Sari la conținut

Sari la conținut


- - - - -

e normal sa ma oblige invatatoarea sa raspund la aceasta fisa-declarate?


29 raspunsuri la acest subiect

#21
viviana

viviana

    Membru VIP

  • Moderators
  • 26.324 mesaje

Postat 18 septembrie 2014 - 08:28

Mie nu mi se pare nimic anormal, desi nu-mi amintesc sa fi declarat altceva decat numele parintilor si telefoanele. Daca insa mi s-ar cere, nu as avea nimic impotriva, pentru ca nu sunt secrete si daca nu sunt secrete, le pot spune. Pur si simplu nu vad ce prejudiciu mi-ar aduce.

Totusi...de ce ziceti (cei care ziceti) ca-i discriminare cererea (prin chestionar) a acestor date?

Eu nu zic ca e discriminare. 

Parintii trebuie lasati sa declare ceea ce doresc ei, in termenii lor. Imixtiunea asta in viata unei familii in conditiile in care cel/cea care cere astfel de informatii "mai intime"  nu este supus secretului profesional nu este corecta.

 

Sunt cerute in acea fisa niste informatii pe care invatatoarea nu ar trebui sa le ceara decat daca observa un copil cu probleme. Vorbeste cu parintii, ii trimite la psiholog, incearca sa ajute in felul acesta,

 

Indiferent cat de corect este un cadru didactic mie mi se pare aproape imposibil sa nu dezvolte idei preconcepute (pozitive sau  negative) dupa ce citeste astfel de fise.

 

Ori un copil trebuie educat, evaluat dupa ceea ce poate el, dupa ceea ce reprezinta el ca individ, pentru ceea ce poate da el in societatea scolara si nu pentru ceea ce pot parintii, dupa  ratele la casa, sau numarul de copii intr-o camera, daca are birou sau scrie-n pat.

 

Copilul trebuie sa se prezinte in fata invatatorului ca o coala alba pe care el are misiunea sa astearna, sa indrume sa corecteze in mod egal pentru oricare dintre copiii lui indiferent din ce mediu provine.



#22
anya

anya

    Membru senior

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunct
  • 4.957 mesaje

Postat 18 septembrie 2014 - 08:38

Fisa va trebui sa o dai pentru ca va trebui ca la dosarul copilului sa se afle datele parintilor si numerele de contact.

Revenind la intrebarile neplacute/delicate raspunde strict la ce crezi ca vrei.

Spre exemplu religia am gasit-o pe formularul de preschimbare a cartii de identitate. Cum am considerat ca nu e treaba lor am tras pur si simplu o linie in campul respectiv. Poate ar fi cazul sa faci la fel - ca sa nu te trezesti cu cine stie ce chestii compleatate. Unde nu vrei sa raspunzi tragi o linie.

Annnna, daca parintele vrea sa retraga copilul de la ora de religie face o cerere si gata. Cunosc ortodocsi care au retras copiii (chiar de aici de pe forum), asta ca sa nu zic de altii cu alte pareri religioase. Deci rubrica religie nu are relevanta in contextul participarii la ora de religie.

Unul din copiii mei, desi are birou si mai avem inca unul in casa, prefera sa faca majoritatea lectiilor la masuta de cafea din sufragerie. Daca eu scriu ca are birou cu ce o incalzeste pe doamna?



#23
Rufus

Rufus

    Membru VIP

  • Moderators
  • 15.555 mesaje

Postat 18 septembrie 2014 - 08:43

Rufus incerc sa evit niste catalogari aiurea. De exemplu fetele mele nu au camere separate, si nici nu simt nevoia. De ce ar fi asta un subiect de barfa la scoala? si de ce ar mai si trebui justificat intr-un chestionar-declaratie? Pe cine ajuta informatia asta? Oare daca ai camera separata ai si garantia unui copil studios? Nu cred.

 

Si daca stai cu chirie sau platesti o rata la banca nu aceasi suma de bani iti iese din buzunar? cu ce ajuta informatia asta? 

 

Eu cred ca va faceti prea multe probleme. Spun asta pentru ca am ceva ani de scoala (ca parinte) in spate. Desi in ce spune Andra recunosc cazuri de-a lungul timpului, inclin sa cred ca nu au importanta, in general vorbind. Eu si veniturile le-as declara, doar sa nu fie vreun criteriu de impartire in anumite clase. Anul trecut, la Ana, n-am avut nici o jena sa spun clar si raspicat ca eu, in afara de caietele alea speciale, nu am bani sa platesc nimic, ca n-am servici. Nu am observat vreun impact negativ asupra copilului meu. As zice ca a fost invers.

Eu cred sincer ca exista o diferenta mare intre chestionarul din anii scolii mele, unde intrebarile despre meseriile parintilor erau cu intentie clara, sa vada doamna cum poate un parinte sa mai ajute scoala, clasa (nu ma refer deloc la "doamnele" care vanau parinti potenti pentru cadouri sau alte avantaje, atunci la fel ca si acum) si intrebarile din chestionarele actuale. Invatamantul in ziua de azi incearca sa functioneze (la nivel de cadre didactice) profesionist, dupa norme elaborate si predate in universitati, astazi un invatator sau educator termina o facultate, nu are doar liceul pedagogic. Ma uit la Ioana, fata cea mare, care va fi invatatoare, ma uit ce invata la facultate, ma uit la invatatoarea Anei, studiata si specializata, metodele difera net de cele de pe vremea mea. Pentru ele poate conta clar sa stie daca elevul isi face temele in bucatarie, intr-o camera cu restul familiei sau in camera proprie, poate actiona in ajutorarea copilului respectiv, daca acesta intampina probleme.

De ce m-ar deranja sa spun asta?

Inteleg ca de frica sa nu-l ia peste picior ceilalti copii?

Pai o sa vedeti, cei ce n-au vazut deja, ca vor exista mereu unii care sa ia peste picior pe altii, de la scoala si pana la facultate. Parerea mea este ca nu puteti fi peste tot si nu puteti interveni oricand sa protejati copilul de asa ceva, mai ales ca nu exista motive reale.

Recunosc ca tendintele astea exista, dar asta nu este normalul, iar daca nu este normal, nu are rost sa-l subliniem noi in plus.

Va rog sa considerati cele scrise ca o parere personala si sa procedati cum credeti de cuviinta.



#24
paulinio

paulinio

    Membru junior

  • Membri
  • PunctPunctPunct
  • 964 mesaje

Postat 18 septembrie 2014 - 10:15

DEstul de detaliata fisa-declaratie...

Raspunzi la ce crezi tu ca e ok. E mai bine decat sa nu o dai deloc.

 

Noi am avut ieri sedinta cu parintii si nu ne-a cerut decat sa completam datele clasice: nume, prenume, profesii, locul de munca si telefoane. Locul de munca nu l-am completat pentru ca nu mi s-a parut relevant si nici nu ma incapea in spatiul acela f mic din tabel.

Ne-a intrebat verbal la modul general despre religie.... intreaba doamna daca avem si alte religii decat ortodocsi pentru a duce copii in alta clasa.



#25
viviana

viviana

    Membru VIP

  • Moderators
  • 26.324 mesaje

Postat 23 septembrie 2014 - 14:21

Uite ca azi a venit si randul fetei mele sa raspunda la astfel de intrebari considerate de mine aiuritoare.

Nu stiu exact ce intrebari contine fisa. Fii-mea m-a sunat ca nu stie cum sa raspunda la niste intrebari:

- care este situatia familiala - fara reper -  daca se refera la situatie materiala sau civila

- anturajul ?!?! (i-am zis sa scrie ca are 3 prieteni la Jilava si mi-a inchis telefonul)

 

Ah, au mai fost intrebari referitoare la frati. Pentru fratii mai mari:

- ce studii urmeaza/au urmat

- unde lucreaza,

pentru fratii mai mici:  unde invata si in ce  clasa sunt.



#26
mariana_flo

mariana_flo

    Membru junior

  • Membri
  • PunctPunctPunct
  • 1.137 mesaje

Postat 24 septembrie 2014 - 19:49


 

- anturajul ?!?! (i-am zis sa scrie ca are 3 prieteni la Jilava si mi-a inchis telefonul)

 

[:-)))]  [:-)))]  [:-)))]  [:-)))]  [:-)))]  [:-)))]  [:-)))] foarte tare raspunsul.



#27
MMVC

MMVC

    Nou venit

  • Membri
  • Punct
  • 27 mesaje

Postat 28 martie 2015 - 10:31

Nu este normal sa fii obligat sa completezi aceasta fisa - declaratie.  Am primit si eu la scoala o declaratie de acest fel, e drept nu atat de amanuntita. Am completat numai ce am dorit sa copletez.

De exemplu, nu mi se pare normal sa completez la ocupatia si studiile parintilor pentru ca nu intereseaza scoala ce studii am eu si unde lucrez. Se fac oare diferente intre copii daca eu sunt ciobanita la mioare, iar alt parinte este deputat? Cred ca da. Si, mai mult sa completez veniturile, cum am auzit mai sus, mi se pare un abuz. Probabil vor sa aibe in scoala numai parinti care au venituri mari  si care sa poata contribui cat mai mult in procesul de invatamant (de aceea intreaba si ce studii am sau unde lucrez, pentru ca isi pot da seama cam ce venituri am).

In legatura cu atmosfera din familie, intr-adevar influenteaza copilul, dar nu cred ca cineva va spune ca are dezacorduri puternice in familie sau ca familia este pe cale de destramare.

Daca locuinta este proprietate sau chirie nu intereseaza scoala. (asta tine tot de situatia financiara a familiei)

In legatura cu copilul nu cred ca este vreun parinte care sa scrie ca fiul sau fiica lui este rasfatat/rasfatata sau obraznic sau care este atitudinea copilului fata de parinte: retras, temator?

 

Cred ca in toate scolile se completeaza astfel de declaratii pentru ca scoala are nevoie de fapt de informatii despre parinti si situatia lor financiara. Portarul de la scoala unde am copiii mi-a spus intr-o zi, referitor la un copil, ca nu are voie sa-i spuna nimic sau sa-l certe pentru ca este baiatul unui deputat. Oare de ce? Nu toti copiii trebuie tratati identic? Daca este copilul unui deputat are mai multe drepturi fata de altii? Se pare ca da.

 

http://omul-revoltat.blogspot.ro



#28
catrinik

catrinik

    Membru matur

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunct
  • 1.928 mesaje

Postat 28 martie 2015 - 11:19

Eu nu inteleg de ce pe fisele astea simple trebuie completata ocupatia parintilor.

Sau locul de munca.

Pe linga lucruri de bun simt: adresa, nr de tel, CNP ...etc ...



#29
DarkBendis

DarkBendis

    Membru de baza

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 6.055 mesaje

Postat 28 martie 2015 - 17:22

Aici se cer completate urmatoarele: nume, prenume, adresa, numere de contact, daca mai are frati sau surori sau e copil unic, numele parintilor/tutorilor si adresele lor, daca sunt diferite, si numele inca a 2 persoane care pot fi contactate in caz de urgenta. De asemenea, informatii daca copilul are alergii sau probleme medicale, si se cere dat consimtamantul ca sa se poata oferi copilului primul ajutor in caz de urgente inainte de a fi contactat parintele. Este si rubrica "religie" dar ai optiunea inclusiv sa spui "undisclosed". Pe formulare separate se cere consimtamantul si se prezinta regulile pentru folosirea calculatorului. Pentru orice achizitionare de... orice ar fi se cere consimtamantul individual, pentru orice iesire se cere consimtamant separat - ca poate sunt de acord sa fie dus copilul la muzeu saptamana asta, dar nu sunt de acord sa il duca in parc saptamana viitoare.

 

In legatura cu ocupatia, pregatirea si veniturile parintilor nu se intreaba nimic. Ce treaba au ce job am eu? Sau sunt obligata sa ii anunt si cand il schimb? Sau ce venituri am? Ca oricum, de cheltuieli nu ma intreaba, poate am venituri mari dar si datorii mari, sau platesc rata la Jaguar si vila, sau cheltui o gramada de bani la cazino? Sau dimpotriva, nu am salariu mare, dar nu am nici datorii, sunt chibzuita si la sfarsitul lunii chiar raman cu destul in buzunar. Sau sunt obligata sa trimit extras din cont, sa vada si pe ce imi cheltui veniturile alea mari sau mici? Si daca stau in chirie sau nu, ce semnificatie are asta? Si cate camere, unde isi face temele copilul? Unde vrea, dom'ne, uneori la childminder, uneori acasa la biroul lui tati, uneori pe canape etc. Cu ce te ajuta sa stii "din start"? Sau daca are camera lui? Are, da' de fapt sor-sa  de 1 an si ceva l-a mazilit de acolo, insista sa doarma la el in pat, 5 nopti din 7 doarme pe canapeaua din sufragerie (spre marea lui fericire). Asta cand nu vine cu noi in pat, poftim. Unde si ce si cu cine mananca nu trebuie raportat pe formular? Sorry, deja se sare peste cal, asta e parerea mea.



#30
DarkBendis

DarkBendis

    Membru de baza

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 6.055 mesaje

Postat 28 martie 2015 - 17:33

A, mi-am adus aminte. Separat era un formular pe care eram rugati sa trecem ce ii place si ce pasiuni are copilul nostru, care sunt activitatile, jucariile favorite, daca e dreptaci sau stangaci, si daca credem ca are nevoie de ajutor/sustinere in vreo anumita chestiune sau domeniu.




Panic Questions

  • miha444
    - mar 22 2024 16:22

  • Analizele au arătat o deteriorare a stării ficatului. Ce să fac?

    MaryJane999
    - mar 21 2024 12:16

  • Progesteron

    Flor_i
    - mar 18 2024 13:02

  • Cat mănâncă bebe la 2 luni

    mada204
    - mar 08 2024 16:24

  • PoÈ›i naÈ™te mai devreme de termen?

    Ezraa
    - mar 08 2024 06:39

Last Blogs

  • Vitamine preconceptie si in sarcina

    Deutzuk
    - Astăzi, 14:03

  • Pregătindu-ne pentru sosirea micuÈ›ului

    AdrianaBlo
    - Astăzi, 13:30

  • Morfologie 2

    Erika91
    - Astăzi, 12:04

  • Locul de muncă È™i sarcina

    Ioone
    - Ieri, 23:41

  • Kinetoterapie

    Vasilescu Georgeta
    - Ieri, 23:32

Ultimele aprecieri

  • andacosPoza lui %s

    andacos
    ii multumeste lui

    szivarvany
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • monicaboPoza lui %s

    monicabo
    ii multumeste lui

    szivarvany
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • ElkiaPoza lui %s

    Elkia
    ii multumeste lui

    Laura25
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • OtiliavPoza lui %s

    Otiliav
    ii multumeste lui

    Laura25
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • ElkiaPoza lui %s

    Elkia
    ii multumeste lui

    ioana
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • - TOP 50 reputatii -