Sari la conținut

Sari la conținut


* * * * * 1 voturi

Rusaliile - istorie si datini


8 raspunsuri la acest subiect

#1
marius

marius

    Membru VIP

  • Moderators
  • 25.083 mesaje

Postat 28 mai 2014 - 15:40

Creştinii ortodocşi vor sărbători, joi, Înălţarea Domnului. Potrivit cărţii biblice "Faptele Apostolilor", Mântuitorul Iisus Hristos, după Înviere, s-a arătat ucenicilor, timp de 40 de zile, după care, în prezenţa lor, s-a înălţat la cer. În acel moment Hristos şi-a profeţit revenirea şi i-a încredinţat pe apostoli că îl va trimite pe Duhul Sfânt la ei, prevestind astfel Rusaliile, când Sfântul Duh s-a pogorât asupra apostolilor, înzestrându-i cu cunoaşterea limbilor străine, pentru a propovădui cuvântul Domnului. Rusaliile se sărbătoresc la 50 de zile de la Paşti, numai duminica.

Începând din secolul al IV-lea, Înălţarea este celebrată atât în Imperiul Roman de Răsărit, cât şi în cel de Apus, la 40 de zile după Paşti, întotdeauna într-o zi de joi. Înainte de fixarea acestei zile, evenimentul era prăznuit de Rusalii.

Potrivit tradiţiei, locul de pe care Mântuitorul Hristos s-a înălţat la cer este situat la Ierusalim pe Muntele Măslinilor. Micuţa capela rotundă de acolo păstrează încă o piatră imprimată cu urma piciorului lui Hristos. Capela Înălţării Domnului este un loc de închinăciune, atât pentru creştini, cât şi pentru musulmani.

De Înălţarea Domnului, Biserica Ortodoxă Română (BOR) face praznic de pomenire a eroilor. În toate lăcaşurile de cult din ţară şi străinătate ale BOR sunt pomeniţi eroii - ostaşii şi luptătorii români din toate timpurile şi din toate locurile, care s-au jertfit pe câmpurile de luptă, în lagăre şi în închisori pentru apărarea patriei şi a credinţei strămoşeşti, pentru întregirea neamului, libertatea şi demnitatea poporului român. Totodată, după Sfânta Liturghie, vor fi oficiate slujbe de pomenire şi la cimitirele, troiţele şi monumentele dedicate cinstirii eroilor neamului.
Prin hotărârile Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din anii 1999 şi 2001, sărbătoarea Înălţării Domnului a fost consacrată ca sărbătoare naţională bisericească a Eroilor. Astfel, după Sfânta Liturghie, vor fi oficiate, slujbe de pomenire a eroilor neamului românesc în toate catedralele, bisericile, mănăstirile, cimitirele, troiţele şi monumentele acestora din ţară şi din străinătate.

În popor, sărbătoarea Înălţării Domnului se mai numeşte si Ispas, după numele martorului ascuns, nevăzut al Înălţării. Tradiţia spune că Ispas, un cioban, ascuns pe după pietre, a urmărit evenimentul, tăcut şi uimit, şi mai apoi a povestit alor săi cele întâmplate.
Ispasul mai este numit şi Paştele Cailor, după o legendă populară, conform căreia, la naşterea lui Iisus, în grajdurile lui Crăciun, boii au fost blânzi şi liniştiti, dar caii şi-au cam dat în petec. Atunci Maica Domnului a zis ca aceste animale să nu fie sătule decât în joia din săptămâna a şasea de după Paşti.

În anumite zone se ţin Moşii de Ispas. Se fac pomeni pentru morţi, împărţindu-se mai ales pâine caldă, brânză, ceapă verde şi rachiu. Sunt marcate vitele şi se taie mieii. Este ultima zi în care se mai pot roşi ouă. Oamenii se salută în această zi cu formulele "Hristos s-a înălţat!" şi "Adevarat s-a înălţat!".

La sat, în această zi, dupa terminarea slujbei religioase, preotul iese cu credincioşii în câmp pentru a sfinţi apa folosită la stropitul semănăturilor. Tot în această zi se sfinţesc plantele de leac - leuşteanul, paltinul, alunul.
Oamenii se ating cu leuştean, pe care îl pun şi la ferestre, ca să fie feriţi de rele şi de boli. Vitele sunt bătute şi ele cu leuştean, ca să se îngraşe, să fie sănătoase şi ferite de vrăjitorii. De asemenea, la Înălţare, se taie păr din vârful cozilor de la vite şi se îngroapă într-un furnicar, cu urarea: "Să dea Dumnezeu să fie atâţia miei şi viţei câte furnici sunt în acest furnicar!".

În această zi, abundă obiceiurile şi practicile magice legate de cultul morţilor, deoarece se crede din timpuri străvechi că sufletele morţilor se ospătează acum, în zborul lor către cer. De asemenea, se crede că, în drumul către cer, sufletele morţilor se pot rătăci şi rămâne pe pământ, transformându-se în strigoi ce provoacă neajunsuri oamenilor şi animalelor.

De aceea, în ziua de Ispas se practică şi astazi, în anumite zone, ritualuri magice de apărare: sunt culese şi sfinţite plante despre care se crede că au putere împotriva duhurilor rele (leuştean, alun, paltin), oamenii şi animalele se ating cu ramuri de leuştean, se buciumă la răspântia drumurilor şi pe dealuri, femeile şi fetele se încing peste brâu cu ramuri de leuştean, se fac pomeni pentru morţi, dar şi descântece.
Se crede că cine moare de la Paşti până la Ispas ajunge în Rai.

In aceasta sfanta zi, de ÎNĂLŢAREA DOMNULUI,  in unele zone ale tarii, se leaga frunze de nuc peste brau, pentru ca Mantuitorul le-ar fi purtat in momentul Inaltarii. In alte zone, fetele si feciorii se duc in padure sa culeaga frunze de alun cu care fac vraji de dragoste sau pentru a le folosi ca plante tamaduitoare.

Se zice ca Cerurile sunt deschise de la Pasti pana la Inaltare, iar cei care mor in aceasta perioada nu mai trec prin Judecata de Apoi si ajung direct in Rai.

De ÎNĂLŢAREA DOMNULUI se fac pomeni si se impart pentru morti, in special branza, ceapa verde, paine calda si rachiu. Casele si mormintele se impodobesc, in unele zone, cu frunze de paltin, iar la ferestre se pun frunze de leustean.

Femeile nu imprumuta sare si nu dau foc din casa, pentru ca altfel toata casa va vui, iar vacile nu vor mai da lapte pentru smantana.

 

Sursa: 

Miniaturi atasate

  • inaltarea_domnului_60259400.jpg


#2
michelle-usa

michelle-usa

    Membru VIP

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 19.698 mesaje

Postat 28 mai 2014 - 21:13

cateva mici amanunte de completare :

 

in timpul celor 40 de zile, Isus s-a aratat nu numai apostolilor dar conform spuselor lui Pavel in Corintieni, s-a aratat la peste 500 de oameni in acelasi timp....si in diferite ocazii altor oameni

 

e foarte important sa intleegem de ce  Domnul Isus a mai stat 40 de zile dupa crucificare.

invierea Domnului este piatra de temelie a credintei crestine.

 nici un crestin nu poate sa spuna ca e crestin fara sa creada in Inviere.

crestinissmul e singura credinta care ofera dovada si automat speranta in viata dupa moarte dupa modelul Domnului Isus

.

 tocmai de aceea Isus a stat, pt ca a trebuit sa convinga apostolii  de invierea Sa. Ei  la momentul crucificarii erau speriati de tot ce se intimplase si nu mai aveau speranta. De aceea aceste 40 de zile au fost neccesare pt a-I intarii in credinta si a purta marturia invierii mai departe.

 

 

coborirea Duhului Sfint, nu a facut apostolii sa vb in limbi straine, ci sa vorrbeasca in "diferite" limbi, fiecare om ii auziea ca vorbind in limba natala. 

Duhul Sfint este si va fi pe pamant pana la a 2-a venire a Domnului Isus.

Duhul Sfint este o persoana, un Mangaietor,nu o forta, energie...

El adduce acea schimbare in Inimile oamenilor , a crediciosilor,adduce lumina asupra caracterului si lucrarii Domnului Isus.

 

*** f important,hula sau impotrivirea Duhului Sfint este singurul pacat care NU se iarta.



#3
andacos

andacos

    Membru VIP

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 27.306 mesaje

Postat 28 mai 2014 - 21:29


 tocmai de aceea Isus a stat, pt ca a trebuit sa convinga apostolii  de invierea Sa. Ei  la momentul crucificarii erau speriati de tot ce se intimplase si nu mai aveau speranta. De aceea aceste 40 de zile au fost neccesare pt a-I intarii in credinta si a purta marturia invierii mai departe.

 

 

Michelle,eu nu am inteles partea asta...cum adica a trebuit sa convinga apostolii de invierea sa?

 

Adica faptul ca nu l-au mai gasit in mormint ,nu a fost de ajuns,desi tot Isus le spusese apostolilor ca va invia?

 

Poate  mai explici odata ca nu inteleg!!! [pup]

 

Dana



#4
michelle-usa

michelle-usa

    Membru VIP

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 19.698 mesaje

Postat 28 mai 2014 - 21:45

da, nu l-au mai gasit in mormint, si desi le spusese dinainte ce se vva intimpla, tot nu au crezut (vezi petru si toma) si au fost cuprinsi de frica. apoi li s-a aratat si a fost atins incat sa fie si cat mai credibil.
a fost nevoie sa ii pregateasca cum sa transmita  acest mesaj al invierii in cat lumea sa creada. cu adevarat. asta este mesajul Vestea Buna=Invierea, viata vesnica.
 
treb luat in considerarea ca fara Duhul Sfint nu ai cum sa primesti Vestea Buna. De aceea si ei numai cand s-a coborit Duhul Sfint au fost schimbati si transformati si intariti cu adevarat in credinta incat si-au dat viata pt acest mesaj car el-au dus mai departe.
 
si cum am spus mai inainte nu numai pe apostolic I-a convins de inviere...dar s-a aratat mai multor oameni...si probabil pe multi I-a convins.
 
semne au fost dintotdeauna, de pe parcursul vietii Lui, mai ales cu invierea lui Lazar, ar si acolo scrie ca multi au crezut, dar nnu toti.
 
asa si in viata noastra, multi oameni zzic ca dac avor vedea miracole in vietile lor vor crede...culmea e ca...chiar daca vad miracole...nu toti aleg sa creada.
 
si doar Duhul Sfint poate adduce si intari convingerea in salvarea Domnului Isus, in viat avesnica...etc.

Editat de michelle-usa, 28 mai 2014 - 22:02 .


#5
michelle-usa

michelle-usa

    Membru VIP

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 19.698 mesaje

Postat 28 mai 2014 - 22:02

Michelle,eu nu am inteles partea asta...cum adica a trebuit sa convinga apostolii de invierea sa?
 
Adica faptul ca nu l-au mai gasit in mormint ,nu a fost de ajuns,desi tot Isus le spusese apostolilor ca va invia?
 
Poate  mai explici odata ca nu inteleg!!! [pup]
 
Dana


nu stiu daca m fost sufficient de explicita, spune daca nu ai inteles , incerc sa gasesc alta formulare.

#6
andacos

andacos

    Membru VIP

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 27.306 mesaje

Postat 28 mai 2014 - 22:03

Michelle,sunt obosita si poate gresesc...

 

Pai toma(care s-a si lepadat de Isusus)siPetre nu au crezut in inviere,dar asta s-a intimplat inainte d emoartea lui Isus...adica eu inteleg ca el a ramas inca 40 de zile printre noi,ca sa-i invete pe apostoli sa ne transmita NOUA miracolul invierii...nu sa-i convinga pe apostoli insasi de invierea lui(eu asa am inteles din mesajul tau)

 

si nici acolo cu duhul sfint nu am inteles prea bine...cum adica e o persoana?

 

dana



#7
michelle-usa

michelle-usa

    Membru VIP

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 19.698 mesaje

Postat 28 mai 2014 - 22:27

[:)]  incearca sa mai citesti cand nu esti obosita.

 

nu stiu ce inseamna ca Toma s-a lepadat de Isus...mai bine spus Petru inainte de crucificare a spus ca nnu-l cunoaste pe Isus, de frica

 

Isus s-a arat prima data femeilor si apoi apostolilor in camera in care erau strinsi (Toma din cate ii amintesc acum, fara sa fi citit recent pasajele) nu era acolo si apoi cand I-au spus ca L-au vazut pe Isus el nu a crezut. De aceea Isus I s-a arat si lui si l-a pus chiar sa ii atinga ranile. 

De mentionat ca Isus a avut la accel moment altfle de corp nu se explica exact cum, glorificat...dar ranile erau vizibile.

 

Isus a mai ramas 40 de zile ca sa  ii intareassca si pe ei in credinta dar sa ii si pregateasca  ca viitori misionari.

Duhul Sfint este a 3-a persoana a Trinitatii. Este persoana ca si Dumenzeu avand aceleasi attribute, omnipresent, omnipotent, omniscient...a participiat la crearea pamantului

 

si totodata are attribute de persoana, nu ca o energie...ori forta.

-vorbeste, marturiseste, ajuta, participa, ne conduce, mijloceste pt noi.

 

cat noi traim pana la venirea a 2-a Domnului Isus, avem acest Mijlocitor cu noi, acest ajutor, traim vremuri bune-cum s-ar spune.

in timpul Tibulatiei (sau apocalipsei), Duhul Sfifnt nu va mai fi pe pamnat, iar credinta va fi f greu de dobintit.



#8
andacos

andacos

    Membru VIP

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 27.306 mesaje

Postat 28 mai 2014 - 22:33

da...am sa mai citesc odata explicatiile tale ,cind nu voi fi asa obosita...mesajul tau ultim parca face lumina...

 

Scuze Iuda s-a lepadat de Isus ,nu Toma,care intradevar nu a crezut,alatrui de Petre in inviere!

 

Dana



#9
michelle-usa

michelle-usa

    Membru VIP

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 19.698 mesaje

Postat 28 mai 2014 - 22:47

da...am sa mai citesc odata explicatiile tale ,cind nu voi fi asa obosita...mesajul tau ultim parca face lumina...

 

Scuze Iuda s-a lepadat de Isus ,nu Toma,care intradevar nu a crezut,alatrui de Petre in inviere!

 

Dana

multumesc pt intrebari [flo2] , oricand cu placere iti raspund ca imi faci o favoare, ma faci si pe mine sa mai citesc.

 

Iuda, s-a omorit "s-a spinzurat' inainte de inviere...nu a mai apucat sa vada ceea ce Isus le spusese ca se va intimpla.eu cred ca el nu a crezut ca Isus va muri, si din remuscare s-a omorit...

oriicum trebuia sa se implineasca profetia.




Panic Questions

  • Bebe 1 aniÈ™or greutate mica

    lar
    - apr 22 2024 17:43

  • Bebe 1 an greutate mică

    lar
    - apr 22 2024 17:30

  • SughiÈ› bebe in burtica

    Mihgaandrei
    - apr 18 2024 16:58

  • Secretie vaginală abundentă

    Mihgaandrei
    - apr 18 2024 16:57

  • Scădere in greutate

    SaraMaria26
    - apr 17 2024 19:00

Last Blogs

  • Planificarea pe etape

    RoxiMada
    - Ieri, 19:33

  • Organizarea garderobei - sfaturi utile

    Ana1298
    - Ieri, 18:19

  • A 15a postare

    Andreeaflore1991
    - Ieri, 11:33

  • Cea mai asteptata ecografie

    Roxana3001
    - Ieri, 11:06

  • Bagajul de maternitate 👜

    BiancaDragnea
    - Ieri, 08:13

Ultimele aprecieri

  • andacosPoza lui %s

    andacos
    ii multumeste lui

    szivarvany
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • monicaboPoza lui %s

    monicabo
    ii multumeste lui

    szivarvany
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • ElkiaPoza lui %s

    Elkia
    ii multumeste lui

    Laura25
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • OtiliavPoza lui %s

    Otiliav
    ii multumeste lui

    Laura25
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • ElkiaPoza lui %s

    Elkia
    ii multumeste lui

    ioana
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • - TOP 50 reputatii -