Sari la conținut

Sari la conținut


- - - - -

enurezia


19 raspunsuri la acest subiect

#1
oanap85

oanap85

    Membru junior

  • Membri
  • PunctPunctPunct
  • 1.357 mesaje

Postat 14 septembrie 2013 - 11:39

Buna mamici

Am fost la medic si i-a pus diagnostic baietelului celui mare ,~7 ani, de enurezie, nocturna sau ceva de genu ca el face si la amiaza uneori cand doarme ...

daca s-a mai confruntat cineva cu asta as vrea sa-mi spuneti in cat timp isi revine,

acum urmeaza un tratament de 2 saptamani dar nu vad rezultate deocamdata ..

mentionez ca de mic are problema asta .



#2
zmotocel

zmotocel

    Membru junior

  • Membri
  • PunctPunctPunct
  • 683 mesaje

Postat 14 septembrie 2013 - 12:55

nu prea are cum sa-ti spuna cineva cat dureaza pana isi revine fara sa stie motivul pt care are enurezis.  

enurezis este un simptom. trebuie cautata cauza. si sunt foarte multe cauze care pot provoca enurezis.

daca de mic nu a avut perioade "uscate", este posibil sa fie o intarziere de maturare care mai are nevoie de timp sa se corecteze. 

ce investigatii ati facut pana acum?



#3
oanap85

oanap85

    Membru junior

  • Membri
  • PunctPunctPunct
  • 1.357 mesaje

Postat 14 septembrie 2013 - 19:16

nu am facut nici o investigatie,credeam ca se csapa pe el din cauza ca e obosit sau ca bea multa apa etc ,apoi am fost la psiholog si mi-a recomandat sa mergem la NPI,acolo ne-a dat tratament ,

nu stiu care ar putea fi cauza ...



#4
zmotocel

zmotocel

    Membru junior

  • Membri
  • PunctPunctPunct
  • 683 mesaje

Postat 14 septembrie 2013 - 19:46

nu stiu ce inseamna NPI. 

cauza pt enurezis se cauta prin eliminare.

investigatiile minime pt enurezis sunt: urocultura, ecografie renala si analize de sange (uree si creatinina). daca sunt normale atunci poti incepe sa suspectezi ceva de natura psihologica. cel mai simplu e sa incepi prin a nu-i da apa 2-3 ore inainte de culcare. alta posibilitate e ca pur si simplu nu se trezeste cand are nevoie la baie. sunt niste alarme speciale care se activeaza daca face in pat care il pot ajuta sa invete sa se trezeasca. apoi poti incerca metoda recompesei: pt fiecare noapte uscata primeste o stea, la un anumit numar de stele primeste o jucarie sau orice altceva crezi ca functioneaza pt el. 

se poate sa nu gasesti o cauza. cam 3% dintre copii au aceasta problema pana pe la 15 ani. 


Editat de zmotocel, 14 septembrie 2013 - 19:52 .


#5
viviana

viviana

    Membru VIP

  • Moderators
  • 26.324 mesaje

Postat 14 septembrie 2013 - 20:33

Cred ca se refera la neuropsihiatrie infantila.

 

Ce tratament i-a dat, Oana?

 

Cand a aparut enurezisul nocturn, la cati ani dupa ce nu a mai facut pipi pe el?

 

Te intreb pentru ca m-am confruntat si eu cu o astfel de problema.

A disparut brusc, la 9 ani asa cu scrie la carte.



#6
filofteia

filofteia

    Membru matur

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunct
  • 2.512 mesaje

Postat 15 septembrie 2013 - 09:12

La baieti in carte... scrie ca pe la 12 ani se rezolva... insa un procent de 5% pot ajunge la 18 ani si sa aiba in continuare aceasta problema.

Analizele pentru enurezis nocturn primar (am inteles ca este primar) se fac pe la 7 ani, pana atunci se considera relativ normal. Nu inteleg de ce nu v-a dat analize...cele pe care le-a enumerat "zmotocel" plus o radiografie la coloana (pentru spina bifida).

Copilul meu are aceasta afectiune... de aici stiu... a facut tratament cu driptane... la inceput a fost mai bine, dar dupa o luna facea si sub tratament, asa ca l-am intrerupt. Am incercat si dispozitivele acelea care suna cand se uda (l-am luat de pe net), dar degeaba, urla ala in toiul noptii, dar copilul nici o sansa sa se trezeasca... alergam eu ca disperata sa-l trezesc, asa ca in cateva luni am renuntat si la acesta. Am incercat sa limitam lichidele cu doua ore inainte, sa-l trezesc la ore fixe... ce n-am incercat.

Dupa toate analizele/incercarile pediatrul lui ne-a spus ca nu avem ce face decat sa asteptam sa creasca.

Si a crescut, acum are 12 ani jumatate, trei luni n-a mai facut, dar intr-o noapte s-a intamplat iar... acum iar n-a mai facut de o saptamana.

Eu am ajuns la concluzia ca este o problema cu care trebuie sa invete sa traiasca... pana se va rezolva.

Asa ca din clasa a IV-a (10 ani) l-am lasat in excursiile de o noapte cu clasa. Daca facea, asta era...i-am spus sa copere patul si gata... pe atunci facea de 4-5 ori pe luna (stiu pentru ca imi notez pe calendar noptile in care face). Nu a facut niciodata in excursiile astea, poate si pentru ca dorm mai putin. 

In primavara aceasta (12 ani) a trebuit sa plece 6 zile, din care doua nopti (dus/intors) cu trenul. Asa ca am cusut de boxeri pampers numarul 6 (pentru fiecare noapte cate unul, inclusiv pe tren) si am facut antrenament acasa o saptamana inainte cum sa-i puna pe el. L-am invatat sa-i arunce cu totul daca face in ei ... si s-a descurcat. A facut intr-o singura noapte si a spus ca s-a schimbat, a pus tot in punga (i-am dat pungi pentru rufele murdare), iar ce a dat pe langa (in pat - ca pampersul nu absoarbe tot) s-a uscat pana dimineata. A fost o experienta reusita si l-am felicitat cand s-a inapoiat pentru modul in care a gestionat problema.

Cand am plecat in concediu i-am luat pampers de adult si i-am pus in fiecare seara. Nu puteam sa-i dau la el din acestia pentru ca a dormit cu alti doi copii in camera, iar intentia a fost ca toata situatia sa nu fie aflata. Boxerii cu pampersul pe ei nu se vad din pantalonii de pijama si nici din blugi.

Stiu ca nu suna incurajator, dar eu sper sa se rezolve pana la urma... sa nu fie in cei 5%, dar daca va fi, macar stiu ca se va descurca singur.



#7
oanap85

oanap85

    Membru junior

  • Membri
  • PunctPunctPunct
  • 1.357 mesaje

Postat 15 septembrie 2013 - 09:54

buna din nou si multumesc pentru raspunsuri 

NPI inseamna neuropsihiatrie ifantila asa cum a spus viviana

i-a dat  MINIRIN MELT ,o pastiluta care se tine sub limba si se topeste imediat si se da inainte de culcare

analize nu ne-a dat ,a zis sa urmez acest tratament 2 saptamani si sa merg la control,in aceste 2 saptamani a facut 1 data pe el 

uneori trec zile ,chiar si 1,2 saptamani si nu face ,alteori face si 2 nopti la rand 

problema asta o are dintotdeauna.la 4 ani jumatate a renuntat la scutec definitiv,adica nu-i mai puneam nici noaptea desi se scapa pe el exact ca si acum ,uneori facea alteori nu facea..dar credeam ca e normal pana se obisnuieste ;

apoi am citit intr-un pliant despre acest enurezis si cand am mers la spiholog i-am zis si problema asta

la psiholog am fost deoarece educatoarea a zis ca are un mic deficit de atentie si este cam agitat insa ne-a zis ca e ok ,adica nu are nevoie sa faca terapie sau tratament ,ne-a recomandat logoped si NPI 

marti urmeaza sa mergem din nou la NPI ..

as vrea totusi sa-i fac analizele de care spunea-i tu FILOFTEIA ,aceste analize ti le poate da si medicul de familie sa le faci?sau numai specialistul?



#8
zmotocel

zmotocel

    Membru junior

  • Membri
  • PunctPunctPunct
  • 683 mesaje

Postat 15 septembrie 2013 - 13:31

le poate prescrie medicul de familie,. defapt acolo ar fi trebuit incepute toate astea...



#9
monicabo

monicabo

    Membru de baza

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 9.191 mesaje

Postat 15 septembrie 2013 - 23:26

Filofteia, eu am avut aceasta problema cand eram copil, si am avut-o si prin adolesenta... cred ca si pe la 14-16 ani ma mai scapam (e drept, odata cu trecerea timpului, accidentele se intamplau din ce in ce mai rar, dar nu se stie cand ma "lovea"). Bravo ca s-a descurcat baiatul tau.... la mine chestia asta, dupa ce am inceput sa constientizez bine, a devenit un cosmar. Acasa mai era cu mai era, dar in deplasari, cand dormeam in alta parte, era jale, Aproape ca faceam nopti albe, adormeam greu, dormeam prost, dormeam cu prosoape intre picioare de frica si rusine....

 

O data, internata in spital pe la 10 ani, operata de apendicita, am avut un asemenea accident, nu stiam ce sa fac de rusine, patul era ud, mai misunau infirmierele, asistentele, doctorii in control, ce sa zic daca se prind? Muream de rusine numai la gandul.... Se intampla ca cu o zi inainte sa fie mai multe externari in salon si inca nu se facusera noile internari... am pandit si am prins un moment in care am fost singura pe salon, in 2 minute am insfacat un cearceaf dintr-un alt pat si schimbat cu al meu... greu, asa, operata sa ma aplec, sa misc asa de repede, era un effort la starea mea... dar asa eram de disperata; la scurt timp a intrat o infirmiera cred si s-a uitat catre cearceaful respective, si se intreba in barba ceva de genul "cine o fi udat aici cearceaful?"

 

Oana, nu stiu o solutie la astfel de probleme, mama nu a intrat cu mine in analize amanuntite, alea generale de mi s-au facut au iesit bine (fara infectii urinare sau alte afectiuni), dr-ul a ajuns pana la urma sa-i spuna ca am un somn mult prea profund si nu ma pot trezi..

Ce-i drept, am un fel de noada la popou, ca un fel de coada, o prelungire a coloanei... nu stiu daca asta reprezinta o  forma de spina bifida, a fost vehiculata si asta ca fiind o cauza.... Dar nici nu avea cum sa fie eliminate, nu s-a recomandat operatie sau vreo alta interventie, noada aia nici numa deranja in vreun fel, doar ca se vedea/simtea ca e mai lunga ca la alti oameni normali.

 

Stiu ca in zilele noastre se foloseste si homeopatia in astfel de probleme, poate n-ar fi rea si o astfel de abordare in viitor. daca vedeti ca dpdv clinic totul este in regula.

Stiu ca sunt remedii, equisetum avensis (coada calului), equisetum hiemale din ce am mai citit eu.



#10
viviana

viviana

    Membru VIP

  • Moderators
  • 26.324 mesaje

Postat 16 septembrie 2013 - 07:41

La fii-mea a aparut la 6 ani, dupa ce a inceput scoala. Deci secundar.

Dupa ce am eliminat orice cauze organice am ajuns la pisholog. 

Trarile intense din timpul zilei, emotiile puternice, somn adanc in timpul noptii.

 

Si eu ca si Filofteia am incercat orice a fost posibil.

Dupa luni de zile in care in fiecare noapte ma sculam la 2 si o duceam la toaleta, cu chiu cu vai - doamne, ce mai trageam de ea, am renuntat caci ajunsesem un fel de zombi.

 

A refuzat sa meraga in orice excursie sau tabara.

 

Noapte de noapte se trazea uda, schimbam pijamaua, schimbam cearsaful. Alteori nu facea nopti-n sir.

 

Si cum ajunsese o obsesie si pentru ea si pentru mine am renuntat de a mai lupta fatis cu aceasta problema si am lasat timpul sa le rezolve pe toate.

 

La 9 ani s-a rezolvat complet. Insa, oricum, pana anul trecut a refuzat orice insemna dormit peste noapte in excursie sau tabara.

 




Panic Questions

  • SughiÈ› bebe in burtica

    Mihgaandrei
    - apr 18 2024 16:58

  • Secretie vaginală abundentă

    Mihgaandrei
    - apr 18 2024 16:57

  • Scădere in greutate

    SaraMaria26
    - apr 17 2024 19:00

  • Fată sau băiat

    Nataliaracila
    - apr 06 2024 20:17

  • MiÈ™cările bebeluÈ™ului

    catalinabd
    - apr 04 2024 05:53

Last Blogs

  • Bebe s-a intors deja, 28 saptamani

    marile11
    - Ieri, 22:17

  • Dublu test pozitiv È™i nopÈ›i întregi nedormite!

    Ana1298
    - Ieri, 17:26

  • Gata vacanta!

    Andreeaflore1991
    - Ieri, 16:16

  • Minunea asteptata din burtica

    RoxiMada
    - Ieri, 15:26

  • Nasterea prin cezariana

    AdrianaBlo
    - Ieri, 10:27

Ultimele aprecieri

  • andacosPoza lui %s

    andacos
    ii multumeste lui

    szivarvany
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • monicaboPoza lui %s

    monicabo
    ii multumeste lui

    szivarvany
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • ElkiaPoza lui %s

    Elkia
    ii multumeste lui

    Laura25
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • OtiliavPoza lui %s

    Otiliav
    ii multumeste lui

    Laura25
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • ElkiaPoza lui %s

    Elkia
    ii multumeste lui

    ioana
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • - TOP 50 reputatii -