Sari la conținut

Sari la conținut


* * * * * 2 voturi

Viata in Germania si Elvetia cap. 87


848 raspunsuri la acest subiect

#721
Miriluta

Miriluta

    Membru junior

  • Membri
  • PunctPunctPunct
  • 1.272 mesaje

Postat 24 mai 2016 - 22:02

Eu ma gandesc ca pt viitorul lor e mai bine sa faca scoala acolo, ar avea alta sansa de reusita, macar cand termina sa aiba un job platit. Aici la noi in schimb se face multa scoala dar la final putini au noroc sa reuseasca cu adevarat si sa fie multumiti, nu e de mirare ca multi cand termina isi doresc sa plece in afara sa lucreze pt bani mai multi, putini accepta joburi prost platite in tara.

 

 

Andrea, eu sunt una din "nemtoaicele" convinse. Am impresia insa ca pleci de la o premisa gresita si anume ca aici curge miere si lapte. Si aici sunt multi oameni care isi gasesc greu de lucru, oameni care au doua joburi ca sa isi poata plati facturile si oameni care traiesc din ajutor social. Si aici exista copii care se pierd pe drum...iar integrarea in societate nu e usoara. Limba e o piedica pentru ca e grea...si e o piedica pentru adulti nu pentru copii. Un job calificat si bine platit e greu de gasit fara cunostinte lingvistice si traiul e scump atunci cand traiesti din economii. Chiriile nu se compara cu cele din Romania. 

 

Iar ajutorul social ( cu care eu nu sunt de acord absolut deloc daca cineva nu a lucrat aici pentru ca aceste ajutoare sociale sunt platite din banii nostrii, ai celor care platim taxe) nu se mai acorda noilor veniti decat daca au minim 12 luni lucrate fara intrerupere in Germania. 

 

Nu vreau sa te descurajez ci doar sa iti explic ca nu scoala copiilor e factorul vostru de success. [flo2]



#722
XIO

XIO

    Membru VIP

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 17.118 mesaje

Postat 25 mai 2016 - 12:51

Miriliuta, si mie imi place Germania, chiar nu am nici un motiv sa ma plang, nu m as muta de aici decay plate ca sa imi indeplinesc visul de a avea o casa PE plaja in Copacabana
Dar asta cu scoala mi se pare exagerare.
Si de aia am scris, ca nu e asa usor sa ajungi medic sau avocat. Nici necesar, ca in Romania :)))

#723
kariguld

kariguld

    Membru VIP

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 10.428 mesaje

Postat 25 mai 2016 - 16:14

ptr cine intreba, exista ptr copii care nu cunosc limba germana, clasele Übergangsklassen unde copii merg timp de doi ani si invata limba germana. cel putin asa era acum vre-o trei ani, atunci am ajutat ultima oara pe cineva din Romania sa-si inscrie copii la scoala. 

 

ptr mine scoala din germania a fost o binecuvantare. defapt ptr copii mei. au invatat foarte multe lucruri practice, folositoare ptr viata. sunt de acord ca un copil are nevoie sa invete intai lucrurile practice, mai tarziu cand creste si isi structureaza prioritatile poate alege sa studieze mai departe. 

 

si da, studiul este ptr cei care invata intradevar foarte bine. trebuie sa ai note bune si foarte bune sa poti intra intr-un Ausbildung, iar de facultate nici nu mai vorbim, trebuie sa excelezi iar notele sa fie in toti anii de scoala foarte bune. 

cultura generala la terminarea scolii tine de copil-tanar, de ce face in timpul liber, de interesele pe care le are. ai mei stiu trei limbi, romana, engleza si germana. baiatul a facut in ultima vreme un curs de spaniola. fata vrea sa-si perfectioneze engleza si sa invete franceza. au cunostinte generale despre foarte multe lucruri, pe care singuri le-au cautat si si le-au insusit.  deci tine de fiecare, de tintele si scopurile pe care le are in viata. 

 

 

xio, am scris la subiectul asta despre cumpararea unei case in Germania, mai in spate, nu stiu la ce pagina, cred ca acum doi ani am scris. daca frunzaresti paginile vei gasi mesajul. doar mersul la banca te va ajuta sa-ti faci o parere clara despre ce implica cumpararea unei case in Germania. as putea sa-ti dau cateva exemple, de la prieteni mei care au case si care sunt pro-cumparare. sau de la cei care nu sunt pentru cumparare. dar asta nu te ajuta cu nimik, decat ca informatie.

doua lucruri f importante le spun totusi, trebuie sa ai un contract fest, unbefristet si avans, cam 30% din suma. se calculeaza intotdeauna dupa venitul vostru, per familie. 

oricum, cumpararea unei case nu e floare la ureche, e un proces destul de lung si implica putere financiara foarte serioasa din partea voastra. 

dar daca iti doresti vei reusi. 

 

 

inca ceva, ptr cine vrea sa traiasca in Germania, exista multe multe posibilitati de a reusi. de  a obtine lucrurile pe care le doresti, fie legate de scoala copiilor, fie legate de un job, fie legate de casa sau alte lucruri. ptr asta e nevoie insa de informatii si ajutor, de  a cunoaste oameni potriviti. si de a insista cand si unde trebuie. 

e adevarat ca in ultimi 10 ani multe lucruri s-au schimbat si nu in bine. 



#724
XIO

XIO

    Membru VIP

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 17.118 mesaje

Postat 25 mai 2016 - 17:33

Kari, am intrebat la spital in stanga si in dreapta, mi-a trecut euforia aparuta de la sef asa ca mai intai vom arunca in continuare banii pe fereastra. Problema e ca daca iau un credit atunci sunt legata de locul in care gasim casa. Mi-a spus anesteyistul de care am povestit ca daca scopul meu e sa merg mai departe cu lucrul, atunci mai bine sa astept pana ajung specialista si imi caut o casa langa spitalul la care vreau sa raman.

ca pt rezidentiat cred ca tot va mai trebui sa ma mut o data, la uniklinik. In rezidentiat nu exista unbefristet, ca se face in fctie de ce drept de predare au medicii din spitalul respectiv.



#725
andreamel09

andreamel09
  • Membri
  • 5 mesaje

Postat 25 mai 2016 - 18:05

Va multumesc pt raspunsurile date.

Miriluta stiu ca nu curge lapte si miere si  sunt multe aspecte importante de tinut cont daca ar fii sa ne mutam, primul ar fii joburile clar apoi restul pe rand.  Nu  ne bagam cu capul inainte si ce o fii o fii, asta nu e treaba, toate trebuie rezolvate pe rand.

 Nu doar pt scoala copiilor am vrea sa plecam, am atins acest subiect pt ca vroiam sa stiu parerile unor mamici romance stabilite in Germania, despre invatamantul de acolo, sa stiu daca ar merita si din acest punct de vedere, 

Inca ne gandim serios daca va merita facut pasul acesta. Fratele meu stabilit acolo ne incurajeaza si ne va ajuta daca trebuie dar nu e asa simplu mai ales cand sunt copii la mijloc.



#726
XIO

XIO

    Membru VIP

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 17.118 mesaje

Postat 25 mai 2016 - 19:46

Eu nu am copii si doar imi dau cu parerea, dar in opinia mea strcitetea asta in hotararea carierei e singurul inconvenient pt un copil.

In rest nu am decat lucruri pozitive de spus in desaga despre Germania :))))



#727
mianda

mianda

    Membru matur

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunct
  • 2.267 mesaje

Postat 25 mai 2016 - 22:01

 

cultura generala la terminarea scolii tine de copil-tanar, de ce face in timpul liber, de interesele pe care le are. ai mei stiu trei limbi, romana, engleza si germana. baiatul a facut in ultima vreme un curs de spaniola. fata vrea sa-si perfectioneze engleza si sa invete franceza. au cunostinte generale despre foarte multe lucruri, pe care singuri le-au cautat si si le-au insusit.  deci tine de fiecare, de tintele si scopurile pe care le are in viata. 

 

 

 

Eu cand m-am referit la cultura generala m-am gandit la geografie, istorie, biologie, chimie, literatura...Ceea ce se face aici e de nivel basic. Sunt de parere ca nicio preocupare a copilului in timpul liber nu poate acoperi toate aceste lipsuri, dar m-am resemnat cu gandul asta. Sunt atatea locuri in care isi poate cauta informatiile, incat nu trebuie decat sa stie sa le foloseasca  [batcap] Bineinteles, daca vrea sa iasa din ignoranta  [:-)))]  [:-)))]

Si da, daca ne referim la limbile straine, ne da cu plus. La Gymnasium copiii fac chiar si mai multe limbi straine intensiv, asta inseamna cate 5 ore pe saptamana pentru fiecare. Fii-mea face engleza si franceza, dar sunt clase speciale unde se mai face una in plus, spaniola, italiana sau chineza  [:)]

 

Eu inca mai am momente cand ma gandesc daca am procedat bine s-o aduc pe fii-mea aici. Viata imi va raspunde...intru atunci sa va spun si voua  [:-)))]  [:-)))]



#728
Miriluta

Miriluta

    Membru junior

  • Membri
  • PunctPunctPunct
  • 1.272 mesaje

Postat 25 mai 2016 - 22:29

Mianda, intreb de curiozitate, nu ironic, de ce ti se pare ca materiile predate sint superficiale? Miru e in clasa a7-a si face la geografie cam ce faceam si noi. La chimie, fac multe experimente, invata elementele chimice si alte chestii basic (e primul an in care face chimie) si parca imi amintesc vag ca si eu cam tot asta am facut la chimie in clasa a7-a. La Germana se concentreaza pe autori germani desi inca nu au trecut la artileria grea (nici eu nu imi amintesc sa fi avut in programa scolara autori straini) La istorie..anul asta a facut pentru prima oara si fac istoria medievala...aici recunosc ca fac mult mai putin decat am facut eu la scoala. Pe de alta parte, Miru face istorie la profil bilingv (adica in engleza) si banuiesc ca se concentreaza mai mult pe engleza decat pe istorie. Fizica au facut doar in primul semestru anul asta..si fie-mea a fost extrem de incantata. Eu am facut din clasa a 6-a (daca imi amintesc bine ca a trecut o jumatate de vesnicie de atunci)...si cam aici se opresc diferentele. Mie personal nu mi se pare o asa mare tragedie. Nu pot nici sa compar nivelul de cultura generala al mandrei mele cu nivelul meu la varsta respectiva ..pur si simplu pentru ca situatia era alta..la fel si interesele (probabil daca exista internet si smart phone si atunci...cine stie ce faceam). As putea eventual sa o compar cu copiii de varsta ei din Romania ...insa nu am cu cine :-). Dupa cum spuneam, sunt doar curioasa. Si mai sunt curioasa, cele care aveti copii mai mari, cum ati reusit sa nu strangeti de gat adolescentii???? Eu traiesc un bunjee-jumping sentimental aproape in fiecare zi...si in fiecare zi imi vine sa o pup, apoi sa o strang de gat...apoi sa o inchid in Keller si apoi iarasi sa o pup...

#729
mianda

mianda

    Membru matur

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunct
  • 2.267 mesaje

Postat 25 mai 2016 - 22:48

Mianda, intreb de curiozitate, nu ironic, de ce ti se pare ca materiile predate sint superficiale? Miru e in clasa a7-a si face la geografie cam ce faceam si noi. La chimie, fac multe experimente, invata elementele chimice si alte chestii basic (e primul an in care face chimie) si parca imi amintesc vag ca si eu cam tot asta am facut la chimie in clasa a7-a. La Germana se concentreaza pe autori germani desi inca nu au trecut la artileria grea (nici eu nu imi amintesc sa fi avut in programa scolara autori straini) La istorie..anul asta a facut pentru prima oara si fac istoria medievala...aici recunosc ca fac mult mai putin decat am facut eu la scoala. Pe de alta parte, Miru face istorie la profil bilingv (adica in engleza) si banuiesc ca se concentreaza mai mult pe engleza decat pe istorie. Fizica au facut doar in primul semestru anul asta..si fie-mea a fost extrem de incantata. Eu am facut din clasa a 6-a (daca imi amintesc bine ca a trecut o jumatate de vesnicie de atunci)...si cam aici se opresc diferentele. Mie personal nu mi se pare o asa mare tragedie. Nu pot nici sa compar nivelul de cultura generala al mandrei mele cu nivelul meu la varsta respectiva ..pur si simplu pentru ca situatia era alta..la fel si interesele (probabil daca exista internet si smart phone si atunci...cine stie ce faceam). As putea eventual sa o compar cu copiii de varsta ei din Romania ...insa nu am cu cine :-). Dupa cum spuneam, sunt doar curioasa. Si mai sunt curioasa, cele care aveti copii mai mari, cum ati reusit sa nu strangeti de gat adolescentii???? Eu traiesc un bunjee-jumping sentimental aproape in fiecare zi...si in fiecare zi imi vine sa o pup, apoi sa o strang de gat...apoi sa o inchid in Keller si apoi iarasi sa o pup...

Pai au facut un an geografie, un an istorie...un semestru chimie, iar celalalt semestru biologie...Foarte, foarte putine cunostinte noi asimilate in ritmul asta.

La germana citesc si discuta o carte pe semestru, dar aici nu ma ingrijorez foarte tare, ca a mea citeste suficient.

Perioada adolescentei la noi a fost si inca este rezonabila. Pragul critic a trecut si cred ca a fost pe la 14 ani. Acum lucrurile s-au domolit si e atata liniste... [:-)))]



#730
kariguld

kariguld

    Membru VIP

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 10.428 mesaje

Postat 26 mai 2016 - 07:46

Va multumesc pt raspunsurile date.

Miriluta stiu ca nu curge lapte si miere si  sunt multe aspecte importante de tinut cont daca ar fii sa ne mutam, primul ar fii joburile clar apoi restul pe rand.  Nu  ne bagam cu capul inainte si ce o fii o fii, asta nu e treaba, toate trebuie rezolvate pe rand.

 Nu doar pt scoala copiilor am vrea sa plecam, am atins acest subiect pt ca vroiam sa stiu parerile unor mamici romance stabilite in Germania, despre invatamantul de acolo, sa stiu daca ar merita si din acest punct de vedere, 

Inca ne gandim serios daca va merita facut pasul acesta. Fratele meu stabilit acolo ne incurajeaza si ne va ajuta daca trebuie dar nu e asa simplu mai ales cand sunt copii la mijloc.

 

 

daca ai pe fratele tau, ai deja un ajutor nepretuit. parerea mea, ptr copii merita mutarea. invatamantul e de asa fel structurat, incat orice copil poate sa invete si sa se descurce la scoala. plus ca exista si ajutor,  nachhilfe, o paleta larga de posibilitati de a invata. 

nu e simplu, mai ales la inceput, limba germana pare imposibila cand o auzi prima data, dar pe masura ce inveti si intelegi ce se vorbeste in jurul tau, incepi sa te descurci si sa vezi lucrurile altfel. prioritar este invatarea limbii,  apoi gasirea unui job oricat de neinsemnat, ptr ca astfel ai contact cu nemti afli informatii, inveti limba mai bine, legi relatii si te poti muta la un nivel mai sus. 

bafta in toate.  [:)]

 

 

 

 

 

miriluta, eu cred ca tu deja faci multe lucruri bune ptr copila ta. ce sfat ti-as da eu ar fi sa-ti schimbi putin optica prin care privesti lucrurile, sa incerci sa vezi din alt unghi tot ce face copila ta, mai ales atunci cand iti vine s-o strangi de gat.  [il]

din experienta mea, atitudinea mea fata de copii a facut diferenta. felul cum am invatat sa reactionez eu la comportamentul lor. am observat ca atunci cand situatiile escaladau (erau doar nimicuri si prostii transformate de ei/noi in tragedii) daca taceam si ascultam, "lasam padurea sa arda", focul se stingea foarte repede. 

si sincer, nu am avut probleme majore sau foarte grave cu ei, acuma cand ma uit in urma vad ca au fost doar nimicuri. 

e varsta cand copilul isi cauta propriul drum in viata, cand descopera multe lucruri noi, isi cauta propria identitate (nu ca ar fi pierdut-o vreodata) invata sa-si gestioneze emotiile si trairile. 

eu/noi, am fost acolo mereu ptr ei, mereu si mereu le-am spus ca orice s-ar intampla sau orice ar face noi vom fi langa ei. mereu le-am spus ca orice fapta are doua consecinte, una buna si una rea. le-am dat in mainile lor responsabilitatile. 

si am observat ca atunci cand puneam limite, le fortau si incercau mereu sa le sparga. cand le-am dat liber si responsabilitatile in mainile lor, situatia s-a schimbat imediat. 

au devenit dintr-odata mai atenti, mai precauti, mai selectivi...... au invatat din greseli, au suportat consecintele cand au gresit. 

 

repet, cand ma uit in urma au fost doar lucruri fara insemnatate. 




Panic Questions

  • Bebe 1 aniÈ™or greutate mica

    lar
    - apr 22 2024 17:43

  • Bebe 1 an greutate mică

    lar
    - apr 22 2024 17:30

  • SughiÈ› bebe in burtica

    Mihgaandrei
    - apr 18 2024 16:58

  • Secretie vaginală abundentă

    Mihgaandrei
    - apr 18 2024 16:57

  • Scădere in greutate

    SaraMaria26
    - apr 17 2024 19:00

Last Blogs

  • Testul de toleranta la glucoza

    BiancaDragnea
    - Astăzi, 09:36

  • Planificarea pe etape

    RoxiMada
    - Ieri, 19:33

  • Organizarea garderobei - sfaturi utile

    Ana1298
    - Ieri, 18:19

  • A 15a postare

    Andreeaflore1991
    - Ieri, 11:33

  • Cea mai asteptata ecografie

    Roxana3001
    - Ieri, 11:06

Ultimele aprecieri

  • andacosPoza lui %s

    andacos
    ii multumeste lui

    szivarvany
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • monicaboPoza lui %s

    monicabo
    ii multumeste lui

    szivarvany
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • ElkiaPoza lui %s

    Elkia
    ii multumeste lui

    Laura25
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • OtiliavPoza lui %s

    Otiliav
    ii multumeste lui

    Laura25
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • ElkiaPoza lui %s

    Elkia
    ii multumeste lui

    ioana
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • - TOP 50 reputatii -