Sari la conținut

Sari la conținut


- - - - -

Asigurari private de sanatate pentru familie/copil aveti?

dezbatere asigurari asigurari sanatate asigurari private

24 raspunsuri la acest subiect

#1
fpopescu

fpopescu

    Membru incepator

  • Administrators
  • 168 mesaje

Postat 19 februarie 2014 - 11:02

Plecand de la articolul de aici m-am gandit  sa initiez o discutie echidistanta despre asigurarile de sanatate private de familie. Ma intereseaza atat asigurari de sanatate private pentru toata familia cat si asigurari speciale pentru copii.

 

Intrebarile de plecare sunt:

 

  1. Daca suntem asigurati la stat, credeti ca este necesara si o asigurare privata? Care sunt motivele principale care va determina sa faceti o astfel de asigurare?
  2. Aveti suficiente informatii despre asigurarile private de sanatate? Credeti ca Desprecopii.com ar trebui sa face o investigatie media obiectiva si sa va dea mai multe amanunte despre piata asigurarilor private de sanatate?
  3. Credeti ca acesta este viitorul in momentul in care piata asigurarilor o sa se liberalizeze?
  4. Aveti o asigurare privata de sanatate pentru voi, familie copii? La ce companie? Cum v-ati decis? Ati facut studii inainte sa alegeti o anumita asigurare?
  5. Daca aveti asigurare privata mai platiti CAS la servici? Daca da, de ce?

Personal cunosc situatia in alte tari europene si pot sa va spun ca mai devreme sau mai tarziu piata asigurarilor de sanatate in Romania o sa devina mult mai competitiva. Majoritatea romanilor o sa aiba asigurari de baza de stat + asigurari suplimentare private SAU numai private.

 

Voi ce parere aveti?



#2
aschiutza

aschiutza

    Membru senior

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunct
  • 4.422 mesaje

Postat 19 februarie 2014 - 11:13

Interesant ar fi si cadrul legislativ si dedesupturile. De exemplu : cand ai voie sa iesi dintr-o asigurarea privata? Poti sa te reintorci oricand la cea de stat? Poti sa schimbi intre ele asigurarile private?



#3
CorinaDani

CorinaDani

    Membru VIP

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 13.602 mesaje

Postat 19 februarie 2014 - 12:10

mie mi-ar conveni sa cotizez DOAR la asigurarea privata si sa merg pentru analize/consultatii/internari tot intr-o retea privata de clinici. de ce sa mai dau statului bani, cand oricum isi bate joc de ei (furt, risipa, contracte dubioase), iar cand am nevoie de servicii de sanatate, tot trebuie sa scot bani din buzunar, pentru ca in sistemul sanitar de stat nu-s bani suficienti pentru analize, medicamente si alte cele ?



#4
Rufus

Rufus

    Membru VIP

  • Moderators
  • 15.555 mesaje

Postat 19 februarie 2014 - 12:21

Inainte sa-mi dau cu parerea, intreb:

- asigurarea de sanatate la sistemul de stat nu-i totuna cu CAS, da?

- din cate stiu eu, un angajat plateste (prin angajator, evident) obligatoriu asigurarea de sanatate, adica nu-i pe alese; asa-i sau nu?



#5
geniest

geniest

    Membru matur

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunct
  • 1.561 mesaje

Postat 19 februarie 2014 - 12:33

Rufus, CAS nu-i totuna cu CASS. Primele sunt  contributii de asigurari sociale (pensii) iar ultimele contributii pentru asigurarea de sanatate.

 

Eu tocmai am platit pentru o asigurare privata de sanatate, de la 1 martie voi putea beneficia de ea, asa ca nu pot deocamdata sa spun daca e bine sau nu. Am incheiat-o la Groupama.

Asigurarile de sanatate platite la stat sunt sublime dar cand am avut nevoie, am ajuns intotdeuna la privat, cu bani din buzunar.

Daca ar fi optionala aceasta contributie la sanatate, probabil ca 90% din contribuabili n-ar mai plati.



#6
ellej

ellej

    Membru matur

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunct
  • 1.991 mesaje

Postat 19 februarie 2014 - 14:25

Adica abonament la o clinica privata pentru consulatii ambulator?

Da, am si eu si membrii familiei. Este o diferenta uriasa fata de timpul pierdut in policlinica de care apartinea inainte medicul meu de familie. Si atitudinea medicilor si asistentelor e ceea ce ar trebui sa fie. Nu vorbesc de competente, si cei din sistemul de stat sunt probabil la fel de competenti; insa pot afirma ca acum chiar ma duc sa-mi fac investigatiile si analizele uzuale, pe care e normal sa le faca periodic fiecare dintre noi, fara sa-mi fie sila de cozi si de explicatiile date la serviciu pentru intarzierile sistematice, jena de datul spagii si teama sa nu dau peste vreo tafnoasa care sa ma faca troaca de porci. Alta viata.

 

Edit: asigurarea mea e la Medicover. Iar CASS platesc, normal, ca doar in Romania nu e optional din cate stiu eu. Se retine la sursa din salariul brut. Si in baza CASS-ului am medic de familie, retete compensate eventual si casa de asigurari deconteaza interventiile chirurgicale si zilele de spitalizare in spitalele publice.

 

Adevarul este ca asigurarea mea nu e din cele mai scumpe si nu acopera interventiile chirurgicale sau zilele de spitalizare In cazurile astea probabil tot la stat as ajunge pentru ca ar fi prea scump la clinica privata, daca vorbim de proceduri mai complicate.

Dar pentru investigatiile (si sunt destul de multe incluse in abonament) care se fac ambulator raportul calitate pret e foarte bun dupa parerea mea.


Editat de ellej, 19 februarie 2014 - 16:52 .


#7
ela_04

ela_04

    Membru senior

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunct
  • 3.768 mesaje

Postat 19 februarie 2014 - 14:27

Sistemul asigurarilor private in Romania inca nu este bine pus la punct. Una e in contract si cu alta te trezesti la fatza locului. Dpmdv.

Sau uita sa-ti arate si ultimul paragraf cel scris marunt marunt in care sunt o groaza de "dar daca"... 



#8
fpopescu

fpopescu

    Membru incepator

  • Administrators
  • 168 mesaje

Postat 19 februarie 2014 - 15:11

Rufus, CAS nu-i totuna cu CASS. Primele sunt  contributii de asigurari sociale (pensii) iar ultimele contributii pentru asigurarea de sanatate.

 

Eu tocmai am platit pentru o asigurare privata de sanatate, de la 1 martie voi putea beneficia de ea, asa ca nu pot deocamdata sa spun daca e bine sau nu. Am incheiat-o la Groupama.

Asigurarile de sanatate platite la stat sunt sublime dar cand am avut nevoie, am ajuns intotdeuna la privat, cu bani din buzunar.

Daca ar fi optionala aceasta contributie la sanatate, probabil ca 90% din contribuabili n-ar mai plati.

 

Trebuie sa verific dar am un prieten avocat care are o asigurare privata de sanatate foarte scumpa care ii acopera tot ce vrea. S-a judecat cu statul ca nu a dorit sa mai plateasca contributia la stat si am impresia ca a castigat. Il intreb si revin.



#9
fpopescu

fpopescu

    Membru incepator

  • Administrators
  • 168 mesaje

Postat 19 februarie 2014 - 15:13

Astept in continuare raspuns la toate intrebarile mele. Si inca o data este un subiect echidistant deci puteti sa dati fara probleme nume de diverse companii cu experiente bune si rele.



#10
Ella73

Ella73

    Membru VIP

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 13.293 mesaje

Postat 19 februarie 2014 - 15:31

Haideti sa va povestesc cum este in Elvetia. Aici exista casele de asigurari de sanatate private (80 la numar) si nu casa unica. Asigurare platesc atat adultii, cat si copiii (nu exista asigurare de familie, asigurarea se face pe individ). Exista o asigurare de baza, care este obligatorie (care cuprinde aceleasi servicii medicale, indiferent de casa de asigurari aleasa). Iar casele de asigurari de sanatate nu au voie sa te refuze daca alegi sa-ti faci asigurarea la ei. Si mai exista asigurarile suplimentare, pe care le poti face la orice casa de asigurari vrei tu – casele de asigurari insa te pot refuza aici, nu sunt oblígate sa-ti accepte cererea (o persoana in varsta de ex daca vrea sa-si schimba asigurarea suplimentara nu o mai poate face, pt ca in general casele nu accepta pacienti noi in varsta….deci ori renunta, ori ramane la casa veche).

 

Asigurarea de baza acopera : boala, accidentul si maternitatea. Daca muncesti, asigurarea pt accident este platita de catre angajator. Si asigurarea de baza este : generala, semi-privata si privata. Semi-privata inseamna ca atunci cand te internezi in spital stai in camera dubla sau singur in camera (pe cand in cazul celei generale vei sta intr-o camera cu 3-6 paturi). Asigurarea privata, pe langa faptul ca stai singur in camera, iti da dreptul sa-ti alegi si clinica/spitalul (si mai poti decide pt ce medic vrei tu). Exista mai multe modele de asigurari de baza, deci aici fiecare poate alege ce i se potriveste mai bine. Cel mai ieftin model este cel prin telefon (in cazul in care ai o problema, suni si un medic iti spune ce sa faci mai departe), apoi urmeaza policlinica (care poate avea anumite specilaizari, nu e obligatoriu sa le aiba pe toate; daca nu au ei specializarea respectiva, te trimit mai departe; dar tu intai mergi la un medic generalist), apoi medicul de familie, iar ultima, care este si cea mai scumpa, e cea care iti da dreptul sa mergi la orice medic vrei tu. Pt oftalmologie si ginecologie poti merge la orice medic, indiferent de modelul ales; la fel in caz de urgenta. Dentistul nu face parte din asigurarea de baza, ci intra la asigurarea suplimentara.

Ce mai exista aici, este sistemul francizei. Franciza este suma pe care trebuie sa o platesti tu anual in cazul in care folosesti serviciile medicale, asta pe langa asigurare. Cu cat franciza e mai mica, cu atat suma platita lunar e mai mare (la adulti franciza e cuprinsa intre : 300 si 2500 fr….la copii intre : 0 si 600 fr); in general daca ai probleme de sanatate si un salariu modest, iti alegi franciza minima (chiar daca platesti lunar mai mult, nu va trebui sa platesti de ex 2500 fr odata), daca insa nu mergi la medic decat ft rar, se recomanda sa o alegi pe cea maxima. Pt copii se recomanda franciza 0, pt ca sumele platite lunar sunt oricum mici, iar diferenta dintre francize e infima (adica 2-3 franci/lunar). Dupa ce ai platit toata franciza, daca mai mergi la medic, vei plati de fiecare data 10% din suma facturata (dar nu mai mult de o anumita suma anual).

Franciza se poate schimba doar anual, dar pt asta tb sa trimiti o scrisoare casei de asigurari de sanatate prin care mentionezi acest lucru. Scrisoarea tb sa ajunga la ei pana pe data de 31 noiembrie a anului in curs, iar noua franciza va intra in vigoare la 01 ianuarie anul viitor. La fel si pt casa de sanatate, o poti schimba anual, procedura e la fel ca la franciza.

 

Asigurarile suplimentare sunt ft multe (si suma platita lunar e ft mica in comparatie cu asigurarea de baza…exceptie face dentistul, unde asigurarea e ft scumpa, iar suma acoperita oricum e mica…ar fi multe de spus despre dentist, dar nu are rost sa intru in detalii; o plomba de ex costa incepand cu 300 fr….un aparat dentar pt copii cam 10 mii fr). Eu am de exemplu o asigurare suplimentara care cuprinde o groaza de chestii, printre care asigurarea medicala in strainatate (in toata lumea, pt ca in UE de ex. sunt asigurata prin asigurarea de baza, in Elvetia e valabil cardul european de sanatate din 2010, deci si si cei care locuiesc aici sunt asigurati in UE…cardul meu de sanatate de aici are pe o parte asigurarea elvetiana, iar pe verso cardul european de sanatate) si ochelarii de vedere (primesc o suma pe an pt ochelari noi….culmea e ca suma asta e mai mare decat suma totala pe care o platesc eu anual pt toata asigurarea suplimentara…dar inainte de a putea primi suma asta pt ochelari, am cotizat 1 an de zile….ochelari insa imi fac la 2 ani..si oricum platesc si eu la ei ceva, suma platita de asigurare neacoperind tot…dar se merita sa am asigurarea asta, pt ca sunt asigurata si in vacanta in caz de boala….in caz de accident in vacanta, plateste asigurarea pt accident facuta de angajator). Ce este interesant cu asigurarile aici, in cazul in care te imbolnavesti in strainatate, esti automat asigurat privat, asta pt ca in Elvetia serviciul medical este la un standard ft inalt, deci vor ca tu sa beneficiezi de acelasi standard si in afara tarii.

 

Stiu, sistemul asigurarilor de sanatate e ft complicat aici; mi-a trebuit si mie ceva timp sa inteleg cum functioneaza. Ce este important, asigurarea medicala de baza. In cazul in care venitul pe membru de familie e mic, statul iti plateste o anumita suma lunar pt asigurare (cateodata insa se ajunge si la toata suma); dar nu-ti da banii tie direct, ci plateste direct la casa de asigurari. Eu consider sistemul lor bun, pt ca fiecare isi poate alege o casa de asigurari si modelul dorit (exista un site special unde dai data nasterii si orasul unde locuiesti si acolo poti vedea premiile pt asigurarea de baza la toate casele de asigurari..si asta te ajuta ft mult in luarea deciziei...eu asa am facut cand m-am asigurat aici). Ca ex, eu platesc pt asigurarile mele 2% din venitul brut.

 

Am vazut acum cateva luni un documentar despre sistemul de sanatate din Cuba; acolo serviciul medical este gratis,nu se plateste pt asigurarea medicala. Iar daca tu ca turist te imbolnavesti, esti tratat gratuit, ca orice cubanez. Si conditiile din spitalele cubaneze sunt aproape ca cele de la noi.


Editat de Marcia03, 19 februarie 2014 - 15:41 .




Etichetat si cu dezbatere, asigurari, asigurari sanatate, asigurari private

Panic Questions

  • Fată sau băiat

    Nataliaracila
    - apr 06 2024 20:17

  • MiÈ™cările bebeluÈ™ului

    catalinabd
    - apr 04 2024 05:53

  • inchidere cont

    Anamaria Pandele
    - apr 02 2024 19:23

  • Anamaria Pandele
    - apr 02 2024 18:13

  • demetererika554@gmail.com
    - mar 30 2024 22:38

Last Blogs

  • Vitaminele în sarcină 💊

    BiancaDragnea
    - Astăzi, 08:38

  • Frățiorul

    Denisa1996
    - Astăzi, 07:04

  • Cum a fost testul de toleranță la glucoză?

    Ddeenniissaaa
    - Astăzi, 00:45

  • Pregatiri

    Julix94
    - Ieri, 22:25

  • Burtica rotunda

    Roxana3001
    - Ieri, 18:47

Ultimele aprecieri

  • andacosPoza lui %s

    andacos
    ii multumeste lui

    szivarvany
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • monicaboPoza lui %s

    monicabo
    ii multumeste lui

    szivarvany
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • ElkiaPoza lui %s

    Elkia
    ii multumeste lui

    Laura25
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • OtiliavPoza lui %s

    Otiliav
    ii multumeste lui

    Laura25
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • ElkiaPoza lui %s

    Elkia
    ii multumeste lui

    ioana
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • - TOP 50 reputatii -