Retetele ghetarului
#21
Postat 22 august 2014 - 22:29
Crevetii si placinta cu dovleac invartita a lui Kari imi par numai bune de incercat.
A si tortul Oanei.
Promit sa contribui si eu.
#22
Postat 23 august 2014 - 20:44
Castraveti murati rapizi-roxanaz:
10 castraveciori mici taiati felii subtiti (pe razatoarea mandolina)
3 linguri sare mare
120 ml otet
Marar
Se pun castravetii in borcan mare, deasupra sarea, otetul, mararul. Se agita bine, se da la frigider. Se pot manca dupa 4-6 ore. Mai scuturati din cand in cand borcanul cand treceti pe langa frigider :))))
#23
Postat 23 august 2014 - 20:46
Roxanaz-Reteta saramura
Eu folosesc reteta asta la absolut toate muraturile si la ciuperci.Saramura 5L
Ingrediente:
-1/4 otet din vin(eu folosesc Topoloveni)
-3/4 apa
-1/2kg zahar
-5 linguri sare
-piper
-mustar si orice va doriti pt decor.
Saramura se da in clocot apoi se toarna peste legumele asezate in borcan.Se pune capacul si se baga la bain-marie :20 min castravetii,ciupercile ,etc si 25 min gogosarii.Oala pt bain-marie o pun din timp pe foc astfel incat sa fie pregatita cand infiletez borcanele.
#24
Postat 23 august 2014 - 20:46
Cozonaci
#25
Postat 23 august 2014 - 20:49
mihaela s:
apropo de reteta de cozonac a Andrei, eu am simplificat-o mult, fac aluatul in masina de paine. Pun acolo faina, ouale, laptele, zaharul si drojdia, dau drumul la masina si intr-o ora jumate curge pe afara :). Apoi il impart in doua, il intind si umplu cu ce vreau (de obicei jumate cu nuca si jumate cu scortisoara sau cacao), dau la cuptorul pus pe 50 de grade o jumate de ora sa mai creasca si apoi dau la 180 de grade pana se coace, vreo 30-40 min. Lucrez tare putin la el si de cand am masina de paine, imi iese mereu. Pana atunci, se umplea cosul de gunoi in loc de burtile noastre. :)
Editat de michelle-usa, 23 august 2014 - 20:50 .
#26
Postat 26 august 2014 - 16:34
De la Strumphita citire, o reteta care la noi a devenit clasica, inlocuind checul prea "painos":
Bananabread
Ingrediente pentru o tava de chec:
125g unt moale
3 banane extra-coapte
175g zahar
225g faina
un praf de copt sau 1/2 lingurita bicarbonat de sodiu
2 oua
sare cat iei in varful degetetelor
arome
nuci, stafide (optional)
Se zdrobesc bananele pasta, se adauga untul, zaharul, ouale, sarea,aromele,frecand bine compozitia dupa fiecare ingredient. La sfarsit se incorporeza faina cu praful de copt si nuci zdrobite sau stafide, sau ambele, dupa gust si dupa ochi. Iese un aluat moale.
Se toarna in forma unsa cu unt si tapetata cu faina, se coace 1h15 min la 180 C/350 F. Timpul de coacere este foarte variabil in functie de cuptor, se incearca folosind clasica scobitoare.
#27
Postat 26 august 2014 - 16:42
Prajitura cu visine
1/2 kg visine (sau cirese, caise, prune, nectarine)
2 oua
1 pahar zahar
1/2 pahar lapte
1/2 pahar ulei
1/2 lingurita bicarbonat
2 pahare faina + 1/2 pahar faina pt. fructe
vanilie, coaja de lamaie
Se freaca oulae intregi cu zaharul, se adauga progresiv uleiul, laptele, bicarbonatul, sarea, aromele, coaja de lamaie si la final faina.
Fructele se curata si se taie felii (caise etc), se scurg foarte bine in strecuratoare, se tavalesc prin faina pentru a nu lasa zeama in aluat.
Se toarna aluatul intr-o tava unsa cu unt si presarata cu faina (tava medie de aragaz sau vas Jena dreptunghiular un pic mai adanc), se niveleaza si se toarna deasupra fructele.
Se coace 40-50 minute la 180 C/350 F.
Reteta pufoasa si foarte rapida!
Editat de Fleurdelise, 26 august 2014 - 16:44 .
#28
Postat 13 septembrie 2014 - 18:36
Tort Rocky Road. E posibil sa gasiti reteta asemanatoare in engleza, cu google. Nu e reteta suedeza, e adaptata.
Ingrediente:
Blat:
200 g unt
4 oua
6 dl zahar (eu am pus numai 3, mi s-a parut ca ar fi mult prea dulce cu 6!)
3 dl faina
1.5 dl cacao de buna calitate
4 lingurite zahar vanilat
Glazura:
1,5 dl frisca lichida
0.5 dl sirop deschis (la noi se gaseste in magazin, cred ca e ok de pus zahar, cam, 2-3 linguri)
200 g ciocolata neagra (menaj)
Pentru ornat: alune, nuci, fistic, marshmallow mici si colorate, bomboane de ciocolata umplute cu caramel gen Dumle, Daim, taiate in doua, bombonele mici colorate, orice va trece prin minte ca ar merge.
Cum se face:
Blatul e un brownie clasic, daca aveti alta reteta e perfecta. Cantitatile sunt pentru un tort rotund de 24 cm diametru, 16 portii. Merge si ca prajitura patrata.
Untul se topeste. Faina se amesteca cu cacaoa si zaharul vanilat. Ouale se bat cu zaharul pana se fac spuma. Se toarna untul in amestec, apoi amestecul de faina si se amesteca bine. Se toarna intr-un vas tapetat cu unt si faina sau cu hartie de copt. Se coace ca 30 minute la 175 de grade (160 de grade la ventilator).
Se lasa la racit.
Pentru glazura se fierbe frisca cu siropul, se ia de pe foc si se pune ciocolata rupta in bucati mici, se amesteca pana se topeste si se lasa sa se racoreasca.
Dupa ce blatul s-a racit, se toarna glazura si se intinde pe toata suprafata tortului, eventual se lasa sa curga artistic :). Se lasa in frigider ca o ora dupa care se poate orna. Glazura sa fie rece in momentul ornarii. Ornarea se face dupa simtul artistic al fiecaruia :).
Spor la treaba si pofta buna!
Editat de mihaela_s, 13 septembrie 2014 - 18:39 .
#29
Postat 21 septembrie 2014 - 15:32
Prajitura cu prune:
150 g unt, 3 dl zahar, 3 oua, 3½ dl faina, 1 lingurita praf de copt, 8-10 prune
ca 1-2 linguri zahar, ca 1/2 lingura scortisoara (pentru prune)
Cuptorul la 175°.
Amesteca untul cu zaharul pana devine spumos. Adauga ouala pe rand amestecand bine dupa fiecare.
Amesteca faina cu praful de copt inainte sa o pui in amestecul de mai sus.
Se mananca calduta cu sos rece de vanilie sau cu frisca batuta.
#30
Postat 22 septembrie 2014 - 17:41
Biscuiti cu mere
125ml unt moale
1 cana de zahar brun
2 oua mari
1 lgta esenta vanilie
3/4 cana piure de mere neindulcit (applesauce)
1 1/2 cani faina
1 1/4 cani fulgi de ovaz instant sau cu fierbere rapida
1 lgta praf de copt
1 lgta scortisoara
1 lgta nucsoara
1 cana stafide
1 cana nuci zdrobite (optional)
Se freaca untul pana devine spumos, se adauga zaharul brun (daca e aglomerat, bulgarasii se vor topi in lichid), vanilia, ouale si piureul de mere, amestecand bine dupa fiecare adaus.
Separat se amesteca ingredientele ramase si se toarna treptat in compozitia lichida amestecand pana la omogenizare.
Se incalzeste cuptorul la 180 grade (350 F).
Se unge o tava cu putin unt, se toarna cate o lingura de compozitie si se dau la cuptor 10-15 minute.
------------
In loc de fulgi de ovaz, puteti pune 2 cani de faina in total in toata compozitia. Fulgii de ovaz fac biscuitii mai moi dar si un pic mai fazi.
Editat de Fleurdelise, 22 septembrie 2014 - 17:50 .