Tot primesc in ultimul timp diverse retete low calorie, sanatoase si altele din aceeasi gama.
Cum am gasit si pe forum diverse bunatati si am uitat la ce topic erau postate m-am gandit sa scriem aici ce am mai bgatit sau ce mai vrem sa gatim, mancaruri mai light.
Eu m-as bucura daca are cineva experienta cu mese mai bogate proteic fara carne, ca la capitolul asta nu am prea multa inspiratie.
Voi incepe cu niste prajituri :))))
Muffins cu praf de roscove
Ingrediente:
- 180 g faina integrala cu drojdie
-2 oua
- 100 g miere
- 70 ml lapte
- 100 ml ulei de masline (eu am pus vreo 50 g ulei cocos)
- 20 g praf de roscove
Preparare:
Se separa albusul de galbenus, galbenusurile se mixeaza cu mierea pana aveti o culoare mai deschisa a compozitiei, apoi se adauga laptele si uleiul si se mixeaza in continuare, dupa care se adauga roscovele + faina si.... se mixeza in continuare :)))))
Albusurile se bat spuma si se adauga in compozitie amestecandu-se usor cu telul de sus in jos (eu nu am ami citita aceasta parte si le-am mixat mai departe )
Se pune compozitia in forme de muffins si se pun la cuptorul inacins la 180 de grade pt 35 de minute.
Mai puteti pune in compozitie esenta de vanilie sau de rom, coaja de portocala rasa sau de lamaie, eu am adaugat cateva feliute de banane in Muffins-uri.
Sunt tare bune!
Biscuiti digestivi
Ingrediente:
- 100 g tarate sau fulgi de ovaz
- 1/2 lingurita scortisoara
- 50 g alune de padure
- 1 vf de cutit praf de copt
- 50 g miez de nuca
- 3 linguri de miere
- 2 linguri pudra de roscove
- 150 ml apa
- esenta de vanilie
- 5-6 linguri de faina (eu voi pune integrala, nu alba)
Se macina nucile, alunele, fulgii de ovaz/tarate sa NU devina faina!)
Se pun intr-un bol si se adauga toate ingredinetele de mai sus farmantandu-se pana devine un aluat.
Aluatul se intinde intre 2 hartii de copt la o grosime potrivita (neavand vreo legatura cu gatitul imi imaginez ca se intinde cu sucitorul, nu? ).
Se imparte in patratele, se inteapa cu furculita pt decor, se lasa la cuptor in tava 15-20 de minute la 160 de grade.
Crema de roscove (ca nutella)
Ingrediente:
- 1§ cana lapte de cocos
- 1/2 cana praf de roscove
- 1 lingurita miere
+/- esenta de rom/vanilie, alune, stafide etc
Preparare:
Laptele de cocos se incalzeste putin, se poate pune mierea si esentele in timpul asta in oala, nu trebuie sa fiarba, doar sa fie putin caldut.
Se ia de pe foc, se adauga praful de roscove si se amesteca bine bine pana devine o pasta. Se pot aduga alune, stafide sau altele de genul, se pune in frigider si se lasa pana se intareste. Eu am facut-o tot timpul mai lichida, de consistenta nutelei, reteta initiala era pt ciocolata, dar nu am reusit sa se intareasca chiar asa tare.
Tiramisu proteic Ingrediente (5 porții):
Tort:
- 200 gr. albușuri de ou (~4-5 ouă)
- 50 gr. pudră proteică din zer (gust de ciocolată)
- 20 gr. pudră de cacao
- 150 gr. brânză de vaci (sau mascarpone scăzut în grăsime sau iaurt grecesc)
- 1-2 cești de cafea espresso
Topping:
- 200 gr. brânză de vaci (sau mascarpone scăzut în grăsime sau iaurt grecesc)
- 60 gr. pudră proteică din zer (gust de vanilie)
- puțină pudră de cacao
Mod de preparare:
Tort:
1. Se amestecă toate ingredientele, cu excepția cafelei, timp de câteva minute.
2. Se unge tava cu puțin ulei și se toarnă amestecul.
3. Se coace, în cuptorul preîncălzit, timp de 15 min. la 170° C.
4. Se lasă să se răcească.
Topping:
1. Se amestecă brânza de vaci cu pudra proteică.
Tiramisu:
1. Se împarte tortul în 5 bucăți.
2. Se iau 5 boluri de sticlă și se pune câte o bucată în fiecare.
3. Se toarnă aprox. 1/3 ceașcă de cafea în fiecare bol.
4. Se așteaptă până când cafeaua se îmbibă în tort.
5. Se adaugă topping-ul.
6. Se poate servi imediat sau după ce au fost ținute o noapte în frigider.
7. Înainte de servire, se presară puțină pudră de cacao.
Informații nutriționale/porție:
Energie: 165 kcal.
Proteine: 35 gr.
Glucide: 3 gr. (zahăr 2,5 gr.)
Grăsimi: 1,4 gr. (saturate 0,9 gr.)
Fibre: 1,6 gr.
Muffins 80 calorii
Ingredients:
1 3/4 cups old fashioned oats
3 egg whites
3/4 cup unsweetened cocoa
- 1/2 cup unsweetened applesauce
- 1 tsp. vanilla extract
- 1/2 cup plain Greek yogurt (or regular plain low fat yogurt)
- 1-1/2 tsp. baking powder
- 1-1/2 tsp. baking soda
- 1/4 tsp. salt
- 1 cup hot water
- 1/2 cup sugar substitute- aici eu am folosit miere
- 1/4 cup dark chocolate chips -These have less sugar than regular milk or semi-sweet chocolate chips. Or use peanut butter chips as these too have less sugar. ----ciocolata nu am pus deloc
Directions:
Preheat oven to 350 degrees.
Line a muffin pan(maybe two depending on how full you fill them) with cupcake liners, or spray muffin tin with non-stick cooking spray. Set aside.
In a blender, (or food processor), mix all of the ingredients together, except for the chocolate chips. Blend until oats are ground and mixture is smooth.
Pour mixture into prepared muffin pans and fill pretty generously. A little more than 3/4 full. I like to use something with a spout for this. Then, put half of the chocolate chips into the batter so that each muffin is ensured some chips.
Place muffin tins in the oven for 10 minutes. After 10 minutes, remove muffins from the oven (but don’t shut oven off), and distribute the other half of the chocolate chips on top of each muffin.
Place the muffins back into the oven and bake for an additional 2-5 minutes, or until a toothpick comes out clean.
*Note, you could skip this step by putting all of the chips in the batter and baking the muffins for 12-15 min straight, but this method gives the muffins the traditional ‘VitaTop Muffin’ look with the chocolate chips on top!
Editat de XIO, 25 ianuarie 2014 - 11:47 .