Sari la conținut

Sari la conținut


- - - - -

Traditii taiera motului / ruperea turtei

turta motul

Fara raspunsuri la acest subiect

#1
ankutzy

ankutzy

    Nou venit

  • Membri
  • Punct
  • 86 mesaje

Postat 21 octombrie 2013 - 17:14

    Sunt multe discutii cu taiera motului si ruperea turtei. Cum se face, cand se face. Totul difera de la o zona la alta. In Bucuresti cum este? Eu asta am gasit pe internet:

  

Traditii turta

·  De taierea in sine a motului se ocupa nasa. Motul trebuie sa fie prins cu o panglica de culoare rosie iar parului trebuie sa fie taiat in forma de semnul crucii, cate putin din fiecare parte. In timp ce taie parul nasa trebuie sa faca urari de bine celui mic (in unele regiuni exista formulari specifice);

·  Parul taiat se pastreaza lipit cu ceara de la lumanarea de la Botez intre doi banuti (fie din argint sau monede vechi);

·  Dupa ce se taie motul vine momentul ruperii turtei. Turta trebuie sa fie adusa de nasa si trebuie rupta in patru, tot in semnul crucii, deasupra capului copilului; pentru a se face totusi o diferentiere intre baietei si fetite in unele regiuni se practica ruperea turtei doar la fete, iar la baieti se rupe un colac;

·  Alegerea obiectelor de pe tava credem ca este totusi punctul culminant al evenimentului si cel mai asteptat de toata lumea. Pe o tava se aduna diverse obiecte, fiecare cu o semnificatie aparate iar apoi se pune in fata copilului pentru a alege trei dintre ele: se spune ca aceste trei obiecte ii vor fi ursite si ii vor ghida cursul in viata; din fericire semnficatia obiectelor nu este standard si poate fi interpretata dupa bunul plac.

·  Obiecte care pot fi puse pe tava: seringa, carte, bani, surubelnita, chei de la masina, aur, argint, foarfeca, ruj, pix, caiet, telefon, parfum si lista poate continua;

Dupa ce si-a ales doua-trei obiecte de pe tava, nasii, cu indemanare, iau turta si o rup in patru bucati egale facute in sensul crucii chiar deasupra capului fetitei, facandu-i acesteia diverse urari specifice zonei in care se gasesc.

La sfarsit, nasii vor taia din parul copilului cateva fire, tot in forma de cruce.

Turta era patrata!, dar important e sa manance si fetita din ea.

  Cu ocazia acestui eveniment nu numai nasii au obligatia de a cumpara cadouri ci si parintii; acestia trebuie sa pregateasca nasilor un cadou, chiar si simbolic iar in unele zone se obisnuieste ca parintii sa ofere nasei 3 colaci (mai maricei), pe care sa fie asezat mai intai copilului cand ii este taiat motul.

Copilul, imbracat in haine primite cadou de la nas, este pus pe o perna care se daruieste mai apoi de mama nasei ori pe o galeata cu apa pe care se pun trei colaci mari. Ca sa nu se imbolnaveasca se zice ca cel mic trebuie legat la ochi ca sa nu vada cand i se taie motul. De funda cu care este legat la ochi se prinde la capat un banut pentru noroc. Cu o foarfeca sau un briceag nasul taie motul si intreaba: "De ce ti-e motul, finule?" la care cei de fata raspund: "De noroc si sanatate si de o oaie cu lapte".

Altii au alta idee despre cum se procedeaza: "Aici in Dobrogea se taie din perisor. Se alege o suvita subtire (sa nu scalpezi copilul) din patru puncte ale capului (ca atunci cand vrei sa-i prinzi o fundita), o legi cu o panglica si nasa ii taie suvita asta. Cand ii taie din perisor sa nu uite nasa sa-i puna un banutz pe mot (cat de mic, dar sa fie)" cotuca, Constanta. Alta traditie spune ca fundita cu care e prins parul trebuie sa fie rosie daca e fata si albastra daca e baiat.

Dupa ce a fost taiat motul, cu tehnica la alegere, urmeaza alt hop. Ce faci cu suvita? Unii sunt de parere ca lumanarea de la botez impreuna cu motul taiat se pastreaza si se arata copilului cand acesta va implini varsta de sapte ani, apoi se ingroapa la radacina unui copacel, de preferat pom fructifer. Altii mai grabiti spun ca motul trebuie sa fie ingropat de ziua taierii motului intr-un lan de grau, ca parul celui mic sa fie bogat. Unii pastreaza motul pur si simplu in casa, pana in vremuri imemoriale.

 




Panic Questions

  • SughiÈ› bebe in burtica

    Mihgaandrei
    - Astăzi, 16:58

  • Secretie vaginală abundentă

    Mihgaandrei
    - Astăzi, 16:57

  • Scădere in greutate

    SaraMaria26
    - Ieri, 19:00

  • Fată sau băiat

    Nataliaracila
    - apr 06 2024 20:17

  • MiÈ™cările bebeluÈ™ului

    catalinabd
    - apr 04 2024 05:53

Last Blogs

  • Prin Italia cu bebe in burtica

    Pau26
    - Astăzi, 14:55

  • Ma copleseste oboseala

    ZDenisa
    - Astăzi, 14:42

  • Alegerea numelui

    Ralu31031992
    - Astăzi, 14:20

  • Plimbarica

    Andreeaflore1991
    - Astăzi, 10:10

  • ImportanÈ›a medicului pediatru 👩🏻‍⚕️

    BiancaDragnea
    - Astăzi, 09:57

Ultimele aprecieri

  • andacosPoza lui %s

    andacos
    ii multumeste lui

    szivarvany
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • monicaboPoza lui %s

    monicabo
    ii multumeste lui

    szivarvany
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • ElkiaPoza lui %s

    Elkia
    ii multumeste lui

    Laura25
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • OtiliavPoza lui %s

    Otiliav
    ii multumeste lui

    Laura25
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • ElkiaPoza lui %s

    Elkia
    ii multumeste lui

    ioana
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • - TOP 50 reputatii -