Sari la conținut

Sari la conținut


- - - - -

Slanina - noutati


70 raspunsuri la acest subiect

#41
Rufus

Rufus

    Membru VIP

  • Moderators
  • 15.555 mesaje

Postat 31 iulie 2014 - 15:28

Slanina, sau slana sau clisa din Ardeal e groasa de trei degete, cel putin, e alba ca spuma laptelui cand e proaspata, chiar daca e afumata. Normal ca e afumata...altfel cum?

Nu-i fiarta in nimic, doar sarata si afumata in podul casei pe indelete, alaturi de celelalte sunci si carnati.

Cum tine perfect tot anul, si nu in frigider, capata o culoare galbuie, o patina fireasca.

Gustul perfect il are la inceputul verii, cand incep sa iasa rosiile, ardeii, ardeii iuti si castavetii. Ca ceapa si usturoi sunt tot anul.

Tot atunci asprimea jinarsului s-a domolit, e numai bun de dat pe gat sa taie iuteala ardeiului si sa arda grasimea pura.

Taranul in Ardeal are in traista lui intotdeauna o bucata de slana, un codru de paine, un botz de branza si o glaja cu jinars. Si brisca cea de toate zilele.

Asa s-a nascut, asa va muri.

Eu apreciez si slaninile fierte in moare, lapte, marinate cu diverse combinatii...dar adevarul este ca slanina aia din Ardeal este unanim apreciata. Pentru ca-i gustoasa...rau.



#42
Alex@Sara

Alex@Sara

    Membru matur

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunct
  • 1.662 mesaje

Postat 31 iulie 2014 - 19:33

Eu am gasit o slana buna ,in hala noua de la Obor,slanina de Mangalita .Sunt niste  covasneni ,care au o multime de bunaciuni ,afumate natural .Au si salam de Mangalita si de mistret ,doar carne. Frasime ,condimente naturale si fum natural .

dar ca slana facuta de ai mei ,acasa la Reghin .....nu gasesc niciunde si nici nu mai am de unde sa imimiau de acolo.Tot am zis ca in perioada Craciunului,mergem acolo,luam un porc si il pregatim "ca la carte" , dar uite ca inca nu am reusit sa o si facem 



#43
marius

marius

    Membru VIP

  • Moderators
  • 25.083 mesaje

Postat 31 iulie 2014 - 20:41

Ca idee dupa Anul nou deci ianuarie - febr 2015 daca vreti va pot ajuta cu slanina de casa afumata (garantez calitatea) dar abia atunci ca se taie in nov-dec. dar trebuie sa stea la sarat si afumat. Insa e bine sa stiu dinainte ca sa discut sa retina cantitatile dorite ca trece repede... asta e... ce este bun nu prea sta mult timp...

Ca si principiu sunt table de slanina si se taie aproximativ la 1 kg / 1.5 kg dupa dorinta 



#44
papanash

papanash

    Membru de baza

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 6.197 mesaje

Postat 31 iulie 2014 - 21:19

Pofta mare!

Miniaturi atasate

  • DSC_2026.jpg


#45
michelle-usa

michelle-usa

    Membru VIP

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 19.697 mesaje

Postat 01 august 2014 - 00:33

nu stiu diff intre sunca si slanina. cred ca slanina e mai groasa.

 

sotul meu a facut sunca , din aia de 2 degete si  cu fisie subtiricca de carne.

a tinut-o vreo 2 sapt la sare...cu nu mai stiu  ce...apoi a afumat-o . un deliciu!

 

am facut si niste muschiuleti dar au iesit prea sarati.

 

greu, f greu am gasi tbucatile de suncca...la un mag de rusi.

 

aici daca cer grasime la magazinul obisnuit , se uita la mine ciudat de parca as cere sfoara sa ma spinzur. habar nu au iei. si nici nu incerc sa le explic de sunca...

in general le mai zic ca vreau sa completez cu grasime  sa fac cirnati.



#46
michelle-usa

michelle-usa

    Membru VIP

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 19.697 mesaje

Postat 01 august 2014 - 00:35

Slanina, sau slana sau clisa din Ardeal e groasa de trei degete, cel putin, e alba ca spuma laptelui cand e proaspata, chiar daca e afumata. Normal ca e afumata...altfel cum?

Nu-i fiarta in nimic, doar sarata si afumata in podul casei pe indelete, alaturi de celelalte sunci si carnati.

Cum tine perfect tot anul, si nu in frigider, capata o culoare galbuie, o patina fireasca.

Gustul perfect il are la inceputul verii, cand incep sa iasa rosiile, ardeii, ardeii iuti si castavetii. Ca ceapa si usturoi sunt tot anul.

Tot atunci asprimea jinarsului s-a domolit, e numai bun de dat pe gat sa taie iuteala ardeiului si sa arda grasimea pura.

Taranul in Ardeal are in traista lui intotdeauna o bucata de slana, un codru de paine, un botz de branza si o glaja cu jinars. Si brisca cea de toate zilele.

Asa s-a nascut, asa va muri.

Eu apreciez si slaninile fierte in moare, lapte, marinate cu diverse combinatii...dar adevarul este ca slanina aia din Ardeal este unanim apreciata. Pentru ca-i gustoasa...rau.

 

ce sunt:

 glaja, jnars...si brisca?

 

si sotul a facut un fel de sunca dde aia impanata cu carne pe multe straturi...nu stiu cum ii zice...si a fiert-o cu ccondimente...un deliciu!



#47
michelle-usa

michelle-usa

    Membru VIP

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 19.697 mesaje

Postat 01 august 2014 - 00:57

la noi asa de scump e bacon! a ajuns la $8-9/lb (juma de kg)...si dupa ce-l mai si prajesti mai ramine nimicc.



#48
elyda

elyda

    Membru senior

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunct
  • 4.011 mesaje

Postat 01 august 2014 - 07:52

Glaja cu vinars = sticla cu vinars

Vinars = vin distilat si invechit care s-a tinut mult timp in butoi de stejar.

Mie mi-a placut vinarsul, desi coniacul (cu care seamana mult dar cica nu ar fi acelasi lucru) nu imi place.Vinarsul pe care l-am baut eu era putin mai dulce decat coniacul si parca nu asa de "prelucrat".

Brişca = briceag

#49
marius

marius

    Membru VIP

  • Moderators
  • 25.083 mesaje

Postat 01 august 2014 - 07:55

ce sunt:

 glaja, jnars...si brisca?

 

si sotul a facut un fel de sunca dde aia impanata cu carne pe multe straturi...nu stiu cum ii zice...si a fiert-o cu ccondimente...un deliciu!

Pentru multi ardeleni in zona rurala cand merg al munca isi pun de mancare slanina, ceapa branza sarata si palinca din care beau inainte de mancare un pahar mic cat un deget. Slanina, slana este ceea ce voi nu aveti pentru ca este specific zonei, glaja este o sticla mai mica, un pic rotunda in care pune palinca palinca fiind o bautura spirtoasa obtinuta doar din fructe (in general din prune bistrite) prin fierbere si distilare care este aspra in sesnul care are o concentratie de alcool mare 50%-60%. Ginars este un tip de palinca ce a fost tratata cu zahar caramelizat atat cat sa-i dea o aroma specifica in afara de cea a fructului din care a fost facuta. Detz - este un pahar micut foarte micut specific in care intra doar o inghititura de lichid se foloseste la a bea o gura palinca inainte de a manca. De aici expresia a bea un detz., adica o gura de ... Este se pare un obicei sanatos pentru ca palinca este o bautura curata obtinuta 100% din fructe bio cum le ziceti voi (la noi doar asa cresc deci nu prea exista conceptul de a fi altfel decat cele din pomii din livada) si care gura de palinca stimuleaza pofta de mancare pentru ca se bea exact inainte de alua masa - practic cand te pui sa mananci.

Brsica este nelipsita - e defapt un briceag sau un cutit care are lama mobila ce se inchide in maner prin rotatie sau retractare si este folosita ori de cate ori este necesar. Fie la masa unde se taie painea , branza, slanina, rosiile fie la in orice moment al zilei cand ai nevoie sa tai ceva si ai acest cutit portabil la tine de care sa te folosesti.

Viata la tara este mai libera ca sa zic asa, esti tu si natura.... asa incat multe lucruri sunt specifice de la a manca produse din natura obtinute de tine direct  pana la a repara gradul sau a curata un mar tocmai cules din pom.... cu brisca  [:)]  ca sa-l dai copilului de 3 ani care se joaca in iarba la 3m de tine...



#50
anya

anya

    Membru senior

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunct
  • 4.957 mesaje

Postat 01 august 2014 - 09:26

In Ardeal slanina e grasimea cu sorici (cu sau fara dungulita de carne) afumata (uneori se mai fierbe cu usturoi sau se tine in diverse...). Sunca e carnea preparata in diverse moduri (afumata...etc)

In Regat (asa zic ardelenii zonei de sud) sunca se spune atat slaninei cat si suncii din acceptiunea ardeleneasca. Recunosc ca m-am mirat si eu la inceput, cand, lucrand intr-o fabrica imi ziceau muncitorii ca ei mananca multa sunca. Ma si gandeam: mama ce bani au astia de-si permit toata ziua sunca.. (eventual de Praga :) M-am lamurit pana la urma ca mancau amaratii slanina.




Panic Questions

  • SughiÈ› bebe in burtica

    Mihgaandrei
    - Ieri, 16:58

  • Secretie vaginală abundentă

    Mihgaandrei
    - Ieri, 16:57

  • Scădere in greutate

    SaraMaria26
    - apr 17 2024 19:00

  • Fată sau băiat

    Nataliaracila
    - apr 06 2024 20:17

  • MiÈ™cările bebeluÈ™ului

    catalinabd
    - apr 04 2024 05:53

Last Blogs

  • Bebe s-a intors deja, 28 saptamani

    marile11
    - Astăzi, 22:17

  • Dublu test pozitiv È™i nopÈ›i întregi nedormite!

    Ana1298
    - Astăzi, 17:26

  • Gata vacanta!

    Andreeaflore1991
    - Astăzi, 16:16

  • Minunea asteptata din burtica

    RoxiMada
    - Astăzi, 15:26

  • Nasterea prin cezariana

    AdrianaBlo
    - Astăzi, 10:27

Ultimele aprecieri

  • andacosPoza lui %s

    andacos
    ii multumeste lui

    szivarvany
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • monicaboPoza lui %s

    monicabo
    ii multumeste lui

    szivarvany
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • ElkiaPoza lui %s

    Elkia
    ii multumeste lui

    Laura25
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • OtiliavPoza lui %s

    Otiliav
    ii multumeste lui

    Laura25
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • ElkiaPoza lui %s

    Elkia
    ii multumeste lui

    ioana
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • - TOP 50 reputatii -