Sari la conținut

Sari la conținut


- - - - -

De ce scade natalitatea in Romania? - dezbatere

natalitate dezbatere

62 raspunsuri la acest subiect

#11
Victoria_mami

Victoria_mami

    Membru de baza

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 7.541 mesaje

Postat 27 aprilie 2014 - 17:46

Eu zic ca principalul motiv este situatia economica. Ori de cate ori (oriunde in lume) a fost un boom economic, natalitatea a crescut. In 1990, in primii ani dupa comunism, romanii au sperat la mai bine si natalitatea a crescut (sau a ramas constanta?) apoi, acum, la atatia ani dupa `89 si cand situatia economica in Ro este unde este si multi romani traiesc de la un salariu la altul, nu isi permit financiar mai mult de un copil, poate 2. Erau, inainte de `89, multe familii cu de la 2-3 copii in sus. Acum maximul de copii intr-o familie e 3.



#12
Hatice

Hatice

    Membru junior

  • Membri
  • PunctPunctPunct
  • 1.329 mesaje

Postat 27 aprilie 2014 - 18:05

Eu ma consider norocoasa ca am avut puterea financiara de a incerca..dar am prietene, foste colege de liceu, colege de serviciu, care nici macar nu pot visa la un fiv...

 

Sunt convinsa ca cele ca ele nu apar in statistici.

 

Probabil ca noi nu suntem motivate de acea alocatie, ci doar ne-am dorit sa avem un copil.

 

Iti multumesc Selene_bunny, in numele meu si al cuplurilor asemenea mie. [flo2]


Editat de Hatice, 27 aprilie 2014 - 18:06 .


#13
Nana01

Nana01

    Membru incepator

  • Membri
  • PunctPunct
  • 435 mesaje

Postat 27 aprilie 2014 - 18:14

Consider ca fraza ”romancele nu au motivatie” este o dubla generalizare. 

”Romancele” inseamna o un grup extrem de eterogen, din multe puncte de vedere.  Cuprinde femei de 15 ani - de 20 de ani - 30 de ani etc, cuprinde romance de nationalitate romana, maghiara, rroma etc, cuprinde femei de religie ortodoxa, catolica, penticostala precum si atee, cuprinde niveluri de educatie de la 0 clase la postdoctoral, cuprinde femei sanatoase dpdv reproductiv si femei cu probleme de fertilitate, cuprinde femei din Vascautii de Jos si femei care lucreaza in multinationale in buricul Capitalei. Sa le incluzi pe toate in aceeasi statistica, fara discriminare, mi se pare superficial, deci inutil. Nu e relevant sa generalizezi ”romancele”, cand, spre exemplu, ma indoiesc ca a scazut vreun pic rata natalitatii la femeile rrome, sau la cele penticostale, ca sa dau doar exemplele cele mai apropiate de stereotipurile arhicunoscute.

Pe de alta parte, cea de-a doua parte a afirmatiei, cum ca ”romancelor”, oricare ar fi ele, le lipseste motivatia, mi se pare la fel de generalizant. Care motivatie? Cea financiara? Nu tocmai, dimpotriva, exista cazuri numeroase de femei care traiesc din alocatia de 200 de lei a copiilor. Iaca motivatie financiara sa faci copii, pe un anumit segment (statistic vorbind - femei cu educatie rudimentara, fara loc de munca, multe apartinand etniei rrome, dar nu numai).

Motivatia personala? Sunt convinsa ca nu au existat studii stiintifice care sa demonstreze ca femeia din ziua de azi nu-si doreste copii pe plan personal la fel ca si femeia din urma cu zeci de ani. Femeile isi doresc copii de cand lumea, e genetic impregnat in profilul lor, pentru continuitatea speciei. A, ca nu mai fac atat de multi copii? Adevarat. Dar asta ma indoiesc sincer ca are de-a face cu motivatia personala. Cred ca sunt mai degraba niste conditii externe care le determina sa ia anumite decizii in acest sens.

Explicatia mea? e legata de una care a fost data mai sus, in legatura cu consumerismul. Dar nu l-as reduce in nici un caz la ideea ca ”n-am bani sa cumpar carucior de firma, nu fac copii”. Intre caruciorul de mii de euro si alte asemenea mofturi pe de o parte, si asigurarea unui nivel decent de viata pe de alta parte e o mare diferenta.

Nu e mai putin adevarat ca sunt de acord ca ”nivelul decent” e subiectiv. Fiecare isi stabileste ce inseamna ”decent”, calculeaza daca poate oferi asta si in functie de asta ia decizia. Insa cred ca nu putem nega ca traim intr-o lume dureros de competitiva. Unde, chiar daca pentru mine obiectele, partea materiala nu conteaza in proportie covarsitoare, conteaza mult mai mult expertiza, cunostintele, educatia, cultura. Si toate astea costa bani multi: scoala, cursuri, calatorii, experiente. Daca nu ai fie o mostenire asigurata, sa nu-ti bati capul cu ziua de maine, fie o educație beton care sa-ti aduca un venit convenabil, e greu, tare greu. Si atunci cred ca mamele iau o decizie pragmatica: mi-ar placea o familie numeroasa, ca in imaginile alea bucolice cu casa plina de copii. Dar e realista? Pot sa-i intretin si sa le ofer standardul pe care EU consider ca il merita?

Asa ca nu, nu cred ca e vorba de motivatie. E vorba de o decizie asumata, care de multe ori este luata dureros si cu frustrari inghitite in sec. 



#14
ni-na

ni-na

    Membru junior

  • Membri
  • PunctPunctPunct
  • 1.324 mesaje

Postat 27 aprilie 2014 - 19:09

am votat ce a spus ddana cu tot sufletul.As fi facut al doilea copil,insa nu voiam sa il privez  pe primul de sansa de a merge la o scoala buna,de a face un sport,de a merge intr-o excursie sau de a-i cumpara un atlas scump.Daca primul copil merita sa mearga la o facultate buna,si veneau din urma alti doi ,trei frati,aveam oare cu ce sa-l tin ?Sa nu-mi spuneti ca exista burse sau job-uri suplimentare.Sunt un om,am doua maini,muncesc din rasputeri,insa atata castig...sa traim decent si sa ii ofer unui copil,unui singur   copil un viitor.

  Iar pentru carcotasii ce vor spune sa ne mai luam o slujba...daca cumva ne imbolnavim si "e luam pe mere dam pe pere".

Avem un singur copil pentru ca ne cunoastem  si am decis ca decat doi si sa-i chinuim,mai bine unul si sa-l facem Om.

 

In preajma mea sunt cel putin cinci familii care gandim asa..........de aceea am povestit,


Editat de ni-na, 27 aprilie 2014 - 19:12 .


#15
andacos

andacos

    Membru VIP

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 27.306 mesaje

Postat 27 aprilie 2014 - 20:27

Eu nu cred ca infertitlitatea e principala cauza a scaderii natalitatii din Romania!

 

Principala cauza a fost si este(dupa revolutie )nivelul de viata scazut...restul sunt cauze adiacente!

 

Dana



#16
andacos

andacos

    Membru VIP

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 27.306 mesaje

Postat 27 aprilie 2014 - 21:15

Eu cred ca si Rufus are dreptate...a disparut interesul pentru o familie cu copii multi,familia-insitutia familieie a devenit instabila in timp,cuplurile se opresc in general la 1-2 copii,insa pe linga asta ,cele metionate in mesajul anterior sunt cauza principala.

 

Dana



#17
ela_04

ela_04

    Membru senior

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunct
  • 3.768 mesaje

Postat 27 aprilie 2014 - 22:05

 

 

Principala cauza a fost si este(dupa revolutie )nivelul de viata scazut...restul sunt cauze adiacente!

 

Dana

 

Peste tot in lume nivelu natalitati este in scadere... nu e numai in Romania.

Si nu cred ca are de a face cu nivelul de viata scazut... de fapt eu il vad cumva invers proportional.

Familiile cu un nivel mai scazut au mai multi copii decat cele care beneficiaza de un nivel superior de trai.

Sincer eu nu stiu nici un judecator, dr, director de banca, director in multinationala care sa aibe mai mult de 1-2 copii. Nu zic ca nu exista... dar eu una nu am auzit.



#18
andacos

andacos

    Membru VIP

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 27.306 mesaje

Postat 27 aprilie 2014 - 22:10

ela,o sa te miri(poate)insa si in Germania ,nivelul vietii a scazut in ultimii ani iar o cauza directa a acesteia este si...scaderea natalitatii.

 

sa stii ca nu nu doar"prostimea"face multi copii,poate in acest cazuri este vorba de lipsa d e informare,protectie...insa sunt si familii ce-si doresc mai multi copii.

 

Dana



#19
aschiutza

aschiutza

    Membru senior

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunct
  • 4.422 mesaje

Postat 27 aprilie 2014 - 23:16

Eu nu cred ca infertilitatea duce la scaderea natalitatii, pentru ca ea a existat dintotdeauna si nu am auzit sa fi crescut in ultmii ani in asa masura incat sa influenteze o asemenea statistica pe scara larga. Bineinteles , e foarte trist ca statul sustine asa de putin aceasta cauza.

 

Eu vad altele cauzele:

- mentalitatea familiei s-a schimbat. Inainte o familie mare asigura viitorul parintilor si al copiilor prin intrajutorare reciproca. 

- nivelul de trai. Din ce in ce mai putin aud "unde mananca doi, mananca si trei".Din ce in ce mai mult aud faptul ca daca mai apare un copil, nu mai poti sa ii oferi de toate, cursuri de sapte feluri, facultate (la posibilitatea ca nu toti copii sunt de facultate si ca o meserie buna i-ar face pe unii oameni mai fericiti si poate si mai bogati nu se mai gandesc multi, in mod special cand au facut ei insisi o facultate).

- in Romania exista inca mentalitatea ca parintele trebuie sa faca totul pentru copil: cursuri, scoala cea mai buna, lucrurile cele mai bune, masina, apartament, intretinere in facultate. Mentalitatea asta tot printre cei cu facultate o intalnesc cel mai adesea raspandita dar sunt multi care gandesc astfel. 

- varsta mai ridicata la care nasc acum femeile fata de acum 10-15 ani. Asta iti lasa mai putin timp sa mai nasti multi copii. Cu cat mama e mai in varsta, cu atat apar si alte probleme de sanatate care pot reduce dorinta de avea alti copii. 

- pe vremuri cresteam cu cheia dupa gat, ne duceam singuri la scoala, ne incalzeam singuri mancarea. Acum e tare greu sa iti mai cresti copii asa. Nu mai e aceeasi siguranta. Asta duce la cheltuieli suplimentare pt bone, ajutoare, la probleme de dus serviciul si familia in acelasi timp.

- din ce in ce mai multi oameni lucreaza la particulari, cu programe foarte aglomerate, stresul e mai mare, nesiguranta seriviciului, relocare  



#20
Victoria_mami

Victoria_mami

    Membru de baza

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 7.541 mesaje

Postat 27 aprilie 2014 - 23:25

Pe de alta parte (ca si completare a primului meu mesaj), spun asa: emanciparea femeii a dus la scaderea natalitatii. Daca inainte rolul major al femeii era sa fie mama si sotie, acum femeile au oportunitati si dreptul (?) sa fie orice isi doresc: dr., profesor, astronaut, director, etc... sau doar mama. Dorinta femeilor de a fi femei de cariera e uneori mai mare decat cea de a fi mama de familie numeroasa si incearca (si chiar reusesc cele mai multe) sa indeplineasca si dorinta de cariera si cea de familie. Normal, cand esti doar mama, poti creste 5-6-7 copii. Insa, cand jonglezi si o cariera, e mai greu.





Etichetat si cu natalitate, dezbatere

Panic Questions

  • SughiÈ› bebe in burtica

    Mihgaandrei
    - apr 18 2024 16:58

  • Secretie vaginală abundentă

    Mihgaandrei
    - apr 18 2024 16:57

  • Scădere in greutate

    SaraMaria26
    - apr 17 2024 19:00

  • Fată sau băiat

    Nataliaracila
    - apr 06 2024 20:17

  • MiÈ™cările bebeluÈ™ului

    catalinabd
    - apr 04 2024 05:53

Last Blogs

  • Bebe s-a intors deja, 28 saptamani

    marile11
    - Ieri, 22:17

  • Dublu test pozitiv È™i nopÈ›i întregi nedormite!

    Ana1298
    - Ieri, 17:26

  • Gata vacanta!

    Andreeaflore1991
    - Ieri, 16:16

  • Minunea asteptata din burtica

    RoxiMada
    - Ieri, 15:26

  • Nasterea prin cezariana

    AdrianaBlo
    - Ieri, 10:27

Ultimele aprecieri

  • andacosPoza lui %s

    andacos
    ii multumeste lui

    szivarvany
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • monicaboPoza lui %s

    monicabo
    ii multumeste lui

    szivarvany
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • ElkiaPoza lui %s

    Elkia
    ii multumeste lui

    Laura25
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • OtiliavPoza lui %s

    Otiliav
    ii multumeste lui

    Laura25
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • ElkiaPoza lui %s

    Elkia
    ii multumeste lui

    ioana
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • - TOP 50 reputatii -