Sari la conținut

Sari la conținut


- - - - -

dreptul de succesiune?


52 raspunsuri la acest subiect

#1
nasuc

nasuc

    Membru junior

  • Membri
  • PunctPunctPunct
  • 557 mesaje

Postat 05 iunie 2013 - 10:43

Poate ma lumineaza cineva privind dreptul de succesiune. 

Despre ce e vorba: 

Tata a murit acum trei luni. Ieri a primit mama citatii pentru noi (trei copii) si pentru ea, sa ne prezentam la tribunal pe 21 iunie, privind dreptul de succesiune. Eu si sora-mea locuim in Germania, fratele meu e in RO. Toti trei avem familii, etc.  Mie si surorii mele ne este imposibil sa venim acum in Ro. Vom merge probabil in urmatoarele luni, dar acum nu se poate. Fratele meu e disponibil, locuind in acelasi oras cu mama. 

Se pot prezenta numai ei doi?  Nu se poate amana? 

 

La telefon, maica-mea mi-a sugerat sa renunt la dreptul de succesiune, adica sa renuntam toti trei copiii la acest drept, ea devenind singura mostenitoare,  spunand ca dupa moartea ei o sa ne intelegem noi frateste. 

Vorbim aici de un apartament de 3 camere si 5 arii de gradina intr-o localitate din provincie. 

Mi-a explicat la telefon ca - acum-  impartirea s-ar face asa: jumatate din ce are acum ii revine ei, iar din cealalta jumate ii mai revine 1/4. Sfertul ramas ne-ar reveni noua, celor 3 copii. 

 

Intrebarea mea e, daca renuntam noi acum la dreptul de succesiune, dupa moartea ei ce se intampla? Mai avem drept de mostenire, sau fiindca am renuntat ...ramanem renuntati pe viata? 

 

Intre timp, mama, fiind singura mostenitoare, poate sa vanda sau mai stiu eu ce, fara ca noi sa avem ceva de zis, nu?  Nu cred ca ar face asa ceva, mi-e si greu sa scriu asta, dar ... punand raul inainte...

 

Daca nu renuntam la dreptul de mostenire, ce implica asta?

 

 

 

 



#2
mrenescu

mrenescu

    Membru junior

  • Membri
  • PunctPunctPunct
  • 738 mesaje

Postat 05 iunie 2013 - 11:32

Buna nasuc,

 

Voi incerca sa explic cat mai bine pentru a intelege ce si cum. Daca mai ai intrebari revin cu explicatii.

 

Sa incepem cu inceputul: citiatiile pe care le-ati primit de la instanta nu vin asa, din cer. Acolo unul dintre mostenitori ( mama, fratele caci inteleg ca voi doua nu sunteti in tara) a deschis o actiune pentru dezbaterea mostenirii si probabil pentru partaj succesoral.

 

Dezbaterea succesiunii inseamna ca instanta va identifica o cota parte din masa succesorala ( totalitatea bunurilor tatalui tau) care va revine fiecaruia. Ulterior, prin partaj, tot instanta decide si cum va imparti bunurile.

 

Daca toate bunurile tatalui tau sunt obtinute in timpul casatoriei cu mama, atunci cel mai probabil sunt bunuri comune. Asa ca din ele, 1/2 apartin mamei si nu intra in discutie. Cealalta jumatate a apartinut tatalui si se imparte asa:1/4 mama si restul voi. Pana aici mama ta ti-a explicat corect. De aici insa incep nuantele.

 

Este adevarat ca daca voi, toti trei renuntati expres ( adica prin declaratie) la mostenire, mama mosteneste totul. Este adevarat ca daca mama nu se mai recasatoreste (niciodata nu poti exculde posibilitatea asta pentru ca nu se stie), dupa moartea ei veti imparti tot voi. Dar daca mama se recasatoreste veti imparti si cu noul sot. Presupunand ca nu se recasatoreste, deci n-ar exista riscul aparitiei unui alt mostenitor, mama este deplina proprietara, deci va putea vinde oricand, oricare dintre bunuri fara a avea acordul vostru. Prin urmare, dupa decesul ei s-ar putea sa nu mai fie nimic de mostenit.

Renuntand la mostenirea dupa tata voi nu renuntati la mostenirea dupa alta persoana, adica dupa mama. Se renunta doar la mostenirea aceasta.

 

Daca nu renuntati, atunci trebuie sa mergeti voi la proces sau sa va desemnati avocat. Asa cum am explicat mai sus, instanta o sa va spuna ce cota din masa succesorala apartine fiecaruia dintre mostenitori si ulterior va imparti bunurile tinand cont de aceasta cota. S-ar putea ca un mostenitor sa fie obligat sa-l despagubeasca pe altul, daca bunul care i-a fost atribuit de instanta e mai "scump" decat cota care i se cuvenea si diferenta e din cota altui mostenitor. Problema e destul de complexa si probabil ar inghite pagini intregi.

 

Nu in ultimul rand ti-as atrage atentia ca fiecare mostenitor trebuie sa isi exprime optiunea de a primi sau nu mostenirea intr-un termen de 6 luni de la deschiderea succesiunii, adica de la decesul tatei. Nefacand acest lucru, instanta ar putea-o interpreta ca pe o renuntare tacita la succesiune. Mergi la ambasada sau consulat si fa declaratia de nerenuntare la succesiune. Sora ta la fel. Mama probabil a deschis actiunea in instanta deci nu mai trebuie sa faca asta, fratele trebuie sa faca optiunea in fata unui notar.



#3
nasuc

nasuc

    Membru junior

  • Membri
  • PunctPunctPunct
  • 557 mesaje

Postat 05 iunie 2013 - 13:15

mrenescu ai explicat foarte bine si clar, iti multumesc mult!  o sa ma sfatuiesc cu sora si fratele deseara. Din punctul nostru de vedere pare mai complicat sa nu renuntam, decat sa renuntam.  Plus ca si dorinta mamei e sa renuntam... poate e mai bine asa. Desi, succesiunea asta reprezinta un fel de "legatura" cu taica-meu. Daca o "scap", e ca si cum l-as pierde de tot. Stiu, asta nu mai intra in categoria problemelor legislative. 

 

Inca o data, multumiri! 



#4
irbo

irbo

    Membru senior

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunct
  • 3.078 mesaje

Postat 05 iunie 2013 - 13:40

declaratia la notariat se face acum in termen de 1 an, s-a modificat legea nu mai este termenul de 6 luni.

legat de casatorie , daca se recasatoreste nu e musai sa impartiti totul cu noul sot, deoarece se poate demonstra ca au fost bunuri proprii ale mamei provenite dinaintea casatoriei.

puteti sa dati procura autentifica cuiva din familie sa va reprezinte. respectiv fratelui sau mamei...



#5
marius

marius

    Membru VIP

  • Moderators
  • 25.083 mesaje

Postat 05 iunie 2013 - 13:41

Eu as fi mai precaut cu renuntarile acestea de bunavoie. Desigur legal nu va poate opri nimeni. 



#6
mrenescu

mrenescu

    Membru junior

  • Membri
  • PunctPunctPunct
  • 738 mesaje

Postat 05 iunie 2013 - 14:07

Pentru putin.



#7
nasuc

nasuc

    Membru junior

  • Membri
  • PunctPunctPunct
  • 557 mesaje

Postat 05 iunie 2013 - 14:10

irinabobe - mie si sora-mii ne-ar conveni sa fie 1 an, n-ar mai trebui sa umblam pe la consulat/ambasada. Am putea sa ne prezentam la notar cand o sa fim in Ro. Stii cumva ce trebuie facut ca sa amanam termenul?  Sau nu ne prezentam pus si simplu.

 

Marius - sincer, eu nu vreau sa renunt la succesiune (are valoare sentimentala) dar  procesul pare complicat.  N-as vrea nici s-o stresez pe mama.

Sunt in dubiu, de aia mi-am si luat inima in dinti sa scriu aici... 



#8
mrenescu

mrenescu

    Membru junior

  • Membri
  • PunctPunctPunct
  • 738 mesaje

Postat 05 iunie 2013 - 14:21



declaratia la notariat se face acum in termen de 1 an, s-a modificat legea nu mai este termenul de 6 luni.

legat de casatorie , daca se recasatoreste nu e musai sa impartiti totul cu noul sot, deoarece se poate demonstra ca au fost bunuri proprii ale mamei provenite dinaintea casatoriei.

puteti sa dati procura autentifica cuiva din familie sa va reprezinte. respectiv fratelui sau mamei...

 

irinabobe ai dreptate in privinta termenului: conform art 1103 din Noul Cod Civil, termenul de optiune succesorala este de 1 an. Mea culpa! [flo2]

Imi scapa insa cum ar putea sa inlature sotul supravietuitor de la mostenire in cazul in care se dovedeste ca au fost bunuri proprii ale mamei. Conform carei prevederi? Din cate stiu eu sotul supravietuitor vine la mostenire alaturi de oricare clasa de mostenitori, inclusiv cu descendentii.

Desigur, asta pentru o discutie pur teoretica nu neaparat cu referire la speta.

In plus, este posibil sa dai procura pentru reprezentare inclusiv unei parti cu care esti in contradictoriu? Poate reclamantul sa reprezinte si propriile interese si pe cele ale paratului in fata instantei? Intreb...

 

nasuc,  asa cum bine a spus Marius si eu as fi prudenta fata de renuntarea asta ceruta de mama. Nu stiu care sunt relatiile dar din moment ce simti ca aceasta succesiune este ultima legatura cu tatal tau, nu vad niciun motiv sa renunti. In fond pe mama ta nu o va deranja daca ramaneti dupa dezbaterea succesiunii in indiviziune ( adica nu faceti si partajul), decat in situatia in care vrea sa vanda unul din bunuri. Lucrurile par complicate dar daca exista intelegere intre succesori nici macar nu este nevoie de un proces. Se poate face totul la notar in cateva ore, deci nu te speria de aspectele astea.

Mai e un aspect pe care l-am omis initial: daca mama devine unic mostenitor pe langa faptul ca poate vinde fara sa discute cu voi poate face inclusiv testament doar unuia din copii sau unui tert, voua ramanandu-va doar rezerva succesorala, care e mult mai mica.

 

Uite, aici poti verifica cine a deschis procesul ( cine-i reclamantul). In partea de sus ai un camp de cautare in care pui numele tau si ar trebui sa-ti returneze ca rezultat exact procesul deschis, cu partile, primul termen etc.

 

http://portal.just.r...ages/acasa.aspx 


Editat de mrenescu, 05 iunie 2013 - 14:27 .


#9
irbo

irbo

    Membru senior

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunct
  • 3.078 mesaje

Postat 05 iunie 2013 - 14:26

nasuc -conform art. 1.103 din Codul Civil, mostenitorii defunctului au la dispozitie un termen de 1 an (calculat de la data decesului) pentru a opta intre acceptarea sau renuntarea la succesiune, deci nu trebuie sa faci nimic pt prelungirea termenului. Inainte de aparitia noului cod civil era 6 luni, acum s-a prelungit la 1 an.

cineva  a deschis proces in instanta pt dezbaterea succesiunii. cine mama ta sau fratele tau? de ce nu v-ati inteles sa faceti dezbaterea succesiunii la notariat cand veneati voi in tara?

apropo de renuntare daca totul este ok intre voi eu unu nu pricep de ce s-a apelat la metoda instanta si nu ati facut de comun acord. deci dupa parerea mea undeva e o neintelegere intre voi de ati ajuns la aceasta solutie. in functie de asta ma gandesc ca ar trebui sa ii si tu decizia legat de renuntare sau acceptare a mostenirii...



#10
lavi02

lavi02

    Membru de baza

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 7.184 mesaje

Postat 05 iunie 2013 - 14:30

Noi am facut succesiunea la notar, am ramas cu sora mea proprietari in indiviziune si apoi cand am decis sa vindem apartamentul am impartit banii. De ce trebuie proces in instanta si nu se poate face la notar?

 

Dar avem si noi o problema in familia sotului: se pare ca primaria a deschis succesiune dupa moartea bunicului (sotului). Nu inteleg de ce (ce treaba are primaria din sat) pentru ca exista 2 copii supravietuitori ai bunicului, fapt care este cunoscut in sat. Primaria a deschis acesta succesiune intr-un moment cand niciunul dintre cei doi frati nu se putea prezenta.


Editat de lavi02, 05 iunie 2013 - 14:30 .



Panic Questions

  • Progesteron

    Flor_i
    - Ieri, 13:02

  • Cat mănâncă bebe la 2 luni

    mada204
    - mar 08 2024 16:24

  • PoÈ›i naÈ™te mai devreme de termen?

    Ezraa
    - mar 08 2024 06:39

  • Dermatita atopica

    MGeorgi30
    - mar 02 2024 13:10

  • Posibilă sarcină??

    Larisa03303
    - feb 20 2024 11:14

Last Blogs

  • Tenul în sarcina

    Julix94
    - Ieri, 22:55

  • Tenul în sarcina

    Julix94
    - Ieri, 22:55

  • Glicemia in timpul sarcinii

    Ioone
    - Ieri, 22:19

  • Baiete sau fetita?

    ely4
    - Ieri, 17:50

  • Calatoriile in sarcina

    LarisaG89
    - Ieri, 13:55

Ultimele aprecieri

  • andacosPoza lui %s

    andacos
    ii multumeste lui

    szivarvany
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • monicaboPoza lui %s

    monicabo
    ii multumeste lui

    szivarvany
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • ElkiaPoza lui %s

    Elkia
    ii multumeste lui

    Laura25
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • OtiliavPoza lui %s

    Otiliav
    ii multumeste lui

    Laura25
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • ElkiaPoza lui %s

    Elkia
    ii multumeste lui

    ioana
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • - TOP 50 reputatii -