) propusese ca referendumul sa aiba 3 variante de raspuns: da, nu si "devo max", adica o marire a autonomiei Scotiei in cadrul UK. Cameron a zis nu la "Devo-max"...ca saptamana trecuta sa promita orice Scotiei, numai sa nu plece din Uniune. Problema e ca propriul lui partid, the Tories, care sunt detestati tare in Scotia, se opun direct ca Scotia sa primeasca "puteri" noi asa ca si devo-max-ul asta oferit de Cameron de fapt nu ar fi posibil. Grele..

 

Sondajele de opinie arata o lupta stransa... ultimele 48% YES, 52% NO, fara sa fie numarati cei 10% de nehotarati. Inca nu se stie ce va fi... vom afla maine dimineata  [flo2]  [flo2] 



#28
DarkBendis

DarkBendis

    Membru de baza

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 6.055 mesaje

Postat 18 septembrie 2014 - 19:12

Cine poate vota in referendum: toti rezidentii Scotiei. Asta inseamna ca orice persoana rezidenta in Scotia, indiferent de nationalitate, si este inscris pe "electoral roll" - si orice persoana poate dovedi ca are domiciliul legal in Scotia se poate inscrie sa voteze. Scotienii cu domiciliul in afara Scotiei nu pot vota. De exemplu socru-meu  - cu domiciliul in Londra, soacra-mea - cu domiciliul in Franta. Dar prietenul meu Pete, englez care locuieste si lucreaza in Glasgow de 12 ani poate vota (si culmea ca a votat Yes). Scotia considera ca decizia daca Scotia sa mearga mai departe ca stat independent sau sa ramana in cadrul UK trebuie luata de oamenii care locuiesc si lucreaza in Scotia, nu de altcineva. Ca noutate, tinerii de 16 si 17 ani au si ei drept de vot in Referendum.



#29
ab5174

ab5174

    Membru senior

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunct
  • 4.395 mesaje

Postat 18 septembrie 2014 - 19:42

- Pai in primul rind li se retrage pasaportul britanic, deci vor fii o groza de tari care le vor cere viza. - plus cheltuialea de pasapoarte

- carnete de conducere noi

- trebuie sa schimbe toate numerele de inmatriculare la masini 

- moneda noua - automat inflatie (ca doar nu ii lasa sa foloseassca bine mersi £) - adiica nu pastreaza numai ce le convine

-trebuie sa adere la EU - banuiesc ca nu se face peste noapte - deci poate nu au drept de munca in EU

- sistem de sanatate nou deci nu mai dau banii NHS-ul

Poate chiar si viza sa munceasa in Wales si Anglia......

 

 

Eu cred ca au fost foarte nesiguri de vot de au lasat ssa voteze de la 16 ani.

Eu sint tare curioasa de vot.



#30
DarkBendis

DarkBendis

    Membru de baza

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 6.055 mesaje

Postat 18 septembrie 2014 - 19:47

Nu se va retrage nici un pasaport britanic. Daca Scotia devine independenta, initial toata lumea va avea cetatenia pe care o are acum, apoi cine va dori va cere cetatenie scotiana. Se va accepta dubla cetatenie. Singura problema va fi cu copiii nascuti in Scotia dupa independenta (care va fi in 2016, daca va iesi "yes"), in cazul lor parintii vor alege daca copiii vor avea cetatenie scotiana, sau vor aplica pentru copii pentru cetatenie britanica (sau alta).




Panic Questions

  • Scădere in greutate

    SaraMaria26
    - Ieri, 19:00

  • Fată sau băiat

    Nataliaracila
    - apr 06 2024 20:17

  • MiÈ™cările bebeluÈ™ului

    catalinabd
    - apr 04 2024 05:53

  • inchidere cont

    Anamaria Pandele
    - apr 02 2024 19:23

  • Anamaria Pandele
    - apr 02 2024 18:13

Last Blogs

  • Plimbarica

    Andreeaflore1991
    - Astăzi, 10:10

  • ImportanÈ›a medicului pediatru 👩🏻‍⚕️

    BiancaDragnea
    - Astăzi, 09:57

  • Geanta bebelusului

    LarisaG89
    - Ieri, 22:32

  • Cezariana È™i recuperarea

    AnaDemsa
    - Ieri, 12:03

  • Friiig

    Andreeaflore1991
    - Ieri, 10:16

Ultimele aprecieri

  • andacosPoza lui %s

    andacos
    ii multumeste lui

    szivarvany
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • monicaboPoza lui %s

    monicabo
    ii multumeste lui

    szivarvany
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • ElkiaPoza lui %s

    Elkia
    ii multumeste lui

    Laura25
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • OtiliavPoza lui %s

    Otiliav
    ii multumeste lui

    Laura25
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • ElkiaPoza lui %s

    Elkia
    ii multumeste lui

    ioana
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • - TOP 50 reputatii -