Eu am o aplicatie pe IPhone cu care scanez produsele in magazin si vad compoziia de zahar imediat: MyNetDiary. Initial o foloseam sa-mi numar caloriile mele dar nu m-am tinut de ea. In schimb o folosesc acum sa vad rapid compozitia unui produs.
Care crezi ca sunt alimentele cu cel mai mare aport de zahar in alimentatia copilului tau?
#11
Postat 09 iulie 2014 - 11:10
#12
Postat 09 iulie 2014 - 11:12
zaharul este foarte daunator pentru organismul copilului si de aceea sfatuiesc toate mamicile sa incerce sa inlocuiasca zaharul cu miere, sirop de arțar, sirop de stevia sau nectarul de agave.
A mai fost o discutie pe aici despre zahar si se pare ca mierea sau alti inlocuitori tot zahar inseamna. Da, un zahar mai "sanatos" dar tot zahar...
#13
Postat 11 iulie 2014 - 07:41
Mesajul la care face referire Davida este aici:
http://comunitate.de...-noastre/page-2
Acest emsaj are si un tmic quiz interesant care o sa va surprinda daca il faceti (raspunsurile la quiz este mai tarziu in mesaj)
#14
Postat 11 iulie 2014 - 08:00
#15
Postat 11 iulie 2014 - 08:06
Deci ideea este ca zaharul il asimilam din multe alimente, inclusiv din fructe si legume. De aceea este importanta cantitatea totala de zahar pe care o mancam zilnic.
Din cate stiu, o cantitate de 15g de zahar pe zi este suficienta pentru un om normal. Din pacate datorita alimentatiei, uneori depasim chiar 100g pe zi. Iar pentru copii depasirea normei in mod regulat = obezitate = probleme mari mai tarziu!
#16
Postat 11 iulie 2014 - 08:27
Nu cred ca poti compara zaharul rafinat cu zaharul asimilat din fructe.
#17
Postat 11 iulie 2014 - 08:50
Nu cred ca poti compara zaharul rafinat cu zaharul asimilat din fructe.
Ai perfecta dreptate. Este o comparatie exagerata dar care poate sa fie un "wake-up call" pentru cei care citesc aest mesaj cu privire la zahar.
Eu personal am redus mult zaharul din alimentatie de jumatate de an si am slabit si ma simt mult mai bine.
In plus stam cu gura pe baiatul nostru sa fie atent la zahar si la ce mananca in general. Cred ca este important ca el sa inteleaga ce este alimentatia sanatoasa. Ieri am fost la mall si si-a cumparat un muffin de la Starbucks. Dupa ce l-a mancat, la vreo 20 de minute a spus ca ii pare rau ca a bagat in el atata zahar si ca mai bine nu si-l cumpara.
#18
Postat 11 iulie 2014 - 12:23
As vrea si eu in cate mii de ani transforma cineva o banana , o nectarina sau oricare alt fruct in zahar.
E pura ignoranta sa asemeni zaharul natural dintr-un fruct cu zaharul obtinul industrial .Chiar daca au aceiasi compozitie chimica , sa spunem , corpul uman nu le trateaza in acelasi fel
Mai dadeam odata exemplu cu apa , care are formula chimica H2O .Un pahar de apa dintr-un izvor este potabil dar apa din mare , lacuri , rauri , nu . Si doar e acelasi compound.
Asa si zaharul . Cu exemplele date ma tem ca mai mult sunt dusi in eroare cei care vor sa aiba o dieta sanatoasa . fructele pot fi consumate in orice cantitate , pana la saturatie , numai sa nu fie combinate cu alte alimente.
Singura hrana folosita de fantasticul nostru creier e glucoza. Dorinta pentru dulce vine din necesitatea creierului de a exista si de a face corpul sa functioneze.
Editat de missdarcey, 11 iulie 2014 - 13:01 .
#19
Postat 11 iulie 2014 - 15:21
Perfect de accord cu missdarcey. Nu se poate pune sub nici o forma semnul egal intre zahar rafinat si fructoza din fructe.
Da, zaharul rafinat, ca aliment in sine, este nociv si trebuie limitat, pe cat posibil, consumul acestuia.
Dar aceeasi grija trebuie avuta si in legatura cu consumul de glucide (carbohidrati), cu sursa de provenienta a acestora, cu momentul in care sunt consumati.. Cartofii prajiti, de exemplu, nu contin zahar, dar consumati in cantitati necontrolate, sunt la fel de nocivi. La fel pastele fainoase. Si exemple ar mai fi.
Deci trebuie facuta o diferenta clara intre zahar si carbohidrati in general, intre zahar si zaharuri, pentru ca fiecare tip de carbohidrati (ma refer la sursa de provenienta) ese asimilat si prelucrat altfel de catre organism, au indice glycemic si rate de absorbtie diferite, etc.
Degeaba elimini zaharul din alimentatie daca tot continui sa consume carbohidrati "rai". Nu se rezolva nimic.
De asemenea trebuie tinut cont de tipurile de activitati pe care le desfasoara fiecare individ.
Nu cred in eliminarea completa a vreunui aliment din alimentatia individului (excludem aici cazurile de alergii, intolerante, etc) ci in control, echilibru, moderatie. Cred ca pana la urma asta e secretul.
#20
Postat 16 iulie 2014 - 09:24
Nici eu nu sunt de acord cu poza cu banana si piersica. Nu au ce cauta acolo. Fructoza nu se poate compara cu zaharul rafinat. Fruztoza este asimilata lent de organism si nu creste rapid nivelul de zahar din sange si de aceea persoanele cu diabet pot sa consume fructe. Fructele sunt sanatoase, punct!
Trebuie sa fim insa atenti la produsele indulcite cu sirop de glucoza-fructoza (siropul fiind obtinut prin procesare). Siropul de glucoza-fructoza si zaharul sunt apropiate din punct de vedere chimic si sunt la fel de "ne-sanatoase" daca sunt consumate in cantitati mari.
Multe produse sunt indulcite cu sirop de glucoza: biscuiti, gemuri, ketchup, iaurturi, inghetata, sucuri naturale, etc.