Da, aluatul trebe sa fie mai compact cand e copt, nu afanat ca la chec/ pandispan
Retetele ghetarului
#61
Postat 21 mai 2015 - 18:06
#62
Postat 21 mai 2015 - 19:25
Luxe, ca sa iasa aluatul ca la pandispan, trebuie sa pui agent de crestere ... praf de copt sau bicarbonat de sodiu. Si ouale nu se pun intregi, se bat albusurile separat si apoi se incorporeaza restul.
#63
Postat 21 mai 2015 - 19:31
Ok, sarumana.....atunci o iesit bine......:)
#64
Postat 21 mai 2015 - 19:57
Luxe, ti-a iesit asa cum trebuie, clafoutis nu trebuie sa creasca ca un pandispan, e ceva intre crema coapta si prajitura. De aceea nu are faina multa in comparatie cu lichidele.
http://www.foodbeam....-ma-grand-mere/
Aici se vede bine cum trebuie sa arate.
#65
Postat 24 mai 2015 - 01:11
Ok,am facut si eu prajitura....nu stiu ce sa zic . Tava mea e un pic Mai mare asa ca prajitura era groasa cam de un deget. Aluatul e cam elastic ( cutitul intra greu in el ) ca un fel de budinca......Asa trebuie sa fie ? Eu ma asteptam la acel aluat gen pandispan, ( :) dar eu sunt afoana in ale bucatariei ) , nu e rea oricum....:)
Luxe, ti-a iesit asa cum trebuie, au spus si fetele mai sus.
Cum se vede din ingrediente, nu are agent de crestere aluatul, e normal.
E un fel de budinca, cu fructe.
Tava traditionala de clafoutis e rotunda si adanca atat cat fructele sa fie acoperite de aluat. Nu prea mare ca si cantitatea de fructe si aluat e destul de mica.
Nu am timp sa caut poze, eu am reteta decupata din ziar, cu o foto mica, pe frigider...
#66
Postat 27 mai 2015 - 16:23
Varza murata :
varza, dar nu ft indesata
marar uscat
hrean
sare grunjoasa (am din Romania, de la salina, fara iod)
se pune o lingura de sare la litrul de apa...
timp de cateva saptamani se vantura (eu am un fel de furtun cu care suflu in butoi).
cam atat...daca am uitat ceva, revin
#67
Postat 27 mai 2015 - 20:36
Alta reteta de clafoutis cu cirese
Raymond Blanc shares his simple recipe for a classic clafoutis. Other stone fruits would also work well in this dish. Try peaches, plums or apricots.
- 450g/1lb ripe cherries, the best you can find, stones removed // 450 gr cirese coapte fara samburi
- 3 tbsp caster sugar, plus extra for sprinkling // 3 linguri de zahar si extra ptr presarat pe praji
- 3 tbsp kirsch (optional) // 3 linguri de kirsch
Adaugare Ioana - eu sar macerarea cireselor si le pun pur si simplu fara samburi in praji.
- 20g unsalted butter, plus extra for greasing // 20gr unt nesarat + extra ptr uns tava
- 2 free-range eggs // 2 oua
- 3 tbsp caster sugar, plus extra for sprinkling // 3 linguri de zahar + extra ptr presarat pe deasupra
- ½ tsp vanilla extract // jumatate de lingurita extract de vanilie
- 1 heaped tbsp plain flour // o lingura cu varf de faina
- 50g whole milk // 50 g lapte integral
- 75g oz whipping cream // 75g smanatan ptr frisca
- pinch sea salt // sare
-
Gently mix together the cherries, sugar and kirsch and leave to macerate for two hours. (The sugar will slowly permeate the cherries and intensify their flavour.) Amestecati usor ciresele cu zaharul si kirschul si lasati-le la macerat 2 ore
-
Preheat the oven to 180C/350F/Gas 4. Grease a baking dish with butter and sprinkle with sugar. Shake the sugar around the dish so that it is evenly coated, then tip out any excess. Incalziti cuptorul la 180C/350F/Gaz 4. Ungeti o tava cu unt si presarati zahar uniform (eu aici pun faina - taca sa fie mediu/ putin adanca). Scuturati excesul de zahar
-
For the batter, heat the butter in a small pan until it turns a pale hazelnut colour – this is called a beurre noisette. Do not allow the butter to burn or it will become bitter and carcinogenic. Remove the pan from the heat and set aside in a warm place. // incalziti untul intr-o craticioara pana se face maroniu deschis, pastrati la cald.
-
In a large bowl whisk together the eggs, sugar and vanilla until creamy.// intr-un bol amestecati ouale, zaharul si vanilia pana se fac ca o crema
-
Add the flour, whisk until smooth, then slowly incorporate the milk, cream, salt and beurre noisette.// adaugati faina, amestecati pana se omogenizeaza, apoi incorporati incet laptele, smantana, sarea si untul.
-
Mix the macerated cherries and their juice into the batter and pour into the prepared baking dish.// adaugati ciresele macerate si sucul lor in compozitie si turnati in vasul de copt
-
Bake in the oven for 30-35 minutes, or until the top is slightly domed and the blade of a knife inserted in the middle comes out clean. // coaceti 30-35 de minute sau pana se umfla un pic si trece testul scobitorii
-
To finish, sprinkle with caster sugar and serve warm.// presarati zahar si servici caldut (noi o mancam rece)
#68
Postat 12 iunie 2015 - 16:27
Reteta de tort f simpla, se face in 10-20minute, ff gustos:
Asta a fost al meu (dar transportat vreo 60km cu masina)
#69
Postat 12 iunie 2015 - 23:00
peste cu creveti in sos de smantana la cuptor
4 bucati de peste file (cod sau somon) sarate si piperate se aseaza intr-o tava termoizolanta, se presara (facultativ) marar tocat si rondele de lamaie. Se rastoarna peste 200 g creveti (congelati) decorticati, 250 ml smantana lichida, cateva rosii cherry si ciuperci taiate felii sau daca sunt mici se pot lasa intregi (champinion). Se da la cuptor 20-30 min, la 180 grade.
#70
Postat 13 iunie 2015 - 04:38
1 cana faina
2 linguri zahar (optional)
1 lingurita praf de copt
1/2 lingurita bicarbonat de sodiu
1 praf de sare
1 cana lapte
2 linguri otet
2 oua
2 linguri unt topit
Se toarna otetul in lapte si se lasa deoparte cca 5 min pana se prinde tot laptele ( optional suc de lamaie in loc de otet sau zer in loc de lapte si substanta acida)
Se amesteca ingredientele uscate si separat cele lichide, se toarna cele uscate in cele lichide, se omogenizeaza. Iese un aluat mai gros decat cel de clatite clasice.
Se coc 8 pancakes sau 4 mai mari. Sunt gata de intors cand formeaza basici aluatul.
Se insiropeaza cat sunt fierbinti cu sirop de artar sau alt sirop.
Sunt foarte pufoase!