Sari la conținut

Sari la conținut


- - - - -

e normal sa ma oblige invatatoarea sa raspund la aceasta fisa-declarate?


29 raspunsuri la acest subiect

#11
Mik

Mik

    Membru de baza

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 6.241 mesaje

Postat 17 septembrie 2014 - 09:33

Si in Franta semnam si facem fise in fiecare an, nu va explic bucuria ca am trei. [:)]

 

Insa :

- fisele au intrebari care nu sunt de competenta invatoarei : "atmosfera din casa", copil rasfatat /....", "lagaturi afective.."

- o unica fisa cu toate informatiile e ciudat tare : in afara de invatatoare cine le citeste si cu ce drept ar face-o

- sa nu mi se spuna ca asta e fisa tip, ca eu nu cred, invatatoarea semneaza in josul paginii

 

Mi s-ar parea mai corect :

* informatii generale - mama, tata adresa, telefon si portabil, email, adresa de acasa, politza de asigurare, scoala frecventata anul trecut

* Alta fisa cu partea medicala : alergii, tratament permament de luat, adresa medicului de famile, semnatura pentru operat sau dus la spital in caz de urgenta

* Fisa semnata si detaliata pentru materialele extra (sau o fisa pentru fiecare tip de material) : carti, caiete, materiale speciale

* Fisa de la organizatia de parinti pe scoala (daca exista) facuta de organizatia de parinti

 

In Franta, in clase foile generale sunt aceleasi pentru toata scoala si cind invatatorii/profesorii solicita cite ceva (bilet la teatru, o iesire) fiecare invatator face fisa lui care e transmisa la parinti si intoarsa semnata.



#12
geniest

geniest

    Membru matur

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunct
  • 1.561 mesaje

Postat 17 septembrie 2014 - 12:33

La fiecare inceput de an scolar am completat o astfel de fisa, la care am atasat copie dupa certificatul de nastere al copilului. Chiar si la gradinita completam asa ceva.

Fisele noastre cereau informatii personale gen nume/prenume mama/tata; locul de munca/nr telefon mama/tata; cati copii avem ?; daca copilul a avut probleme de sanatate deosebite;cine se ocupa cel mai mult de copil; daca exista probleme deosebite ale familiei; alte mentiuni (de orice fel). 



#13
BlackCat4evR

BlackCat4evR

    Membru senior

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunct
  • 4.952 mesaje

Postat 17 septembrie 2014 - 12:38

De obligat nu se poate pune problema...

 

Dar, in functie de felul in care se vor intrebuinta raspunsurile primite, chestionarul acela este o chestie utila, sau de-a dreptul daunatoare.

In primul rand, in scoala apare o amestecare a copiilor proveniti din cele mai variate medii. Este important ca invatatorul sa cunoasca trecutul copilului, sa cunoasca mediul in care traieste in prezent, in asa fel incat sa-si adapteze prestatia fiecarui elev in parte. Din punctul acesta de vedere, mi se par utile demersurile dumneaei de a afla cat mai multe detalii despre elevii ei.

Iar chestia cu religia e importanta in masura in care trebuie sa stii daca spui unui copil niste lucruri care se bat cap in cap cu ceea ce i se spune in familie, moment in care apar pierderi de credibilitate pentru una sau alta din parti...

Pe de alta parte, este clar ca daca stii in ce mediu traieste un copil, daca are multi frati, daca are camera sau numai coltisorul lui pentru lectii, sau nu-l are nici pa acela, poti face niste lucruri la scoala, poti incuraja socializarea pentru copii singuri la parinti, sugerand activitati de grup, proiecte de grup, etc., in timp ce, pentru copii care au dificultati in a-si asigura o anumita intimitate acasa poti sa sugerezi o jumatate de ora dupa program in care sa te ocupi numai de el (fabulez, nu?)

Conteaza sa stii si componenta familiei, pentru ca un copil care creste in absenta parintilor (fie plecati din tara, fie decedati, fie insuficient de prezenti in viata copilului) poate beneficia de o atentie care sa atenueze sentimentele de lipsa pe care copilul le-ar simti, si sa atenueze eventualele probleme.

 

Asa ca, daca invatatoarea e onesta, acest formular poate indica un interes al dansei pentru bunastarea elevilor ei. Dar poate sunt doar naiva...

 

Eu as fi lungit partea in care parintele isi descrie copilul, pentru ca de acolo mi-as fi dat seama de foarte multe lucruri... 



#14
annnna35

annnna35

    Membru junior

  • Membri
  • PunctPunctPunct
  • 631 mesaje

Postat 17 septembrie 2014 - 13:38

Va rog sa nu exagerati... Va scriu din celalalt punct de vedere, al cadrului didactic care concepe si ofera parintilor un astfel de chestionar la inceput de serie. Nu m-am gandit, sincer, niciodata, ca intrebarile pe care le pun pot suscita atatea suspiciuni.

 

Eu, personal, elaborez chestionarele de acest gen nu pentru a discrimina copilul. Nu va conta (in sensul negativ) pt mine daca elevul respectiv are, bietul, un parinte decedat sau plecat la munca in strainatate, sau daca locuieste cu ceilalti membri ai familiei intr-o camaruta... Conteaza, insa, aceste informatii, pentru a sti cum sa abordez diverse situatii cu copilul respectiv, pentru a-l cunoaste mai bine.

 

Nu voi reusi (chiar daca poate nu credeti) nici macar pe parcursul a 4-5 ani de zile sa ma intalnesc, individual, cu fiecare dintre parinti si - mai ales- sa adun toate aceste informatii din aceste intalniri. Si asta nu pentru ca nu organizez consultatii cu parintii, ci pentru ca acestia se prezinta la aceste intalniri cam...rar, unii deloc.

 

Ma intereseaza ce religie are copilul numai cu scop informativ, pentru a sti daca face ora de religie ortodoxa. NU am discriminat niciodata un elev pe niciun criteriu (religie, etnie, probleme de sanatate etc.)

 

A, si bineinteles ca nimeni nu e obligat sa completeze toate datele. E neaparat nevoie de cateva, pentru completarea catalogului: nume, prenume elev, parinti, data/locul nasterii, adresa, nr. telefon, ocupatii parinti.

 

In incheiere, va rog doar, asa cum ii rog pe parintii de la clasele mele, la inceput de serie, sa acordati invatatoarelor prezumtia de nevinovatie, sa zic asa, acordati-le increderea dvs., macar pana la proba contrarie. Nu cred ca sunt multi care sa n-o merite!

 

Succes copilasilor dvs. la scoala!



#15
viviana

viviana

    Membru VIP

  • Moderators
  • 26.324 mesaje

Postat 17 septembrie 2014 - 14:48

Sunt  niste intrebari care nu-si au locul. Cele privitoare la studiile parintilor si religia parintilor categoric nu au ce cauta acolo. Este de ajuns intrebarea cu profesia si religia copilului.

 

Daca invatatorul doreste sa stie nr. copiilor cu venituri mici din clasa pentru a-i ajuta trebuie sa puna doar o unica intrebare - sunt conditiile dvs. materiale precare? da sau nu.

 

Intrebarea "cum este copilul dvs, in relatie cu alti copii" este inutila si poate indruma invatatorul pe o cale gresita. Copilul se comporta diferit cand nu se mai afla sub supravegherea parintelui.

 

Apropo de fisa psihopedagocica a copilului - credeam ca obligatia invatatorului este aceea de a alcatui aceasta fisa pe baza observatiilor personale. El este SINGURUL care observa comportamentul copilul in afara mediului familial si nu este normal sa se bazeze pe ceea ce spun parintii.

 

Slava domnului ca nu mi s-a cerut niciodata la scoala asa ceva. In afara de numarul de telefon, locul de munca, profesia si numarul de la serviciu nu mi s-a cerut nimic.

Am primit fisa psihopedagogica a copilului si chiar foarte bine facuta.

 

O singura data mi s-a cerut nivelul de venit al familiei. Raspunsul a fost pe masura cerintei.

 

Indiferent de motive cererea completarii unei asemenea fise, atat de inutil detailate nu este etica.



#16
Rufus

Rufus

    Membru VIP

  • Moderators
  • 15.555 mesaje

Postat 17 septembrie 2014 - 14:59

Mie nu mi se pare nimic anormal, desi nu-mi amintesc sa fi declarat altceva decat numele parintilor si telefoanele. Daca insa mi s-ar cere, nu as avea nimic impotriva, pentru ca nu sunt secrete si daca nu sunt secrete, le pot spune. Pur si simplu nu vad ce prejudiciu mi-ar aduce.

Totusi...de ce ziceti (cei care ziceti) ca-i discriminare cererea (prin chestionar) a acestor date?



#17
mariana_flo

mariana_flo

    Membru junior

  • Membri
  • PunctPunctPunct
  • 1.137 mesaje

Postat 17 septembrie 2014 - 17:40

Citesc, inteleg ca nu sunt eu deplasata cand imi suna aiurea chestionarul, si totusi nu ma pot hotari cum sa actionez. Deja cand am intrbat la cine ajung informatiile si cum vor fi ele gestionate d-na invatatoare s-a cam suparat. La un moment dat chiar a intrebat la modul general dar uitandu-se fix la mine daca vrem sa mutam copilul in clasa vecina. Sunt doua clase zero in scoala. 

Nu cred ca exista vre-un parinte care sa declare in scris ca are copil obraznic, sau ca acasa se cearta cu sotul/sotia.

Pentru moment am ales sa nu completez chestionarul. Daca mi se va cere neaparat, voi completa doar datele de contact si voi atasa evaluarea psihologica primita de la gradinita. Macar aceea este facuta de un profesionist dupa supravegherea pe tot parcursul gradinitei.



#18
ralualexandrei

ralualexandrei

    Membru senior

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunct
  • 3.333 mesaje

Postat 17 septembrie 2014 - 17:43

Totusi...de ce ziceti (cei care ziceti) ca-i discriminare cererea (prin chestionar) a acestor date?

 

Pentru ca am observat aceasta discriminare de-a lungul celor 12 ani de scoala pe care i-am parcurs ca parinte,nu in ce-i priveste pe copiii mei ,dar am vazut destul de multe cazuri de genul asta.

Acum 12 ani mi s-a cerut sa-mi declar la inscrierea la scoala veniturile mele si ale sotului doar ca sa stie daca ne inscrie copilul la A,B sau C.Am refuzat sa declar asa ceva si am mentionat pe spatele cererii ca nu doresc sub nici o forma ca al meu copil sa fie inscris la A unde notele se acordau in functie de situatia financiara si gradul de contributie al parintelui.

Sunt constienta ca nu toate cadrele didactice urmaresc asa ceva ,mai ales ca am prietene foarte bune care fac parte din aceasta breasla si care sunt oameni de nota10+ ,insa si eu as fi fost suspicioasa la un asemenea set de intrebari.

Asta una la mana,doi:

Daca in colectivul clasei ,ma refer atat la parinti cat si la copii,transpira vreuna din informatiile "delicate" din chestionar ,nici nu vreau sa fiu in pielea copilului subiect,deoarece astazi am avut o discutie cu fii-mea pe tema discriminarilor si m-am cutremurat cat de rautaciosi pot fi parintii si cum odraslele lor copiaza acelasi comportament.

 



#19
mariana_flo

mariana_flo

    Membru junior

  • Membri
  • PunctPunctPunct
  • 1.137 mesaje

Postat 17 septembrie 2014 - 21:41

Rufus incerc sa evit niste catalogari aiurea. De exemplu fetele mele nu au camere separate, si nici nu simt nevoia. De ce ar fi asta un subiect de barfa la scoala? si de ce ar mai si trebui justificat intr-un chestionar-declaratie? Pe cine ajuta informatia asta? Oare daca ai camera separata ai si garantia unui copil studios? Nu cred.

 

Si daca stai cu chirie sau platesti o rata la banca nu aceasi suma de bani iti iese din buzunar? cu ce ajuta informatia asta? 



#20
Mik

Mik

    Membru de baza

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 6.241 mesaje

Postat 17 septembrie 2014 - 22:09

Annna, tu ai citit atent *tot* formularul ? si aia cu famile dezbinata si familie in curs de dezbinare ?

 

Apoi nu stiu cit de relevant e pentru invatatoare sa stie daca copilul isi face temele pe masa din bucatarie sau in sufragerie sau la el in camera. E absurd !

Nu spune nimeni ca tot formularul e complet gresit, ci ca unele intrebari nu-si au rostul si ca frizeaza indiscretia sau absurdul.

 

Si eu sunt cadru didactic, insa nu pot spune ca-mi adaptez cursul in functie de studenti daca-s din parinti de ingineri sau de mai bogati sau de modesti.

Daca mi se pare mie ca cineva are o problema, il convoc la mine in birou si il intreb direct sau, daca e absent sistematic, intreb discret colegii, in orice caz discut cu  responsabilul de grup (un profesor deci) sau cu responsabilii de invatamint. Nu am nici intr-un caz acces la informatii de tip salariul si profesia parintilor. Si nici nu ma intereseaza. Adiacent, stiu ca X2 e frate cu X1 care ne-a fost student acum 3 ani si atit. (in fine, mai vad cite doi de minutza pe bulevard venind in curs, da' asta e rar ca-s fete putine)




Panic Questions

  • SughiÈ› bebe in burtica

    Mihgaandrei
    - Ieri, 16:58

  • Secretie vaginală abundentă

    Mihgaandrei
    - Ieri, 16:57

  • Scădere in greutate

    SaraMaria26
    - apr 17 2024 19:00

  • Fată sau băiat

    Nataliaracila
    - apr 06 2024 20:17

  • MiÈ™cările bebeluÈ™ului

    catalinabd
    - apr 04 2024 05:53

Last Blogs

  • Tantrumuri bebe 1 si burtica care pune presiune

    Deutzuk
    - Ieri, 22:26

  • Sarcină

    Erika91
    - Ieri, 21:11

  • Cum am aflat că sunt însărcinată?

    Ana1298
    - Ieri, 18:14

  • Prin Italia cu bebe in burtica

    Pau26
    - Ieri, 14:55

  • Ma copleseste oboseala

    ZDenisa
    - Ieri, 14:42

Ultimele aprecieri

  • andacosPoza lui %s

    andacos
    ii multumeste lui

    szivarvany
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • monicaboPoza lui %s

    monicabo
    ii multumeste lui

    szivarvany
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • ElkiaPoza lui %s

    Elkia
    ii multumeste lui

    Laura25
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • OtiliavPoza lui %s

    Otiliav
    ii multumeste lui

    Laura25
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • ElkiaPoza lui %s

    Elkia
    ii multumeste lui

    ioana
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • - TOP 50 reputatii -