Sari la conținut

Sari la conținut


- - - - -

Ce facem din clasa a Va?


73 raspunsuri la acest subiect

#1
Anca Wish

Anca Wish

    Membru junior

  • Membri
  • PunctPunctPunct
  • 1.497 mesaje

Postat 26 martie 2014 - 09:57

Buna ziua, la toata lumea. 

 

Ma aflu intr-o mare dilema. Fetita mea e in clasa a III-a si deja ma gandesc ce sa fac din clasa a V-a? S-o las la scoala de cartier la care este sau sa ma orientez spre o scoala mai buna?

Am cautat pe net licee bune care au si clasa a Va si am gasit cam asta: Vianu, Cosbuc, Lazar. 

Acum, in 1-4 e ok. Are o invatatoare buna, dar m-am interesat si din clasa a V-a va fi jale. Profesorii buni din scoala fie au plecat, fie au decedat.

Se mai afla cineva in situatia asta? Mai are cineva dilema asta? 



#2
viviana

viviana

    Membru VIP

  • Moderators
  • 26.324 mesaje

Postat 26 martie 2014 - 10:28

Cred ca cel mai important este ca viitoarea scoala/liceu sa fie aproape de casa.

La liceele pe care le-ai numit  se dau probe de aptitudini si cunostinte pentru clasa a V-a.

 

La Lazar au clasa intensiv engleza deci se da engleza dar si romana si matematica.

 

La Vianu care este liceu de informatica: "Transferul elevilor pentru clasa a V-a se efectuează numai în baza concursului anual „Micii Campioni”, concurs de selecție pentru elevii de clasa a IV-a, concurs organizat de către Colegiul Național de Informatică „Tudor Vianu”."

 

La Cosbuc care este bilingv engleza se da un test de aptitudini: engleza, dar si romana si matematica.

 

Edit:  in ce cartier stai?



#3
Anca Wish

Anca Wish

    Membru junior

  • Membri
  • PunctPunctPunct
  • 1.497 mesaje

Postat 26 martie 2014 - 12:12

Multumesc, Viviana.

Stiu despre aceste examene. Am scos si subiectele din anii trecuti. 

Stau in lacul Tei.



#4
viviana

viviana

    Membru VIP

  • Moderators
  • 26.324 mesaje

Postat 26 martie 2014 - 12:24

Oh, liceele astea sunt cam departe de tine.

Poate Hasdeu?

 

Trebuie sa iei in calcul si faptul ca la o clasa de intensiv engleza sau matematica, vor avea in general cu 2-3 ore mai mult/saptamana fata de orarul unei clase obisnuite.

 

Fii-mea  fost in generala la clasa intensiv engleza. Avea 2 sau 3 ore de engleza in plus/saptamana si in loc de 18 iesea la 19.



#5
Rufus

Rufus

    Membru VIP

  • Moderators
  • 15.555 mesaje

Postat 26 martie 2014 - 12:48

Hasdeu nu are gimnaziu.

Anca, daca scoatem criteriul distantei pomenit de Viviana (care este insa foarte important) as opta pentru liceu; fetele mele mari au facut 5-8 una la Cosbuc si alta la scoala generala (una buna, ce-i drept).

As zice ca cea mare, cu Cosbucul, a fost in avantaj. Acuma depinde cum privesti si tu problema...am vazut multi parinti ingroziti de liceu...se fuma, se organizau distractii cu diverse ocazii (aprobate de scoala), tinuta era lejera...desigur, ma refer la cei de liceu, insa cei mici erau si ei pe-acolo...profesorii erau cei de liceu, atmosfera era de liceu, cazurile (micile probleme) celor mici erau trecute cu vederea, cu alte cuvinte copiii mici erau tratati ca adolescenti ceea ce a deranjat unii parinti. Nu si pe copii [:D]

Trecerea la liceul efectiv, in clasa 9-a, a fost o formalitate; pentru cei veniti din scoala e mai dificil dar, desigur, nu e un handicap.



#6
irinai

irinai

    Membru incepator

  • Membri
  • PunctPunct
  • 312 mesaje

Postat 26 martie 2014 - 14:15

Eu votez cu ambele maini pentru liceu. Exact aceeasi problema am avut-o si noi si am optat pentru liceu. Acum, dupa doi ani vad diferentele si sunt majore.

Copilul meu era la o scoala de cartier foarte buna. O scoala cu rezultate recunoscute la toate concursurile scolare.

Insa in clasa a V-a, aproape toti copii asa zisi "buni" (primii 8 din clasa) au plecat catre licee. La diverse licee. Ceea ce a insemnat o scadere dramatica din punctul meu de vedere a nivelului clasei. Ma intalnesc cu fostii colegi ai copilului si mai investigez evolutia lor si este sub medie.

 

Ce a insemnat liceul - in primul rand nivelul de predare. Care este net ridicat fata de cel din scoala generala. Nu stiu daca pentru toata lumea asta este un lucru bun, depinde acum de fiecare copil. In cazul nostru este evident ca profesorii nu stiu/nu au rabdare sa predea la nivel de gimnaziu, toata materia la romana si matematica este aproape la nivel de olimpiada. Ceea ce este greu. Foarte greu pentru unii copii. Insa toti din clasa sunt stimulati de acest lucru. Si niciunul nu este lasat sa scada ritmul. Pentru noi personal asta a insemnat multe ore suplimentare facute in week-end. Pentru altii a insemnat meditatii. Si ceilalti profesori au pretentii egale. Inclusiv la Educatie Tehnologica, Sport si Educatie Plastica. Singura care nu este demanding este Religia. 

 

La clasa copilului, de exemplu, profesoara de matematica face voluntar 2 ore/saptamana extra, cu toata lumea. Ii obliga sa ramana dupa ore. La romana doar o ora. Gratuit, din timpul lor liber. La engleza si germana au pregatire pentru olimpiada. In timpul orei de sport sau religie. La care participa cine vrea, nu doar cei care sunt selectati pentru olimpiada.

 

Alt aspect - mediul/anturajul. S-a dat concurs pentru intrarea in clasa a V-a. Adica o prima selectie care a insemnat un nivel relativ omogen de cunostinte. Teoretic, parintii sunt constienti de importanta educatiei. Si fac ceva eforturi in acest sens.  Versus unii parinti ai celor ramasi in scoala generala cu care mai tin eu legatura si au o indiferenta totala fata de prestatia profesorilor. 

 

Apecte negative - lipsa oricarui feed-back din partea profesorilor catre parinti. Si faptul ca nu ii trimite la niciun concurs scolar gen Nastasescu, Euclid sau Arhimede. Profesorii nu le recunosc importanta (doar olimpiadele conteaza pentru ei, si aici se duc primii 3-4 din clasa) si astfel nu exista un sistem de evaluare care sa ne dea noua, parintilor, o idee despre unde se situeaza vis-a-vis de ceilalti copii de varsta lor.

 

Cat priveste mediul local, sa ii spunem asa, nu au fost niciun fel de probleme. Pe cei de la clasele mai mari nu ii intereseaza sa interactioneze cu "cei mici". Este adevarat ca se fumeaza si tinuta unora ma face sa dau ochii peste cap de multe ori, insa situatia le-a fost prezentata de catre profesori de genul "voi sa nu faceti asa, ca voi sunteti cuminti" ceea ce i-a determinat sa fie mandri ca ei nu vor ajunge asa. Si s-a creat un curent in clasa anti-fumat. Ceea ce pe noi, parintii, ne bucura nespus.



#7
Anca Wish

Anca Wish

    Membru junior

  • Membri
  • PunctPunctPunct
  • 1.497 mesaje

Postat 26 martie 2014 - 14:41

Multumesc ca-mi impartasiti din experientele voastre. Imi sunt foarte folositoare.

 

Distanta nu ma sperie foarte tare. Sigur, nu ma gandesc sa strabata Bucurestiul, dar de mica i-am creat o indepenedenta in sensul asta. Face singura cumparaturi, pleaca si vine singura de la scoala, merge singura la bunici care stau la o statie de tramvai de noi. 

 

Unele indoieli mi le-ati risipit, dar raman altele legate strict de firea ei, de capacitatea ei de a se acomoda. Socul "pierderii" invatatorului coroborat cu schimbarea scolii, a colegilor...nu e prea mult pt ei? Sigur, sunt copii si ei se adapteaza rapid, dar poate povestiti un pic despre asta, despre cum au trecut ai vostri copii peste aceste schimbari.  

 

O alta dilema ar fi daca ar trebui sa ma gandesc la meditatori. M-am uitat peste teste si nu sunt f grele, dar nici banale. 

A mea are un handicap cu engleza. Deci, daca vom vrea la un liceu unde se va da examen si la engleza, va trebui sa tragem tare. 

 

La Caragiale, care mi-ar fi nu f departe de casa, se da examen doar la romana si mate. E o optiune!

 

Irina, la ce liceu este copilul tau?



#8
Rufus

Rufus

    Membru VIP

  • Moderators
  • 15.555 mesaje

Postat 26 martie 2014 - 14:47

Nu vreau sa supar pe nimeni...dar eu n-as opta pentru caragiale.

Daca optezi pentru engleza, ar trebui meditator, mai ales ca spui ca sunt probleme. In plus, acel examen are o anumita structura cu care copilul trebuie sa se obisnuiasca. Nimic complicat...doar altceva.



#9
Otiliav

Otiliav

    Membru de baza

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 9.224 mesaje

Postat 26 martie 2014 - 15:08

Apecte negative - lipsa oricarui feed-back din partea profesorilor catre parinti. Si faptul ca nu ii trimite la niciun concurs scolar gen Nastasescu, Euclid sau Arhimede. Profesorii nu le recunosc importanta (doar olimpiadele conteaza pentru ei, si aici se duc primii 3-4 din clasa) si astfel nu exista un sistem de evaluare care sa ne dea noua, parintilor, o idee despre unde se situeaza vis-a-vis de ceilalti copii de varsta lor.

 

Mie mi se pare chiar pozitiv ca nu streseaza copii de clasa a V-a cu niciun concurs. Fata mea are 9 ani, e clasa a 4-a si de abia acum primeste acasa punctajele de la teste ca sa semnam. Rezultatele nu se spun in fata clasei, doar noi le stim. Aici note nu se dau in primii 7 ani de scoala.

De ce te intereseaza comparatia cu ceilalti copii? In ce fel iti este de folos? Eu m-am obisnuit sa stiu doar ce face copilul meu. Nu stiu nici macar care e media clasei fetei mele, despre ceilalti copii din clasa nici n-are sens sa intreb vreodata ca nu e normal sa stiu eu. Cand merg la scoala sa discut cu invatatoarea se face comparatia cu nivelul copilului meu in urma cu 6 luni. Evolutia ei e tot ceea ce conteaza.


Editat de Otiliav, 26 martie 2014 - 15:09 .


#10
anca_27

anca_27

    Membru matur

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunct
  • 2.796 mesaje

Postat 26 martie 2014 - 15:54

Oti, sunt concursuri unde nu se afiseaza, nu se spun rezultatele, gen Nastasescu sau evaluari care iti dau o idee despre nivelul copilului tau in raport cu cerintele programei. Poate copilul tau are inclinatii spre lectura, si-atunci incerci un Povestile Cangurului, unde, daca vrei, optezi sa intri doar tu pe site, cu parola, sa verifici punctajul. Insa comparatie intre cum a fost elevul acu 6 luni, si cum e acum, face foarte putina lume. Eventual daca mergi si vorbesti cu un diriginte care e dispus sa faca asta pentru tine, sa comparati impreuna rezultate, sau un profesor deschis.

Mie, din coltul meu, mi-ar placea o intalnire lunara cu parintii, fiecare profesor cu masa lui, unde parintii sa se roteasca, sa afle informatii despre copilul lui. Notele nu sunt neaparat un indicator grozav, si de multe ori, induc in eroare. 

 

22+ la noi in culcus




Panic Questions

  • miha444
    - mar 22 2024 16:22

  • Progesteron in sarcina

    Flor_i
    - mar 18 2024 13:02

  • Cat mănâncă bebe la 2 luni

    mada204
    - mar 08 2024 16:24

  • PoÈ›i naÈ™te mai devreme de termen?

    Ezraa
    - mar 08 2024 06:39

  • Dermatita atopica

    MGeorgi30
    - mar 02 2024 13:10

Last Blogs

  • Vouchere materna

    Deutzuk
    - Astăzi, 14:48

  • Curs prenatal: nastere naturala

    AdrianaBlo
    - Astăzi, 13:35

  • Morfologie trimestrul 1

    ZDenisa
    - Ieri, 22:56

  • Morfologie trimestru 1

    Mica13
    - Ieri, 20:46

  • Incepem pregatirile

    madalinaiuliana27
    - Ieri, 20:10

Ultimele aprecieri

  • andacosPoza lui %s

    andacos
    ii multumeste lui

    szivarvany
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • monicaboPoza lui %s

    monicabo
    ii multumeste lui

    szivarvany
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • ElkiaPoza lui %s

    Elkia
    ii multumeste lui

    Laura25
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • OtiliavPoza lui %s

    Otiliav
    ii multumeste lui

    Laura25
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • ElkiaPoza lui %s

    Elkia
    ii multumeste lui

    ioana
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • - TOP 50 reputatii -