Raspunsul meu e tardiv pentru Anya, dar poate ca va folosi la Inaltare sau la Pastele urmator, zic...
Anul asta mi-au iesit f. buni si cozonacii si pasca, asa ca imi permit sa dau sfaturi.
Aluatul de cozonac e cel clasic, "de mana": la 1 kg de faina, 2 plicuri de drojdie uscata, 5 galbenuse mari, 500g zahar, 500g lapte, 200g unt, praf de sare, arome (vanilie, rom), coaja rasa de lamaie si portocala. Secretul e ca toate ingredientele sa fie caldute (inclusiv oul batut cu care ungi la final), faina cernuta, focul mic.
Pasca o fac cu aluat de cozonac in strat subtire si nu-l mai las sa creasca in tava. Branza de vaci sa fie cat mai grasa (10% folosesc aici) si obligatoriu lasata la scurs inainte. Mai adaug in compozitie 250g smantana (ideal scursa si ea in prealabil), 2-3 linguri faina, 5 galbenuse batute, zahar, stafide si la final albusele batute spuma.
Este o compozitie mai lejera dar foarte gustoasa.
Mi-a iesit si mie destul de umeda umplutura, ca o crema, am copt cele 2 pasti cam o ora (in timp ce cozonacii, doar 40-45 minute o tura). Dar nu ne-a deranjat asta, aluatul de dedesubt fiind bine copt.