'neata pe la pranz!Pe repede inainte las cele 2 retete si fug ca pana duminica am musafiri.
Reteta saramura
Eu folosesc reteta asta la absolut toate muraturile si la ciuperci.Saramura 5L
Ingrediente:
-1/4 otet din vin(eu folosesc Topoloveni)
-3/4 apa
-1/2kg zahar
-5 linguri sare
-piper
-mustar si orice va doriti pt decor.
Saramura se da in clocot apoi se toarna peste legumele asezate in borcan.Se pune capacul si se baga la bain-marie :20 min castravetii,ciupercile ,etc si 25 min gogosarii.Oala pt bain-marie o pun din timp pe foc astfel incat sa fie pregatita cand infiletez borcanele.
si pt Michelle ,cea de cozonac:
Ingrediente pt 2 cozonaci (pt 4 dublezi cantitatile )dar eu zic sa incepi cu doi pana iti formezi mana.
-1kg faina Grania sau de la Lidl cea cu trei zerouri
-1/2 l lapte
-250gr zahar
-250 ml ulei(sa fie cald,eventual tinut langa aragaz)
-4 oua
-2 esente rom fiola Dr Oetker
-1 esenta vanilie fiola Dr Oetker
-30-40 gr cacao Dr Oetker
-250 gr nuca macinata dupa preferinte
-coaja de lamaie si/sau portocala
-60-70gr drojdie proaspata Butafolk (cea cu ambalaj galben)iei 2 cuburi dar pui doar unul si jumatate.
-70gr zahar pudra pt umplutura
-1 ou si putin lapte,mixate impreuna pt uns pe deasupra
-o lingura doua de miere pt final
Intr-un castron sau lighean cu marginile cat mai joase cerni faina pe care este de preferat sa o ai la temperatura camerei,apoi laptele il imparti in doua vase 3/4 din cantitate intr-un vas si adaugi in el tot zaharul,1/4 din cantitate in alt vas,incalzesti laptele din ambele vase exact cat suporta degetul,nu mai mult.Farami drojdia intr-un castron inalt si pui peste ea 3-4 linguri din laptele amestecat cu zahar,omogenizezi ,apoi adaugi 2 linguri de faina ,sa se faca ca o ciulama,presara la final putina faina deasupra ,acopera cu un servet si lasa la crescut intr-un loc ferit de curentii de aer.Lasi sa creasca 15 minute.
Intre timp in alt castron amesteca 2 oua intregi si 2 galbenusuri,albusurile aferente le dai deoparte intr-un castron sau craticioara metalica in care sa le poti bate ulterior cu mixerul.Pastreaza albusurile la rece pana vei avea nevoie de ele.
Ouale se bat cu un praf de sare ,o esenta de rom,una de vanilie si coaja de lamaie si/sau portocala.
Peste faina turnam maiaua(drojdia) cu amestecul de oua si laptele cu zahar,omogenizam,adaugam treptat laptele simplu pana cand toata coca este omogena fara sa devina cleioasa.Mie mi-a ramas cam 10%din lapte.
Incepem sa framantam si adaugam treptat uleiul ,cam cate 60ml la interval de 5 minute,coca trebuie sa se desprinda de pe lighean.
La doi cozonaci framantatul nu are cum sa dureze mai mult de 20 minute.
Coca va devenii elastica .
Acoperim si lasam la crescut 1h.
Cu 10 minute inainte de scurgerea timpului de crestere batem albusurile cu un praf de sare ,peste spuma punem cam 70 gr zahar pudra,mixam pana spuma devine batoasa si apoi adaugam fiola de esenta de rom ramasa si apoi in ploaie cacaoa,amestecam cu lingura de lemn acum ,facand miscari de sus in jos ca sa nu se lase spuma,in final punem nuca macinata si amestecam in acelasi mod.
Pregatim tavile de cozonac imbracandu-le cu hartie de copt.Incalzim cuptorul la 180grade.
Pe masa de lucru turnam putin ulei si ungem o suprafata mai mare.Luam din coca cam cat apucam cu o mana si ceva,intindem, pe masa unsa ,cu degetele o foaie cam de 10 cm latime si aproximativ de lungimea tavii de cozonac ,punem pe suprafata ei o lingura de umplutura si o intindem cat de cat ,rulam si dam deoparte,mai procedam asa inca o data si apoi impletim cele doua bucati,asezam in tava si ungem cu ou amestecat cu lapte,punem la crescut fara sa mai acoperim ,circa 30 minute.Pt al doilea cozonac,procedam la fel.
Dupa scurgerea celor 30 min ,bagam la cuptor pt 45 min.Incercam daca s-au copt folosind o scobitoare mai lunga,daca iese curata(fara aluat pe ea) ,e gata copt.Scoatem cozonacii cu hartie cu tot sa se racoreasca pe un tocator de lemn sau pe un gratar,ungem cu miere pe deasupra cat sunt inca fierbinti.
Apoi ii mancam cu pofta cand s-au racit
Atentie!!!
Inainte de a face cozonacii:
Bucataria trebuie sa fie bine incalzita,fara geamuri deschise sau fita-fita pe usa.